Τρίτη 25 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συλλήψεις και μηνιαία στέρηση λόγου

Η ηλικιωμένη διαδηλώτρια «πνιγμένη» ανάμεσα στους αστυνομικούς

Associated Press

Η ηλικιωμένη διαδηλώτρια «πνιγμένη» ανάμεσα στους αστυνομικούς
Σε όλη τη Ρωσία απλώνονται πλέον οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του νόμου «ΦΖ-122», με τον οποίο «πάγωσαν» και ουσιαστικά καταργήθηκαν μια σειρά από προνόμια, που είχαν μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού, κυρίως με χαμηλά εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και στο παγωμένο Σουργκούτ, όπου το θερμόμετρο έδειχνε μείον 30 βαθμούς Κελσίου, περίπου 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο της πόλης. Οι διαδηλώσεις και τα μπλόκα των δρόμων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας. Οι αρχές προσπαθούν σε πολλές περιπτώσεις, είτε να αμβλύνουν τις διαμαρτυρίες, μεταθέτοντας την εφαρμογή του νόμου τους επόμενους μήνες, είτε να τρομοκρατήσουν προχωρώντας σε συλλήψεις διοργανωτών των κινητοποιήσεων. Ετσι, την Κυριακή στην πόλη Κρασναγιάρσκ, μετά τη διάλυση της διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες λαού, παρά το τσουχτερό κρύο, που πλησίαζε τους μείον 20 βαθμούς Κελσίου, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 5 στελεχών της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ).

Στη Μόσχα, μετά από παρέμβαση των βουλευτών Τιούλκιν, Μπενεντίκτοφ και Λοκτ, απελευθερώθηκαν από το 10ο Αστυνομικό Τμήμα της Μόσχας οι 9 νεαροί διαδηλωτές οι οποίοι συνελήφθησαν το Σάββατο 22/1 στη διαδήλωση που έγινε στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού «Μπελαρούσκι». Ορισμένοι από αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, αφού είχαν κακοποιηθεί από τους άντρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας μετά τη σύλληψή τους.

Μηνιαία στέρηση λόγου στον Β. Τιούλκιν

Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας στις 21 του Γενάρη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εφαρμογή του «αμαρτωλού» νόμου «ΦΖ-122», προκλήθηκε ένταση, μετά την ομιλία του Βίκτορ Τιούλκιν, Α΄ Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ). Ο Τιούλκιν σημείωσε στην παρέμβασή του πως είναι λάθος να διαχωρίζεται η ευθύνη της κυβέρνησης και αυτή του Προέδρου, στη βάση του σχήματος «καλός Πρόεδρος - κακή κυβέρνηση» και πρόσθεσε πως τόσο ο Πρόεδρος, όσο κι η κυβέρνηση και το φιλοκυβερνητικό κόμμα «Ενιαία Ρωσία» είναι το ίδιο και αυτό. Ο Β. Τιούλκιν ανέφερε επίσης πως οι κινητοποιήσεις είναι νομοτελειακό αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν οι παραπάνω, καταλήγοντας: «Ο Πρόεδρός σας, ουσιαστικά για δεύτερη θητεία παίζει το ρόλο του δειλού, κι ούτε μια φορά όλα αυτά τα χρόνια δε "διασταύρωσε το ξίφος" του σε απευθείας μετάδοση έστω και με έναν πολιτικό αντίπαλό του. Ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε μετά τις εκλογές».

Η τελευταία αυτή φράση φαίνεται πως έκανε να «ξεχειλίσει το ποτήρι» της υπομονής της φιλοκυβερνητικής παράταξης. Ετσι, με πρόταση του εκπροσώπου του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας, δηλαδή του κόμματος του Ζιρινόφσκι, επιβλήθηκε στον Β. Τιούλκιν η ποινή της στέρησης λόγου για ένα μήνα στο Κοινοβούλιο, με το πρόσχημα της «προσβολής του Προέδρου».

Γκ. Ζιουγκάνοφ: Κυβέρνηση λαϊκής εμπιστοσύνης

Στην ίδια συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σημείωσε πως η έγκριση αυτού του νόμου, στον ένα ή άλλο βαθμό, έθιξε 103 εκατομμύρια Ρώσους πολίτες. Ως αποτέλεσμα υπάρχει αυτή «η πυρκαγιά σε 43 περιοχές της χώρας και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας». Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ ζήτησε την κατάργηση του νόμου, την αποκατάσταση όλων των προνομίων, τη δυνατότητα να αποφασίζει κάθε δικαιούχος τον τρόπο χρήσης των προνομίων. Ταυτόχρονα, πρότεινε μια σειρά ακόμη μέτρων κοινωνικής ανακούφισης, όπως την έγκριση νόμου σύμφωνα με τον οποίο ο μισθός και η σύνταξη δε θα πρέπει να είναι κάτω από το όριο διαβίωσης, τη μείωση των λογαριασμών των κοινωφελών οργανισμών, που δε θα πρέπει να υπερβαίνουν το 10% του οικογενειακού εισοδήματος. Τέλος, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τόνισε πως το ΚΚΡΟ είναι έτοιμο να συζητήσει τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, στη βάση του παραδείγματος της πιο δημοφιλούς κι επιτυχημένης κυβέρνησης της μετασοβιετικής εποχής, της κυβέρνησης Πριμακόφ-Μασλιουκόφ. Ενώ στην περίπτωση που το Κρεμλίνο δε θα προχωρήσει σε νέα κυβέρνηση, το ΚΚΡΟ θα συνεχίσει να καλεί σε μαζικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα σταματήσουν μόνο με τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης, είπε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ.

Βουλευτική απεργία πείνας

Την ίδια ώρα, 5 βουλευτές του κόμματος «Πατρίδα», μεταξύ αυτών και ο ηγέτης του κόμματος, Ντ. Ρογκόζιν, ξεκίνησαν απεργία πείνας στη Μόσχα μέσα στο κτίριο της Κρατικής Δούμας, ζητώντας παραιτήσεις των αρμόδιων για τον αντιλαϊκό νόμο υπουργών. Ο γνωστός σκακιστής Γκάρι Κασπάροβ, πρόεδρος της δεξιάς οργάνωσης «Επιτροπή 2008 - Ελεύθερη επιλογή», έκανε λόγο για υπόθεση «αγοράς πολιτικής πληροφορίας», θεωρώντας πως ο Ρογκόζιν έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν θα προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό. Γι' αυτό και προχώρησε σε αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας. Οι δηλώσεις αυτές συνάντησαν την οργή του Ρογκόζιν, που χαρακτήρισε τον Κασπάροβ «άνθρωπο του Κρεμλίνου».


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΚΡΟ: Καμία συνεργασία με τη «Δίκαιη Ρωσία» (2007-03-16 00:00:00.0)
Συνάντηση Πούτιν - Ζιουγκάνοφ (2005-10-22 00:00:00.0)
Κρίσιμο συνέδριο του ΚΚΡΟ (2004-07-02 00:00:00.0)
Διαστρεβλώνουν την ιστορία! (2004-06-09 00:00:00.0)
ΚΚΡΟ: Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα, αν... (2003-12-18 00:00:00.0)
Επιμονή παρά τις δυσκολίες (2003-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ