Τρίτη 25 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Χρηματοδοτεί τους εφοπλιστές αντί να εισπράττει!

Στα σκαριά νέο χάρισμα χρεών

Το τεράστιο μέγεθος της διαρκούς ληστείας σε βάρος του «βουλιαγμένου» από τα ελλείμματα Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) - ληστεία από την οποία δεν ξεφεύγουν και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία - αποκαλύπτεται και επίσημα με συγκεκριμένα στοιχεία, του ίδιου του ΝΑΤ. Σε έκθεση που συνέταξε ο μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης του ΝΑΤ, Σωτήρης Χαραλάμπους, για λογαριασμό του Ταμείου, ομολογείται με τον πλέον κυνικό τρόπο και κωδικοποιημένα το «έγκλημα» που διαπράχθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή και του οποίου τα κύρια συστατικά είναι η άθλια και μόνιμη συναλλαγή του Ταμείου με τους εφοπλιστές, η πλήρης αδιαφάνεια που επικρατεί με τα οικονομικά του και βέβαια, κατά συνέπεια, η κατάφωρη παραβίαση ακόμα και αυτών των υποτυπωδών νομικών ασφαλιστικών δικλείδων που διέπουν το Ταμείο για να μπορεί να επιβιώσει.

Είναι, ωστόσο, «άξιον απορίας», γιατί βγαίνουν τώρα τα προβλήματα αυτά στη φόρα και μάλιστα από το ίδιο το ΝΑΤ. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να επιστρατεύσει τη γνωστή μέθοδο της παραγραφής για τα όσα οφείλονται στο ΝΑΤ, αφού πλέον κλείνει μία 5ετία από τον τελευταίο ισολογισμό του, αυτόν του 2000. Αλλωστε, ήδη υπάρχει δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για το ΝΑΤ...

Οπως επιβεβαιώνει η έκθεση, το Ταμείο δεν μπορεί να κλείσει ισολογισμούς. Οι ισολογισμοί κλείνονται «κατά παραδοχή»! Είναι ενδεικτικό ότι ο ισολογισμός του 1999 έκλεισε με παθητικό 1,8 δισ. δραχμές και το 2000 με 72 εκατομμύρια δραχμές! Πρόκειται για τεράστια διαφορά και σύμφωνα με τα σχόλια του Σ. Χαραλάμπους κανείς δε γνωρίζει πού πήγαν αυτά τα κεφάλαια! Ενώ από το 2000 δεν έχει κλείσει κανένας ισολογισμός!

Ακόμα, στην έκθεση, αναφέρεται ξεκάθαρα η «χορήγηση ελευθεροπλοϊών χωρίς ξεκάθαρες διαδικασίες», «επίτευξη χρηματοδότησης πλοιοκτητών και χάσιμο εσόδων για το ΝΑΤ»! Η ελευθεροπλοΐα δίνεται στα πλοία, όταν γι' αυτά οι πλοιοκτήτες τους έχουν εξοφλήσει το ναυτολόγιό τους, δηλαδή έχουν καταθέσει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές προς όλα τα Ταμεία (Κλάδους) που σχετίζονται με το ΝΑΤ. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν βεβαιωμένες από ΔΟΥ ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΝΑΤ εφοπλιστικών εταιριών, όπως της HFD και όμως με παρέμβαση του προέδρου του ΝΑΤ, προφανώς με ...άνωθεν εντολή, έχει δοθεί στα πλοία της ελευθεροπλοΐα! Ακόμα ουδείς γνωρίζει ποιες είναι οι οφειλές των ακτοπλόων εφοπλιστών προς τον Κλάδο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ), που πρόκειται για χρήματα που οι ίδιοι έχουν εισπράξει από τα εισιτήρια και δεν τα έχουν αποδώσει!

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, «δεν υπάρχει συμφωνία των Τραπεζικών Λογαριασμών του ΝΑΤ» και το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι «δεν μπορεί να υπάρξει γνώση του υπολοίπου (χρεωστικού ή πιστωτικού), που μπορεί να είναι διαθέσιμο στο ΝΑΤ». Εδώ πρέπει να προστεθεί ότι το ΝΑΤ έχει δύο λογαριασμούς, έναν στην Τράπεζα Ελλάδος που αφορά στο συνάλλαγμα και έναν στην Εμπορική Τράπεζα. Ο δεύτερος λογαριασμός έχει ανοιχτεί χωρίς ποτέ να έχει υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο διοίκησης του ΝΑΤ. Επιπλέον, αυτός ο λογαριασμός αφορά όλα τα Ταμεία που συνδέονται με το ΝΑΤ, και τα χρήματα μπαίνουν εκεί «χύμα», με αποτέλεσμα κανείς να μην ξέρει από πού προέρχονται τα κεφάλαια. Ετσι, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «δεν είναι γνωστή η κατανομή εσόδων - εξόδων του ΝΑΤ κατά Συνεργαζόμενο Φορέα (δηλαδή δεν τηρείται μερίδα Συνεργαζομένων Φορέων στο ΝΑΤ», με αποτέλεσμα να μην «υπάρχει γνώση της οικονομικής σχέσης του ΝΑΤ με τους Συνεργαζόμενους με αυτό Φορείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ