Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Μεμονωμένη περίπτωση το νέο κρούσμα στην Ταϊπέι

ΤΑΪΠΕΪ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ - ΤΟΡΟΝΤΟ.-

Ως μεμονωμένο περιστατικό και όχι ως ένδειξη έναρξης μιας νέας επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) χαρακτηρίζουν ιολόγοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας την εκδήλωση συμπτωμάτων της ασθένειας σε έναν 44χρονο ερευνητή απ' την Ταϊβάν.

Ο 44χρονος, που εργαζόταν σε βιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας της Ταϊβάν, μολύνθηκε όταν έπιασε - δίχως γάντια και μάσκα... - σπασμένο φιαλίδιο που περιείχε δείγμα κορονοϊών που προκαλούν το σύνδρομο... Το περιστατικό συνέβη λίγα 24ωρα προτού ο ίδιος μεταβεί στη Σιγκαπούρη για ιατρικό συνέδριο με θέμα το SARS στο διάστημα 7 με 10 Δεκέμβρη. Εκδήλωσε συμπτώματα της ασθένειας μετά την επιστροφή του στην Ταϊπέι.

Ο ίδιος νοσηλεύεται σε συνθήκες υγειονομικής απομόνωσης. Υπό καθεστώς καραντίνας έχουν τεθεί για προληπτικούς λόγους τα μέλη της οικογένειάς του και έξι νοσηλευτές, μολονότι κανένας δεν εκδήλωσε το παραμικρό σύμπτωμα της ασθένειας.

Εντούτοις, το περιστατικό έθεσε - για ψυχολογικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους... - σε συναγερμό τις αρχές της Σιγκαπούρης, που έσπευσαν να απομονώσουν υγειονομικώς 70 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον 44χρονο ερευνητή απ' την Ταϊπέι...

Το νέο κρούσμα SARS είναι το πρώτο που εκδηλώνεται απ' τον περασμένο Ιούλιο. Απ' τον περσινό Νοέμβρη έως τον Ιούλιο του 2003 η νόσος είχε μεταδοθεί σε 8.098 ανθρώπους και είχε προκαλέσει το θάνατο άλλων 774.

Νεότερα περί SARS

Ενα 24ωρο πριν την εκδήλωση του μεμονωμένου περιστατικού Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, δύο επιστημονικές επιθεωρήσεις φιλοξένησαν σχετικά με το SARS πορίσματα νεότερης έρευνας ειδικών.

Στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine» ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Σόντζα Ολσεν, υποστηρίζει πως το SARS είναι δυνατό να μεταδοθεί μέσα σε αεροπλάνα, όταν ταξιδεύουν άτομα που έχουν ήδη εκδηλώσει συμπτώματα της ασθένειας. Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως πως δεν υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας στην περίπτωση που κάποιος απ' τους επιβάτες είναι μόνο φορέας των κορονοϊών που προκαλούν το σύνδρομο... Η συγκεκριμένη έρευνα φαίνεται να εξηγεί γιατί το σύνδρομο πήρε διαστάσεις στα νοσοκομεία και όχι σε αεροσκάφη πολιτικής αεροπορίας...

Αλλη ομάδα ερευνητών απ' το πανεπιστήμιο Τορόντο του Καναδά δημοσίευσε χτες στο «Journal of Virology» τα πορίσματα ερευνών με βάση την ανάλυση του γενετικού υλικού των κορονοϊών που προκαλούν το SARS. Διαπίστωσαν πως πρόκειται για σπάνια γενετική «συγχώνευση» ιών με φορείς αφ' ενός πουλερικά, αφ' ετέρου μικρά θηλαστικά. Διαπίστωσαν δηλαδή πως το 49% του γενετικού υλικού των κορονοϊών είναι ιοί που πλήττουν τα πουλερικά, το άλλο 49% είναι πανομοιότυπο με εκείνους που πλήττουν μικρά θηλαστικά (που θυμίζουν ρακούν) και το υπόλοιπο 2% ήταν συνδυασμός και των δύο. Αυτό το 2% του γενετικού υλικού των κορονοϊών ήταν που προκάλεσε τη μετάδοσή τους στον άνθρωπο, καθώς το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα ήταν ανέτοιμο να αντιμετωπίσει την «επίθεση» μεταλλαγμένων ιών τέτοιου είδους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ