Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαβουλεύσεις, μηνύματα και καταδίκες αρνητών

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ να απομακρύνει τα στρατεύματά του στα όρια που τα διατηρούσε μέχρι την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, φέρεται να διαμήνυσε η Ουάσιγκτον, διά μέσου των διαμεσολαβητών των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, στις παλαιστινιακές οργανώσεις που διαβουλεύονται στη Γάζα το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός. Την ίδια στιγμή, στο Ισραήλ «πόλεμος» έχει ξεσπάσει στους κόλπους του κόμματος Λικούντ ενόψει σημερινής δημόσιας ομιλίας του Αριέλ Σαρόν, στην οποία δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να προχωρήσει σε μονομερή βήματα. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε να υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στους αρνητές στράτευσης με καταδίκες.

Την πρόθεση της Ουάσιγκτον να «πείσει» το Ισραήλ να προχωρήσει σε στρατιωτική υποχώρηση μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία στις παλαιστινιακές οργανώσεις. Η αμερικανική πρόταση, όμως, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πάντα πηγές, δεν εμπεριέχει καμία εγγύηση ότι ο ισραηλινός στρατός θα σταματήσει τις επιχειρήσεις του σε βάρος των Παλαιστινίων. Οι παλαιστινιακές οργανώσεις εμφανίζονται πρόθυμες να σεβαστούν μια κατάπαυση του πυρός όσον αφορά σε «πολιτικούς στόχους», αλλά αρνούνται να δεσμευτούν για εκεχειρία απέναντι σε εποίκους και Ισραηλινούς στρατιώτες, ιδιαίτερα εφόσον η ισραηλινή κυβέρνηση δεν προβαίνει σε καμία δέσμευση.

«Η ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στο Ισραήλ και σε ένα ανεξάρτητο βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος είναι η μοναδική εναλλακτική λύση» τόνισε, σε ομιλία του, χτες, στο Κέντρο Στρατηγικών και Πολιτικών Μελετών της Χερτζίλια, ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Ο Γιόσκα Φίσερ απηύθυνε νέα έκκληση και στις δύο πλευρές να εφαρμόσουν τον «οδικό χάρτη» και τόνισε ότι το Ισραήλ βρίσκεται «μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, στην ιστορικότερη, ίσως, απόφαση που καλείται να λάβει μετά την ίδρυσή του». Στο ίδιο συνέδριο, σήμερα, αναμένεται να μιλήσει ο Αριέλ Σαρόν εν μέσω αντεγκλήσεων στο εσωτερικό του κόμματός του για το αν πρέπει ή όχι το Ισραήλ να προχωρήσει σε «μονομερή βήματα», προοπτική που απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι και η Ουάσιγκτον.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός σκληραίνει τη στάση του απέναντι στους αρνητές στράτευσης. Μετά από μήνες ολόκληρους αλλεπάλληλων ολιγόμηνων κρατήσεων, χτες, ολοκληρώθηκε η δίκη των 5 πρώτων αρνητών που κλήθηκαν ενώπιον στρατοδικείου. Και οι πέντε κρίθηκαν ένοχοι «για ανυπακοή», με το σκεπτικό ότι αν και είναι ορθό ότι έχουν δικαίωμα να θεωρούν ανήθικες τις πράξεις του ισραηλινού στρατού, η άρνησή τους έχει πολιτικά κίνητρα. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι ποινές τους. Εκατοντάδες Ισραηλινοί φιλειρηνιστές τους επευφήμησαν κατά την έξοδό τους από το στρατοδικείο.

Τέλος, ένας 20χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε πλήθος περαστικών αδιακρίτως, με τη δικαιολογία ότι διέκριναν έναν ένοπλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ