ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»
Αρχισαν τα ... παρατράγουδα

Μετά τις πιέσεις που φαίνεται ότι ασκούνται από τη βάση των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και τους χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές που βγήκαν στους δρόμους την προηγούμενη βδομάδα, καταγγέλλοντας την απάτη του στημένου κυβερνητικού διαλόγου για την Παιδεία, οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών προσπαθούν να διαφοροποιηθούν μερικώς από την αρχική στάση τους υπέρ του «διαλόγου» και η υπουργός Παιδείας προσπαθεί να φανεί πιο διαλλακτική απέναντι στους συνδαιτυμόνες της.

Χτες, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΕΠ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών) ΤΕΙ αποφάσισε να κηρύξει αποχή τις μέρες που θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), ενώ οι ηγεσίες της ΟΛΜΕ και της ΠΟΣΔΕΠ (πανεπιστημιακοί) με χτεσινές δηλώσεις τους στον Τύπο εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τα αποτελέσματα του «διαλόγου» μετά την πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ.

Η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε: «Είμαστε διατεθειμένοι να πάμε και έξω από το πρόγραμμα (σ.σ. το κυβερνητικό), προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα αντέξουν στο χρόνο», ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο απλώς «προτείνει» στο πλαίσιο του διαλόγου, αλλά από την άλλη, έβαλε τα όριά της λέγοντας ότι «το ΕΣΥΠ είναι γνωμοδοτικό, ο διάλογος γνώμη φέρνει στην κυβέρνηση, διότι το Σύνταγμα και η δημοκρατική τάξη καθορίζει το ρόλο του καθενός» και «η κυβέρνηση δε θα χάσει το ρόλο της», είναι αυτή που θα αποφασίσει τι θα γίνει.

Θυμίζουμε ότι η επόμενη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φλεβάρη, ενώ στα τέλη του Φλεβάρη, θα συνεδριάσουν τα Συμβούλια που είναι αρμόδια για θέματα Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ, αντίστοιχα) και το πρώτο 15ήμερο του Μάρτη θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ
Ενδυνάμωση του συντονισμού, κλιμάκωση του αγώνα

Με αίτημα αιχμής την άμεση απόσυρση των νομοσχεδίων για την ισοτίμηση των πτυχίων και τα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης και τη μη εφαρμογή της αξιολόγησης από τις επιχειρήσεις, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές κι οι σπουδαστές αμέσως μετά την εξεταστική περίοδο και ιδιαίτερα τις μέρες της άτυπης Συνόδου Υπουργών Παιδείας στην Αθήνα, το Μάρτη. Σ' αυτό κατέληξαν τα Πανελλαδικά Συντονιστικά των ΑΕΙ και των ΤΕΙ αντίστοιχα, που συνεδρίασαν το Σάββατο 22/1, στην Αθήνα, εκτίμησαν τη δυναμική που δημιουργήθηκε από τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης Παρασκευής και μετέφεραν την εμπειρία τους από σχολές όλης της χώρας.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στις συνεδριάσεις και των δύο Συντονιστικών, ήταν κοινή η εκτίμηση ότι οι κινητοποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα ήταν πετυχημένες, ότι το πλαίσιο του Συντονιστικού πατάει στις σύγχρονες ανάγκες και έχει τη δυνατότητα να πείθει πλατιές μάζες φοιτητών - σπουδαστών και σ' αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουν, για την ενδυνάμωση του συντονισμού και το ξεπέρασμα των αρνητικών συσχετισμών στους συλλόγους.

Μιλώντας για τους αρνητικούς συσχετισμούς, οι φοιτητές και οι σπουδαστές μετέφεραν την εμπειρία τους από τις προσπάθειες που κάνουν να συνεδριάζουν τα ΔΣ των συλλόγων ή να πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις κι αντίστοιχα τη στάση των δυνάμεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που μπλοκάρουν τις συλλογικές διαδικασίες ή στηρίζουν ανοιχτά την κυβερνητική πολιτική που υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί τις σπουδές. Σε πολλές σχολές, οι φοιτητές κι οι σπουδαστές ξεπερνούν αυτό το πρόβλημα, που οδηγεί στην αδράνεια τους συλλόγους και το κίνημα, συγκροτώντας Επιτροπές Αγώνα στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου του Συντονιστικού.

Ετσι αποφάσισαν να προχωρήσουν και το επόμενο διάστημα, με δυναμικές πρωτοβουλίες των Επιτροπών Αγώνα, με ένταση των προσπαθειών, για να πραγματοποιηθούν γενικές Συνελεύσεις, να ενεργοποιηθούν οι σύλλογοι, να ενημερωθούν οι φοιτητές και οι σπουδαστές για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, να δυναμώσουν και να δώσουν μαζί με τους εργαζόμενους κι όλο το λαό, τη δική τους απάντηση στην αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

ΚΝΕ
Ολοι στον αγώνα για την Παιδεία

Το ΚΣ της Οργάνωσης χαιρετίζει τους χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια της Παρασκευής

Τη συμμετοχή των χιλιάδων μαθητών που κατέβηκαν στο δρόμο την περασμένη Παρασκευή για να διαδηλώσουν για το σχολείο των αναγκών τους, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το ΚΣ της ΚΝΕ: «Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή των χιλιάδων μαθητών σε όλη την Ελλάδα, που μαζί με τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους γονείς και τους εργαζόμενους βγήκαν στο δρόμο από την Κρήτη μέχρι την Ορεστιάδα. Χαιρετίζουμε όλους αυτούς τους μαθητές που δεν τσίμπησαν στο πρόσχημα του διαλόγου, δε δέχτηκαν να συζητήσουν το πώς θα υλοποιηθούν καλύτερα οι κατευθύνσεις στην εκπαίδευση. Τους μαθητές που ήρθαν αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό, με τις αποβολές, με τις απαγορεύσεις, με την προσπάθεια της κυβέρνησης να μη διαμαρτυρηθούν στους δρόμους. Σε 27 πόλεις της Ελλάδας, οι μαθητές γέμισαν τους δρόμους και διεκδίκησαν τα σχολεία των αναγκών τους. Η ΚΝΕ θα συνεχίσει να μπαίνει μπροστά σ' αυτές τις διαδικασίες, θα συνεχίσει τον αγώνα για ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, μόρφωση για όλους. Θα συνεχίσει με την εργατική τάξη για το μέτωπο Παιδείας, για το άλλο σχολείο».

Να 'στε πάντα δίπλα μας

Ευχαριστίες των μαθητών σχολείων της Χωράφας στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

«Η ντουντούκα του συνδικάτου σας μας βοήθησε να αντιλαλήσουν δυνατά τα συνθήματά μας, να φτάσουν μακριά πολύ, στην Μπολόνια και στο Μπέργκεν. Το πανό μας ήταν φτιαγμένο από πανί του συνδικάτου σας». Με αυτά τα λόγια, οι μαθητές της Χωράφας Περιστερίου λένε το δικό τους «ευχαριστώ» στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, για την έμπρακτη συμπαράστασή του, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της περασμένης Παρασκευής.

Η επιστολή, που στέλνουν οι νέοι από τα 12ο ΕΛ, 7ο ΕΛ, 2ο ΤΕΕ και 4ο ΤΕΕ, συνεχίζει: «Πόσο όμορφα και δυνατά νιώθαμε που είχαμε τους εργαζόμενους γονείς δίπλα μας, γιατί έχουμε και εμείς πολλούς πατεράδες οικοδόμους. Να 'στε πάντα δίπλα μας», λένε οι μαθητές και αφιερώνουν στο Συνδικάτο το παρακάτω ποίημα: «Οποιος ακόμα ζει δε λέει: Ποτέ! Το σίγουρο δεν είναι σίγουρο. Οπως ακριβώς είναι, έτσι δε μένει. Οταν πουν ό,τι είχανε να πουν οι κυρίαρχοι, τότε θα μιλήσουν οι κυριαρχημένοι...».

Οι μαθητές των 10ου ΕΛ και 7ου ΕΛ Περιστερίου (περιοχή Χωράφας), μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς θα προχωρήσουν αύριο, στις 12 το μεσημέρι, σε συμβολική κατάληψη της Πλατείας Δέγλερη και από κει θα πραγματοποιήσουν πορεία στο Δημαρχείο. Κύριο αίτημα είναι η ανέγερση νέου κτιρίου όπου θα στεγάσει το σχολείο στο οικοδομικό τετράγωνο Τεμπών - Γαρδένιας και Φοινίκων, θέμα που βρίσκεται στο συρτάρι του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ από το Σεπτέμβρη του 1999, επειδή υπάρχει ο νόμος για την προστασία του Ποικίλου Ορους, που στα περιαστικά κομμάτια του βουνού επιτρέπει να χτιστούν αναψυκτήρια αλλά όχι σχολεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ