ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ
Ανακυκλώνει ράντζα αυξάνοντας την ταλαιπωρία

Για τη μεταφορά ενός ασθενούς απ' το ένα νοσοκομείο στο άλλο χρειάζεται 1,5 ώρα

Με νέα «επεισόδια», αυτή τη φορά με επίκεντρο το Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Αγία Ολγα» συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο το κυβερνητικό σίριαλ των ράντζων για το νέο σύστημα εφημερίας, που παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του υπουργείου Υγείας οδηγεί σε ανακύκλωση της ταλαιπωρίας των ασθενών. Κι ενώ το ενδιαφέρον του κόσμου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στρέφεται στη μάχη των ράντζων, μένει στο απυρόβλητο η αντιλαϊκή πολιτική της εμπορευματοποίησης στην Υγεία που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Λίγο μετά την επίσκεψη Καραμανλή στον «Ευαγγελισμό» - που εγκαινίασε το «σίριαλ» με τα ράντζα - η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο για τη χρησιμοποίηση 30 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ το δημόσιο σύστημα διαθέτει 120 κλίνες ΜΕΘ κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα». Το νοσοκομείο είχε παραδοσιακά 4-5 ράντζα στις εφημερίες, αλλά με το νέο σύστημα τα ράντζα ξεπέρασαν τα 30 στην εφημερία στις 15 του Γενάρη. Το νοσοκομείο βρέθηκε χτες για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο. Η εφημερία που ξεκίνησε στις 8 π.μ. της Κυριακής και έληξε στις 8 π.μ. της Δευτέρας βρήκε τα κρεβάτια γεμάτα και έτσι το «Αγία Ολγα» βγήκε εκτός εφημερίας στις 9 π.μ. την Κυριακή, μια ώρα δηλαδή μετά την έναρξη της εφημερίας με εντολή του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ).

Δύο ώρες αργότερα, όμως, περίπου στις 11 π.μ., στην Α΄ Παθολογική Κλινική υπήρχαν δύο ράντζα. Κι αυτό γιατί στο νοσοκομείο έφτασαν με δικό τους μέσο δυο ασθενείς. Οι γιατροί έκριναν ότι δεν μπορούσαν να μεταφερθούν και οι ασθενείς δέχτηκαν να νοσηλευτούν σε ράντζο. Ομως, ο διοικητής του νοσοκομείου, Β. Κανελλόπουλος, παρενέβη στο διευθυντή της Α΄ Παθολογικής Κλινικής, Ελ. Ανευλαβή, ζητώντας του εξηγήσεις γιατί δέχτηκε τη νοσηλεία ασθενών. Από κει και μετά το θέμα μεταφέρθηκε στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Η κρίση στο «Αγία Ολγα» αναδεικνύει, όπως υπογραμμίζουν οι γιατροί και εργαζόμενοι, τα προβλήματα του νέου συστήματος, αλλά και τα προϋπάρχοντα προβλήματα που παραμένουν άλυτα. Και τονίζουν ότι την ευθύνη για τους ασθενείς έχουν αποκλειστικά οι γιατροί που εφημερεύουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, με δεδομένο μάλιστα ότι για τη μεταφορά ασθενούς απ' το ένα νοσοκομείο στο άλλο χρειάζεται περίπου 1,5 ώρα.

«Το πρόβλημα με τα ράντζα υπήρχε και πριν το νέο σύστημα. Αφορμή για τα αυξημένα ράντζα στις πρόσφατες εφημερίες είναι ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν αυξημένο όγκο ασθενών με τις ίδιες γνωστές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετώπιζαν πάντα. Ειδικά στην "Αγία Ολγα" υπάρχουν μόνο μια καρδιολογική, παθολογική και ορθοπεδική κλινική και έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας. Οι κλινικές αυτές διακινούν πολύ κόσμο και πολύ γρήγορα πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία ή οι εργαστηριακές εξετάσεις. Και γι' αυτό υπάρχουν τα ράντζα. Φυσικά, απορρίπτουμε τη λογική ότι οι εργαζόμενοι στα περιφερειακά νοσοκομεία δεν εργάζονται», τόνισε στο «Ρ» ο Χ. Μανθάς, απ' την Πενταμελή Επιτροπή ΕΙΝΑΠ στο «Αγία Ολγα».

«Τα ράντζα οφείλονται στις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, στην έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην υποστελέχωση του ΕΚΑΒ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην «Αγία Ολγα», Γ. Λαζαρίδης. Οπως επισήμανε, οι ελλείψεις σε προσωπικό στην «Αγία Ολγα» είναι 30% σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες. Αναξιοποίητη παραμένει η παλιά πτέρυγα, αλλά και 2 κλίνες ΜΕΘ, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αναγκαιότητα ο Ενιαίος Δημόσιος Φορέας

Με δραματικό τρόπο επανέρχεται στην επικαιρότητα η ανάγκη δημιουργίας Ενιαίου Δημόσιου Φορέα αμυντικών βιομηχανιών (ΕΛΒΟ, ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ, ΕΑΒ), που θα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής των Ενόπλων Δυνάμεων και μέσα από αυτόν θα μπορούν να εξασφαλίζονται όχι μόνο οι θέσεις εργασίας, αλλά και η μεταφορά στη χώρα μας τεχνογνωσίας και νέων τεχνολογιών και η δυνατότητα συμπαραγωγών που θα μπορούσαν να κινηθούν έξω από τα όρια των επιλογών του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού, εξασφαλίζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία και ανεξαρτησία για την εθνική άμυνα της χώρας.

Τα σχέδια του ιδιώτη επενδυτή (Ομιλος Μυτιληναίου), που κατέχει το 43% του μετοχικού κεφαλαίου και ασκεί το μάνατζμεντ της ΕΛΒΟ, να μειώσει το προσωπικό μέχρι και 350 άτομα, φαίνεται πως προωθούνται μέσα από την κρίση, που τεχνητά εκδηλώθηκε στην επιχείρηση. Σήμερα το 65%-70% του προσωπικού υποαπασχολείται, επειδή ακόμη δεν έχει γίνει η ανάθεση των συμβάσεων από το υπουργείο Αμυνας που είχαν εξαγγείλει διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, σημείωσαν πως μέσα από αυτή την κρίση πιθανά προωθούνται δύο σενάρια:

  • Η μετατροπή της ΕΛΒΟ από παραγωγικής βιομηχανίας σε εμπορική εταιρία, αντιπροσωπεύοντας, πιθανόν, κάποιους ξένους οίκους και δημιουργώντας ταυτόχρονα εξαρτήσεις δυσβάσταχτες για την ελληνική οικονομία, την άμυνα, την εθνική ανεξαρτησία της χώρας.
  • Μια καλοστημένη συμπαιγνία κυβέρνησης ΝΔ - Ομίλου Μυτιληναίου, που ο μοναδικός της στόχος είναι η συρρίκνωση του παραγωγικού έργου της ΕΛΒΟ. Ο Ομιλος για τη μεγιστοποίηση των κερδών του και η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση «γαλάζιων» και μη μεταπρατών και ντίλερ οπλικών συστημάτων και τροχαίου υλικού.

Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τη σταθερή και πλήρη εργασία, είναι βέβαιο πως θα χτυπηθεί μέσα από κάθε σενάριο. Ακόμα και σήμερα να γίνει η ανάθεση των συμβάσεων η εκτέλεση του έργου θα ξεκινήσει μετά από 7 - 8 μήνες. Το μάνατζμεντ δεν υποχωρεί από τα σχέδιά του να προχωρήσει σε απολύσεις, διαθεσιμότητες και εθελούσια έξοδο προσωπικού.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Π. Αρβανιτίδης (μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ) κατήγγειλε την ευθύνη των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ που συναίνεσαν στην ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ με πρόσχημα την παραγωγική ανάπτυξη και οδήγησαν τους εργαζόμενους σε μια σειρά υποχωρήσεις από κατακτήσεις. Και κάλεσε τους συναδέλφους του εργαζόμενους της ΕΛΒΟ σε επαγρύπνηση και συστράτευση για την ανατροπή των παραπάνω σχεδίων.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ, στην παρέμβασή του ξεκαθάρισε όμως πως ακόμη και να αντιμετωπιστεί προσωρινά το πρόβλημα και να εμποδιστεί η αντεργατική επίθεση στην ΕΛΒΟ, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, με βάση την οποία τα συμφέροντα των ξένων και ντόπιων μονοπωλίων προηγούνται των συμφερόντων των εργαζομένων, της πατρίδας, της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Σύσκεψη σωματείων για μισθούς

Σύσκεψη των σωματείων του χώρου της ιδιωτικής Υγείας, προκειμένου να συντονιστούν τα βήματα των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική ακρίβειας της κυβέρνησης, αλλά και για να διεκδικήσουν μισθούς που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, διοργανώνει το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων.

«Οι εργαζόμενοι στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, βιώνουμε την ακρίβεια που τσακίζει κόκαλα σε συνδυασμό με τη λιτότητα και τους χαμηλούς μισθούς», επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο.

Και καλεί τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία να συμμετάσχουν μαζικά στη σύσκεψη που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη 2 Φλεβάρη, στις 4.30 μ.μ., στο δεύτερο όροφο.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ «ΕΛΑΤΕΞ»
Πήραν την πρώτη δόση του επιδόματος

Την πρώτη δόση του έκτακτου επιδόματος κέρδισαν οι 90 απολυμένοι της «ΕΛΛΑΤΕΞ», ύστερα από τις συντονισμένες προσπάθειες και την αποφασιστική παρέμβαση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα των 1.500 ευρώ που παρέχει το υπουργείο Εργασίας στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που κλείνουν, σπάνια καταβάλλεται στην ώρα του. Οι απολυμένοι της «ΕΛΛΑΤΕΞ», έχοντας στο πλευρό τους την Ομοσπονδία κατάφεραν να παραλάβουν έγκαιρα τα 700 ευρώ της πρώτης δόσης και δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά την άμεση καταβολή και της δεύτερης δόσης, ύψους 800 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ