Τρίτη 25 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις, συλλήψεις, αποσύρσεις και ανησυχία

Ιρακινοί συνεργάτες των κατοχικών στην περιοχή κοντά στα γραφεία του Αλάουι που δέχτηκε βομβιστική επίθεση

Associated Press

Ιρακινοί συνεργάτες των κατοχικών στην περιοχή κοντά στα γραφεία του Αλάουι που δέχτηκε βομβιστική επίθεση
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Πληθαίνουν οι αντικατοχικές επιθέσεις όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών. Η δοτή κυβέρνηση Αλάουι ανακοίνωσε τη σύλληψη, όπως ισχυρίζεται, 2 στενών συνεργατών του Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, του στελέχους της «αλ Κάιντα» που φέρεται να είναι στο Ιράκ.

Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε, χθες το πρωί, έξω από τα γραφεία του δοτού πρωθυπουργού, Ιγιάντ Αλάουι. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 10 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 8 αστυνομικοί, ενώ συγκλονίστηκε ολόκληρη η Βαγδάτη. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Ιερός Πόλεμος στο Ιράκ», της οποίας φέρεται να ηγείται ο Ζαρκάουι. Ο τελευταίος, την Κυριακή, με ηχητικό μήνυμα που του αποδίδεται και κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, προειδοποιεί «όλους όσοι συμμετάσχουν στις εκλογές» και κηρύττει «ανηλεή πόλεμο στο διεφθαρμένο σύστημα της χώρας και στην παραπλανημένη αίρεση - των σιιτών - που στηρίζουν τους κατακτητές».

Από την πλευρά της, η δοτή κυβέρνηση Αλάουι ανακοίνωσε, χθες, ότι τις προηγούμενες μέρες συνέλαβε 2 υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης του Αλάουι: τον Χασάν Χαμάντ Αμπντάλα Μοχσέν αλ Ντουλάιμι και τον Σάμι Μοχάμαντ Αλί Σαΐντ αλ Τζάαφ ή Αμπού Ομάρ αλ Κούρντι. Ο δεύτερος θεωρείται εγκέφαλος 32 πολύνεκρων επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν αυτή στα γραφεία του ΟΗΕ και αυτή στη Νατζάφ, το 2003, οπότε σκοτώθηκε ο σιίτης ηγέτης Αγιατολάχ Μπακρ αλ Χακίμ. Σύμφωνα, πάντα, με τη δοτή κυβέρνηση, ο αλ Κούρντι είχε αναλάβει και το συντονισμό βομβιστικών επιθέσεων που προγραμματίζονταν για τη μέρα των εκλογών.

Παρά τις δύο συλλήψεις, βέβαια, οι επιθέσεις δεν έλειψαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων. Τρεις Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που στόχευε αμερικανικό στρατιωτικό αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο Χίλα - Νατζάφ. Στη Σαμάρα από επίθεση με όλμους τραυματίστηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες. Στο Τικρίτ ανατινάχτηκαν 3 σχολεία που προορίζονταν για εκλογικά τμήματα. Στο Ραμάντι έγινε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα και αφαιρέθηκαν τα όπλα από τους αστυνομικούς. Τέλος, στη Μοσούλη, όπως και στην επαρχία αλ Ανμπάρ, σε εξέλιξη βρίσκονται αλλεπάλληλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να γίνουν 58 και 59 συλλήψεις, αντίστοιχα.

Μετ' εμποδίων

Την απόσυρσή του από τις εκλογές ανακοίνωσε, λίγα μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, το Ενωμένο Αραβικό Μέτωπο, μια οργάνωση που συσπειρώνει σουνιτικές και σιιτικές αραβικές πολιτικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ στις περιοχές των Κούρδων. Οπως ανακοινώθηκε, η απόσυρση είναι έκφραση διαμαρτυρίας για την απόφαση συμμετοχής στις εκλογές που θα γίνουν στα κουρδικά εδάφη και των Κούρδων που δε ζουν σε αυτές.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της Ενωτικής Ιρακινής Συμμαχίας, της μεγαλύτερης πολιτικής παράταξης των σιιτών που αναμένεται και να κυριαρχήσει στις εκλογές, διαβεβαίωναν ότι δε στοχεύουν στην εγκαθίδρυση ενός θρησκευτικού ισλαμικού κράτους αλά Ιράν. Επίσης, υποστήριζαν ότι δεν προτίθενται να «συμπεριφερθούν εκδικητικά» απέναντι στη σουνιτική κοινότητα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να βοηθήσουν με τη στάση τους «στη βαλκανοποίηση ή λιβανοποίηση της χώρας».

Από την πλευρά τους, τόσο οι κατοχικές δυνάμεις, όσο και οι συνεργάτες τους προσπαθούν απεγνωσμένα να ελέγξουν την κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, ο επικεφαλής της ογκώδους «διπλωματικής» αποστολής στο Ιράκ, Τζον Νεγκροπόντε, παραδεχόταν ότι τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί τα αντάρτικα πλήγματα ιδιαίτερα κατά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, των οποίων το κύρος έχει υποσκαφτεί σοβαρά, καταλήγοντας ότι «αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα».

Προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν και εκτός Ιράκ με τις εκλογές. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο οποίος επιβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών σε 14 χώρες όπου ζουν μεγάλες κοινότητες Ιρακινών, παραδεχόταν χθες ότι μόλις 1 στους 10 Ιρακινούς που ζουν στο εξωτερικό, έχει σπεύσει να καταγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσει, προβλέποντας τεράστιο ποσοστό αποχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ