ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συλλήψεις και μηνιαία στέρηση λόγου

Η ηλικιωμένη διαδηλώτρια «πνιγμένη» ανάμεσα στους αστυνομικούς

Associated Press

Η ηλικιωμένη διαδηλώτρια «πνιγμένη» ανάμεσα στους αστυνομικούς
Σε όλη τη Ρωσία απλώνονται πλέον οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του νόμου «ΦΖ-122», με τον οποίο «πάγωσαν» και ουσιαστικά καταργήθηκαν μια σειρά από προνόμια, που είχαν μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού, κυρίως με χαμηλά εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και στο παγωμένο Σουργκούτ, όπου το θερμόμετρο έδειχνε μείον 30 βαθμούς Κελσίου, περίπου 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο της πόλης. Οι διαδηλώσεις και τα μπλόκα των δρόμων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας. Οι αρχές προσπαθούν σε πολλές περιπτώσεις, είτε να αμβλύνουν τις διαμαρτυρίες, μεταθέτοντας την εφαρμογή του νόμου τους επόμενους μήνες, είτε να τρομοκρατήσουν προχωρώντας σε συλλήψεις διοργανωτών των κινητοποιήσεων. Ετσι, την Κυριακή στην πόλη Κρασναγιάρσκ, μετά τη διάλυση της διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες λαού, παρά το τσουχτερό κρύο, που πλησίαζε τους μείον 20 βαθμούς Κελσίου, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 5 στελεχών της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ).

Στη Μόσχα, μετά από παρέμβαση των βουλευτών Τιούλκιν, Μπενεντίκτοφ και Λοκτ, απελευθερώθηκαν από το 10ο Αστυνομικό Τμήμα της Μόσχας οι 9 νεαροί διαδηλωτές οι οποίοι συνελήφθησαν το Σάββατο 22/1 στη διαδήλωση που έγινε στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού «Μπελαρούσκι». Ορισμένοι από αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, αφού είχαν κακοποιηθεί από τους άντρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας μετά τη σύλληψή τους.

Μηνιαία στέρηση λόγου στον Β. Τιούλκιν

Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας στις 21 του Γενάρη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εφαρμογή του «αμαρτωλού» νόμου «ΦΖ-122», προκλήθηκε ένταση, μετά την ομιλία του Βίκτορ Τιούλκιν, Α΄ Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ). Ο Τιούλκιν σημείωσε στην παρέμβασή του πως είναι λάθος να διαχωρίζεται η ευθύνη της κυβέρνησης και αυτή του Προέδρου, στη βάση του σχήματος «καλός Πρόεδρος - κακή κυβέρνηση» και πρόσθεσε πως τόσο ο Πρόεδρος, όσο κι η κυβέρνηση και το φιλοκυβερνητικό κόμμα «Ενιαία Ρωσία» είναι το ίδιο και αυτό. Ο Β. Τιούλκιν ανέφερε επίσης πως οι κινητοποιήσεις είναι νομοτελειακό αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν οι παραπάνω, καταλήγοντας: «Ο Πρόεδρός σας, ουσιαστικά για δεύτερη θητεία παίζει το ρόλο του δειλού, κι ούτε μια φορά όλα αυτά τα χρόνια δε "διασταύρωσε το ξίφος" του σε απευθείας μετάδοση έστω και με έναν πολιτικό αντίπαλό του. Ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε μετά τις εκλογές».

Η τελευταία αυτή φράση φαίνεται πως έκανε να «ξεχειλίσει το ποτήρι» της υπομονής της φιλοκυβερνητικής παράταξης. Ετσι, με πρόταση του εκπροσώπου του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας, δηλαδή του κόμματος του Ζιρινόφσκι, επιβλήθηκε στον Β. Τιούλκιν η ποινή της στέρησης λόγου για ένα μήνα στο Κοινοβούλιο, με το πρόσχημα της «προσβολής του Προέδρου».

Γκ. Ζιουγκάνοφ: Κυβέρνηση λαϊκής εμπιστοσύνης

Στην ίδια συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σημείωσε πως η έγκριση αυτού του νόμου, στον ένα ή άλλο βαθμό, έθιξε 103 εκατομμύρια Ρώσους πολίτες. Ως αποτέλεσμα υπάρχει αυτή «η πυρκαγιά σε 43 περιοχές της χώρας και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας». Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ ζήτησε την κατάργηση του νόμου, την αποκατάσταση όλων των προνομίων, τη δυνατότητα να αποφασίζει κάθε δικαιούχος τον τρόπο χρήσης των προνομίων. Ταυτόχρονα, πρότεινε μια σειρά ακόμη μέτρων κοινωνικής ανακούφισης, όπως την έγκριση νόμου σύμφωνα με τον οποίο ο μισθός και η σύνταξη δε θα πρέπει να είναι κάτω από το όριο διαβίωσης, τη μείωση των λογαριασμών των κοινωφελών οργανισμών, που δε θα πρέπει να υπερβαίνουν το 10% του οικογενειακού εισοδήματος. Τέλος, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τόνισε πως το ΚΚΡΟ είναι έτοιμο να συζητήσει τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, στη βάση του παραδείγματος της πιο δημοφιλούς κι επιτυχημένης κυβέρνησης της μετασοβιετικής εποχής, της κυβέρνησης Πριμακόφ-Μασλιουκόφ. Ενώ στην περίπτωση που το Κρεμλίνο δε θα προχωρήσει σε νέα κυβέρνηση, το ΚΚΡΟ θα συνεχίσει να καλεί σε μαζικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα σταματήσουν μόνο με τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης, είπε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ.

Βουλευτική απεργία πείνας

Την ίδια ώρα, 5 βουλευτές του κόμματος «Πατρίδα», μεταξύ αυτών και ο ηγέτης του κόμματος, Ντ. Ρογκόζιν, ξεκίνησαν απεργία πείνας στη Μόσχα μέσα στο κτίριο της Κρατικής Δούμας, ζητώντας παραιτήσεις των αρμόδιων για τον αντιλαϊκό νόμο υπουργών. Ο γνωστός σκακιστής Γκάρι Κασπάροβ, πρόεδρος της δεξιάς οργάνωσης «Επιτροπή 2008 - Ελεύθερη επιλογή», έκανε λόγο για υπόθεση «αγοράς πολιτικής πληροφορίας», θεωρώντας πως ο Ρογκόζιν έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν θα προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό. Γι' αυτό και προχώρησε σε αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας. Οι δηλώσεις αυτές συνάντησαν την οργή του Ρογκόζιν, που χαρακτήρισε τον Κασπάροβ «άνθρωπο του Κρεμλίνου».


Ι. Π.


ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Πιέσεις και συνταγές για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μπορεί η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους να μην έχει ξεκαθαρίσει επίσημα τις θέσεις της για το Κοσσυφοπέδιο, όμως, οι μηχανισμοί που δουλεύουν πίσω και για λογαριασμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (π.χ. «ανεξάρτητα» ιδρύματα πολιτικών μελετών κ.λπ.) έχουν και θέσεις και πιέζουν για τη δρομολόγηση της «ανεξαρτησίας» της επαρχίας μολονότι αυτή, σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ιούνιος 1999), παραμένει τμήμα της εδαφικής κυριότητας του Βελιγραδίου...

Χαρακτηριστική (και ενδεικτική των διαθέσεων των ΗΠΑ για τα δυτικά Βαλκάνια) είναι η νέα έκθεση του ιδρύματος διεθνών πολιτικών μελετών (ή «Δεξαμενή Σκέψης) International Crisis Group (ICG), διευθυντικά στελέχη του οποίου ασκούν μεγάλη επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. To ICG προτείνει εν ολίγοις την ανεξαρτητοποίηση του προτεκτοράτου ως τις αρχές του 2006, το οποίο εντούτοις θα παραμένει υπό την κηδεμονία της εκεί αποστολής του ΝΑΤΟ (KFOR) και υπό τον έλεγχο μιας ...διεθνούς «Αποστολής Ελέγχου για το Κοσσυφοπέδιο» που θα ενημερώνει ΟΗΕ, ΝΑΤΟ κλπ. για την τήρηση ή όχι των «υποχρεώσεων», που θα πρέπει να εκπληρώνει η «ανεξάρτητη» Πρίστινα.

Το ICG ισχυρίζεται πως το Κοσσυφοπέδιο «δεν μπορεί πλέον ποτέ ξανά να επιστρέψει στον έλεγχο της Σερβίας... αλλά ούτε και να διχοτομηθεί ή να ενωθεί ως «ανεξάρτητο» με την Αλβανία ή άλλες γειτονικές χώρες ή εδάφη...». Στην έκθεση μάλιστα περιγράφεται και πλήρες χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα πρέπει να εκπληρώσουν «άμεσα» όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς (Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ομάδα Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ενδεχομένως και Ρωσία, κυβέρνηση Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου, «κυβέρνηση» Κοσσυφοπεδίου), ώστε μέχρι τις αρχές του 2006 να έχει τεθεί σε δημοψήφισμα το νέο σύνταγμα του «ανεξάρτητου» Κοσσυφοπεδίου...

Μεταξύ άλλων, οι συντάκτες της έκθεσης του International Crisis Group δεν παραλείπουν να αναφερθούν στις αντιδράσεις Βελιγραδίου και Μόσχας εν σχέσει με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά προβλέπουν πως μεσοπρόθεσμα αμφότερες θα ενδώσουν στις πιέσεις «αφού δε θα μπορούν να κάνουν αλλιώς»... Σε αντίθετη περίπτωση, το ICG προειδοποιεί για τη μετακύληση της κρίσης (και του πολέμου...) στο Κοσσυφοπέδιο και την ευρύτερη περιοχή...

Ομως, το ICG δεν είναι το μόνον που ασκεί πιέσεις (κύρια στο Βελιγράδι) αυτή την περίοδο. Ηδη από χτες αναμένεται στο Βελιγράδι για συναντήσεις με τον υπουργό Αμυνας της Ενωσης Σερβία -Μαυροβούνιο και στελέχη της σερβικής κυβέρνησης Κοστούνιτσα ο ΝΑΤΟικός διοικητής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ναύαρχος Μάικλ Μούλερ. Επισήμως, στην ατζέντα συνομιλιών του Μούλερ είναι οι μεταρρυθμίσεις στις σερβικές ένοπλες δυνάμεις και η δυνατότητα συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, οι προγραμματισμένες για τα μέσα τρέχοντος έτους συνομιλίες για τον καθορισμό του τελικού στάτους κβο στο Κοσσυφοπέδιο, η «συνεργασία» του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (και οι συλλήψεις των πρώην ηγετών των Σερβοβόσνιων, Μλάντιτς και Κάρατζιτς).

Επιπλέον, από χτες βρίσκεται στην Πρίστινα (και σήμερα αναμένεται στο Βελιγράδι) ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν. Ο Ρεν θα συναντηθεί με τον διοικητή των αποστολών ΟΗΕ και ΝΑΤΟ στην Πρίστινα, τον «πρόεδρο» και «πρωθυπουργό» του Κοσσυφοπεδίου και ενδεχομένως με εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες, ο Ολι Ρεν θα «υπογραμμίσει» πως πολιτική της ΕΕ είναι η «εκπλήρωση των κριτηρίων» (κατάσταση ασφαλείας, τήρηση έννομης τάξης, εξασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, επαναπατρισμός προσφύγων, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.) προ της έναρξης των συνομιλιών για τον καθορισμό του τελικού στάτους κβο της περιοχής (όπερ έρχεται, κατά κάποιον τρόπο, σε αντιπαράθεση με την επιθυμία των ΗΠΑ για εδώ και τώρα δρομολόγηση της ανεξαρτητοποίησης του προτεκτοράτου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ