Τρίτη 25 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Νέος ξεσηκωμός

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η «οικονομική πρωτεύουσα» της Βολιβίας, η πόλη που αποτέλεσε το «μέσο διαφυγής» του ανατραπέντα πρώην Προέδρου Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, δεν ελέγχεται πλέον από τις κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ανεξάρτητα Bolpress και Econoticias.

Οι κινητοποιήσεις στη Σάντα Κρους, που συντονίστηκαν με τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις στη χώρα ενάντια στην περικοπή των επιδοτήσεων του πετρελαίου και της απαίτησης της δικαίωσης των αιτημάτων για τη μη αύξηση των τιμών των υδρογονανθράκων και για τη δίκη του «Γκόνι» και ξεκίνησαν αρχικά με τον αποκλεισμό της πόλης από τους συνδικαλιστές και τους ιθαγενείς αγρότες έχουν ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο, αφού πια εκτός των αιτημάτων αυτών προστέθηκαν και χιλιάδες, οι οποίοι απαιτούν την αυτονομία της περιοχής. Μπορεί αυτή τη στιγμή κάποια σχετική ηρεμία να επικρατεί, αφού ο στρατός έχει αναλάβει τη διαφύλαξη όλων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, του αεροδρομίου και άλλων νευραλγικών για την πόλη και τη χώρα κτιρίων, όμως έγινε μετά από τη «μερική τακτική αναδίπλωση των διαδηλωτών», που ακολούθησε τις σφοδρές μάχες με την αστυνομία στο πλαίσιο της τριήμερης απεργίας.

Ουσιαστικά, ο ξεσηκωμός της Σάντα Κρους αποτελεί το τελευταίο σύμπτωμα της γενικής εξεγερσιακής κατάστασης, αν και συγκεχυμένης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη Βολιβία, τόσο με τον «πόλεμο του νερού», όσο και με τον «πόλεμο του φυσικού αερίου». Βέβαια, προκαλεί έκπληξη(;) η εμφάνιση αυτού του κινήματος «αυτονομίας της Σάντα Κρους», το οποίο στηρίζεται εάν δεν υποκινείται καθαρά από την Ενωση Βιομηχάνων... ενδέχεται να είναι η «αφορμή» για το χτύπημα του κινήματος, που όντως πριν από δύο εβδομάδες η Βολιβία έφτασε και πάλι στα πρόθυρα εξέγερσης για την κατάργηση της συμφωνίας για το νερό που είχε δοθεί στη γαλλικών συμφερόντων εταιρία Agua Del Illimani, αλλά και τις συνεχείς από τότε κυλιόμενες και αυξανόμενης έντασης κινητοποιήσεις για την τιμή και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ