ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μνήμες και τραγούδια

Αγαπημένα τραγούδια του αξέχαστου Μάνου Λοΐζου πλημμυρίζουν και σήμερα το «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203.661), στο διήμερο αφιέρωμα του συγκροτήματος «Γόρδιος Δεσμός». Το συγκρότημα παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά τραγούδια του σπουδαίου συνθέτη, αλλά και τραγούδια σύγχρονα του έργου του, αναγκαία για να δοθεί το στίγμα της εποχής που επηρέασε αλλά και διαμορφώθηκε από τον Μάνο Λοΐζο.

  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης εμφανίζεται την Πέμπτη, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3 Εξάρχεια). Με τους συνεργάτες του θα παρουσιάσει τραγούδια από τους δίσκους του «Παραμύθι με λυπημένο τέλος», «Κακές Συνήθειες», «Βυθισμένες Αγκυρες», «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο Χρόνος», και διασκευές έντεχνων και παραδοσιακών τραγουδιών.
  • Βασισμένη στον τελευταίο δίσκο της «Στο Καφέ Γκρέκο» είναι η μουσική παράσταση που θα παρουσιάσει η Νένα Βενετσάνου, στη Θεσσαλονίκη, στις 28 και 29/1 στο ανακαινισμένο club του «Μύλου».
  • Οι «Mode Plagal», το αξιόλογο συγκρότημα που χρησιμοποιώντας την τεχνοτροπία της jazz, δημιούργησε ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα, εμφανίζονται την Παρασκευή (10 μ.μ.), στο «Αν κλαμπ» (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια, τηλ. 210.3305.056). Ακροβατούν μεταξύ ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, βυζαντινών ήχων, βαλκανικών, αφρικάνικων, funky, groovy, rock, blues και άλλων στοιχείων που τους επηρέασαν.
Ανθολογία του Ρίτσου στα ιρανικά

«Πέτρινος Χρόνος», στα περσικά «Ζαμάνε Σάνγκι», τιτλοφορείται η δίγλωσση (ελληνικά, περσικά) ανθολογία ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου, που κυκλοφόρησε στο Ιράν από τις εκδόσεις «Νάσρε Σαάλες», σε συνεργασία με το ιρανικό «Διεθνές Κέντρο Διαπολιτισμικού Διαλόγου». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε έκταση ανθολογία ποιημάτων του Ρίτσου, που έχει κυκλοφορήσει στο Ιράν και διεθνώς. Την ανθολόγηση - μετάφραση υπογράφει ο γνωστός από παλιές εξαιρετικές μεταφράσεις έργων του Ρίτσου, Πέρσης ποιητής Φερεϊντούν Φαριάντ.

Στην ανθολογία περιλαμβάνονται ποιήματα από τις συλλογές «Ημερολόγια εξορίας» (σειρά 1η, 2η, 3η), «Πέτρινος Χρόνος» (ολόκληρη), «Ανθρωπος με το γαρύφαλλο» (ολόκληρη), και τα ποιήματα «Γράμμα στο Ζολιό Κιουρί», «Ακροβολισμός», «Το ποτάμι κι εμείς», «Τρία Χορικά», «Ο γιος μου, το φεγγάρι μου», «Ανυπότακτη πολιτεία», «Ημερολόγιο και επιστολές ενός φαντάρου» (αποσπάσματα ενός χαμένου έργου του Ρίτσου), «Το χρέος των ποιητών» και «Ο Ηρακλής κι εμείς».

Η έκδοση περιέχει εκτενή πρόλογο, τρία σημειώματα του μεταφραστή, και την τελευταία ανέκδοτη συνέντευξη που έδωσε ο Γ. Ρίτσος στο φίλο και ομότεχνό του Φ. Φαριάντ. Επίσης: Αρθρο του καθηγητή Μιχάλη Μερακλή, άρθρο του μεταφραστή, που είχε δημοσιευτεί στο «Ρ» (1966), για τη μεγάλη ανταπόκριση του έργου του Ρίτσου στο Ιράν. Εντεκα γράμματα του ποιητή από την εξορία στην αδελφή του Λούλα, αποσπάσματα από τις αναμνήσεις του στην εξορία, πλήρη βιβλιογραφία, τα ανέκδοτα έργα του, κατάλογο των ελληνικών και ξένων βραβείων και τιμητικών διακρίσεων, βιβλιογραφία των εννέα αυτοτελών συλλογών που έχουν εκδοθεί στα περσικά, βιογραφία, ανέκδοτες φωτογραφίες του Ρίτσου (κάποιες τις τράβηξε ο μεταφραστής), ανέκδοτα σκίτσα του Ρίτσου, μια προσωπογραφία του μεταφραστή και σκίτσο του Β. Βλασίδη, όπου εικονίζεται η παράγκα του ποιητή στην εξορία.

Θυμίζουμε ότι ο Γ. Ρίτσος είχε μεταφράσει τη συλλογή του Φ. Φαριάντ «Ονειρα με χαρταετούς και περιστέρια» («Κέδρος», 1988) και είχε προλογίσει την ελληνική έκδοση της ποιητικής συλλογής «Ουρανός χωρίς διαβατήριο» («Γνώση», 1995).

  • Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι από τον ίδιο ιρανικό εκδοτικό οίκο, σε μετάφραση του Φ. Φαριάντ, κυκλοφόρησε (1.300 αντίτυπα) και μια συλλογή 11 διηγημάτων του αλησμόνητου Αντώνη Σαμαράκη, με γενικό τίτλο «Σαρξ και άλλα διηγήματα». Η έκδοση περιέχει πρόλογο του μεταφραστή για τον Σαμαράκη, κείμενο του Σαμαράκη για τον μεταφραστή, πλήρη βιβλιογραφία, τα βραβεία και τις διακρίσεις που έλαβε.
Συναυλία συμπαράστασης

Πενήντα και πλέον καλλιτέχνες συμμετέχουν στη μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στους πληγέντες στη Νοτιοανατολική Ασία, που διοργανώνει η ΕΡΤ, αύριο (7.30 μ.μ.), στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ. Στη συναυλία συμπράττουν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ηλίας Ανδριόπουλος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μελίνα Ασλανίδου, Γιάννης Βαρδής, Πέτρος Γαϊτάνος, Δήμητρα Γαλάνη, Γλυκερία, Φωτεινή Δάρρα, Βασίλης Δημητρίου, Παντελής Θαλασσινός, Αλίκη Καγιαλόγλου, Μελίνα Κανά, Στέφανος Κορκολής, Γιάννης Κότσιρας, Σταμάτης Κραουνάκης, Μανώλης Λιδάκης, Κώστας Μακεδόνας, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Μαρκόπουλος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Μπάσης, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελλη Πασπαλά, Ορφέας Περίδης, Μίμης Πλέσσας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Αντώνης Ρέμος, Διονύσης Σαββόπουλος, «Σπείρα-Σπείρα», Πασχάλης Τερζής, «Τρίφωνο», Μάριος Τόκας, Διονύσης Τσακνής, Μανώλης Φάμελλος, Μαρία Φαραντούρη, Μάριος Φραγκούλης, Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Τα έσοδα (εισιτήρια 20 και 10 ευρώ) θα διατεθούν στο ΥΠΕΞ για να σταλούν στις πληγείσες χώρες. Η συναυλία θα ηχογραφηθεί από την ΕΡΤ και θα κυκλοφορήσει σε CD, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τον ίδιο σκοπό.

Εισιτήρια προπωλούνται στα καταστήματα «Metropolis» και «Virgin Megastores», στο περίπτερο της ΕΡΤ (πλατεία Συντάγματος), στο Ραδιομέγαρό της (Μεσογείων 432, Αγ. Παρασκευή), στο κτίριό της (Ρηγίλλης 4 και Μουρούζη) και στα εκδοτήρια του ΗΣΑΠ στο σταθμό «Ειρήνη».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
«Παράδεισος» κλεμμένων έργων τέχνης

Σε «αποθήκη» κλεμμένων έργων τέχνης είναι η Ολλανδία, σύμφωνα με τον διευθυντή της μεγαλύτερης διεθνώς υπηρεσίας έρευνας κλεμμένων έργων τέχνης, της «Art Loss Register», σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα «De Volkskrant».

«Η Ολλανδία αποτελεί σημαντικό κέντρο για όσους υπεξαιρούν έργα τέχνης, αφού η αστυνομία κατάργησε τη σχετική βάση δεδομένων, και αφού τα κλοπιμαία περιέρχονται αυτόματα στην ιδιοκτησία του κλέφτη, μετά την πάροδο ορισμένων ετών», δήλωσε ο Τζούλιαν Ράντκλιφ.

Σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία, όποιος κλέβει έργα τέχνης από ιδιωτική συλλογή, γίνεται αυτομάτως ιδιοκτήτης τους μετά από 20 χρόνια, λόγω παραγραφής εγκληματικών πράξεων, ενώ όποιος υπεξαίρεσε έργα τέχνης του κράτους ή κοινοτήτων, γίνεται ιδιοκτήτης μετά από 30 χρόνια.

Ο Ράντκλιφ πρόσθεσε ότι στη νότια Ολλανδία, κοντά στα βελγικά σύνορα, καταφεύγουν όσοι λεηλατούν έργα τέχνης και τα αποθηκεύουν στη χώρα. Εκεί έχουν αποθηκευτεί έργα τέχνης που εκλάπησαν από Σκανδιναβία, Γερμανία και Ρωσία. Στις 10/1/2005, 20 πίνακες Ολλανδών ζωγράφων του 17ου αιώνα, συνολικής αξίας 10 εκατομ. ευρώ εκλάπησαν από μουσείο της κωμόπολης Χόουρν (βόρεια Ολλανδία).

Η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν αποτελεί νομική «παραξενιά» της Ολλανδίας, αφού η ίδια η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει σχετική παραγραφή του αδικήματος. Θυμίζουμε ότι σε ανταπόκριση του ΑΠΕ το καλοκαίρι του 2003, σημειωνόταν, ότι τα ψηφιδωτά από την εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς, οι τοιχογραφίες από τον Αντιφωνητή και δεκάδες άλλα κυπριακά κειμήλια που λεηλατήθηκαν από τον «Αττίλα» και κατασχέθηκαν στη Γερμανία, κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν στην Κύπρο, λόγω παραγραφής σχετικών αδικημάτων, παραγραφή που προκύπτει από την ένταξή της στην ΕΕ!

Εικαστικές προσκλήσεις

Δημιουργία της Δ. Παρίση
Δημιουργία της Δ. Παρίση
Ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό του Κέντρο στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της «Μηχανικής Καλλιέργειας» (Θηβών 245). Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Βησσαρίωνα Παπαδάκου. Εως τις 6/2 (10 π.μ. - 9 μ.μ.) θα φιλοξενηθεί η πρόσφατη δημιουργία του. Ακολουθεί (12-20/2) η ομαδική έκθεση «Μορφές», που περιλαμβάνει χειροποίητες θεατρικές και διακοσμητικές μάσκες - προσωπεία. Εργα των: Λ. Πετρουλάκη - Σοφικίτου, Αρ. Αυγουστή - Λεμονή και Αφ. Τζαβάρα. Παράλληλα, οι παραπάνω δημιουργοί θα παρουσιάσουν και άλλα έργα τους. Η έκθεση λειτουργεί 11 π.μ. - 1.30 μμ και 6-9 μ.μ. Στον ίδιο χώρο από τις 27/2 (7 μ.μ.) έως τις 10/3 η Δώρα Παρίση θα παρουσιάσει έργα «Λαογραφικής Κεραμικής Κούκλας». Είσοδος ελεύθερη.

Εγκαινιάζεται αύριο (7 μ.μ.) στην «Τεχνόπολη» του δήμου Αθηναίων, έκθεση έργων της εικονογράφου Εφης Λαδά. Τίτλος της «Παραμυθοπινελιές: Μια φορά και έναν καιρό στην Αθήνα...». Μαζί με την έκθεση ζωγραφικής θα παρουσιαστούν παιδικά βιβλία του εκδοτικού οργανισμού «Λιβάνης».

Εκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Φωτογραφίζοντας σαν σινεμά» φιλοξενείται (έως 6/2), στην γκαλερί «Σινέ Ονειρο» στο Δημοτικό Κινηματογράφο Αγίου Ιωάννη Ρέντη (Χρυσοστόμου Σμύρνης και Μπαλτατζή στο πάρκο Βυρσοδεψείου).

Το Βυζαντινό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22), στα πλαίσια μιας σειράς διαλέξεων με γενικό θέμα τη μεταβυζαντινή Αθήνα και τα χαμένα αρχιτεκτονήματά της, οργανώνει αύριο (7.30 μ.μ.) διάλεξη του καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Δημήτρη Καρύδη, με θέμα «Η Αθήνα της Τουρκοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ