Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
ΚΚΡΟ: Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα, αν...

Νέα καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στα 2/3 των εκλογικών τμημάτων ζητά το ΚΚΡΟ για να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ την ώρα της πρόσφατης ψηφοφορίας

Associated Press

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ την ώρα της πρόσφατης ψηφοφορίας
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) δε θα αναγνωρίσει τα επίσημα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην Κρατική Δούμα, εάν δε γίνει επανακαταμέτρηση των αποτελεσμάτων σε μια σειρά περιοχές της Ρωσίας. Αυτό δήλωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και άλλα στελέχη του κόμματος, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

Οπως σημειώθηκε η παράλληλη καταμέτρηση που πραγματοποίησε το ΚΚΡΟ στο 93,1% των εκλογικών τμημάτων και συγκεκριμένα στα 87.643 πρωτόκολλα εκλογικών τμημάτων (σε σύνολο 94.000), τα αποτελέσματα των οποίων έχουν καταχωρηθεί στα στοιχεία που δίνει το ηλεκτρονικό σύστημα «Γκας - Βίμπορι» της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, περίπου 60 χιλιάδες δεν έχουν νομική ισχύ. Κι αυτό γιατί το σύνολο των ψήφων προς τα διάφορα πολιτικά κόμματα δεν είναι ίσο με τον αριθμό των ψηφοδελτίων που δόθηκαν στους ψηφοφόρους (σημ. στις ρωσικές εκλογές δε χρησιμοποιούνται φάκελοι και στο ψηφοδέλτιο, που έχει ειδική επεξεργασία ασφαλείας, είναι καταχωρημένα όλα τα κόμματα). Το ΚΚΡΟ λοιπόν δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα σε αυτά τα εκλογικά τμήματα και ζητά νέα καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Ιδιαίτερα αυτό αφορά τις περιοχές της Μπασκίριας, του Ταταρτσάν, του Νταγκεστάν, της Καμπαρντίνο-Μπαλκάριας, των περιοχών του Σαράτοφ, του Αμούρ, του Οριόλ, του Ροστόφ, της Σαμάρας και της Πένζας. Πρόκειται για 45.584.674 ψηφοδέλτια.

Πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ αναφέρουν πως με βάση τα στοιχεία της παράλληλης καταμέτρησης του ΚΚΡΟ εμφανίζονται στοιχεία νοθείας, κυρίως σε βάρος των κομμάτων, που με βάση τα επίσημα στοιχεία δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν το 5%.

Οι ηγέτες του ΚΚΡΟ δήλωσαν επίσης ότι το κόμμα δεν έχει λάβει απόφαση για το αν θα συμμετέχει στις προεδρικές εκλογές. Να σημειωθεί πως μέχρι τις 6 Γενάρη 2004 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές. Το ζήτημα θα συζητήσει τόσο το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ και η Ολομέλεια της ΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα, ενώ τις οριστικές αποφάσεις θα τις λάβει το έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

«Προτάσεις υπάρχουν διάφορες - από το πλήρες μποϊκοτάρισμα των εκλογών, έως την κάθοδο δικού μας υποψηφίου. Ανάμεσα στις υποψηφιότητες που προτείνονται είναι τόσο του Προέδρου της ΚΕ, όσο και νεαρών ανθρώπων, που έχουν λαμπρό μέλλον», δήλωσε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ.

Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με το ρωσικό εκλογικό νόμο οι προεδρικές εκλογές για να είναι έγκυρες πρέπει σ' αυτές να συμμετάσχει τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές η συμμετοχή ήταν λίγο μεγαλύτερη από αυτά τα επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ