ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Δεν υποτασσόμαστε στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού

Εκδήλωση για το σοσιαλισμό πραγματοποιήθηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου

Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική και με εντυπωσιακή την παρουσία της νεολαίας, ήταν η εκδήλωση προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στην Κομοτηνή, με κύριο ομιλητή τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη. Στην εκδήλωση συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΚΚ Τουρκίας, ενώ στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν θεατρικά δρώμενα, διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα έργα Ελλήνων και Τούρκων προοδευτικών ποιητών και έπαιξε τούρκικο μουσικό συγκρότημα.

Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα νέοι και νέες της ΚΝΕ πραγματοποίησαν πορεία από το κέντρο της πόλης στη Νομική Σχολή, όπου γινόταν η εκδήλωση, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

»Μπορούμε την πείρα να τη μετατρέψουμε σε λαϊκή δράση. Δεν υποτασσόμαστε στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού και μπορούμε επιστημονικά να ερμηνεύσουμε την ανάγκη του σοσιαλισμού και της ανατροπής του καπιταλισμού», τόνισε ο Θ. Παφίλης στην ομιλία του που είχε θέμα της «Γιατί ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον μας».

Ο Θ. Παφίλης κάλεσε τους συγκεντρωμένους και μέχρι και μετά το συνέδριο και με εφόδιο την πείρα που απόχτησαν οι κομμουνιστές με τη δράση τους όλα αυτά τα χρόνια «να ανοιχτούν» στο λαό, με περισσότερη εμπιστοσύνη, να τον ακούσουν ακόμη πιο πολύ, να βάλουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, γιατί, όπως τόνισε, «όλοι οι υπόλοιποι ζητούν από τους εργαζόμενους να υποταχτούν στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

«Εχουμε ένα μέτωπο με σαφήνεια αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό που στρέφεται κατά της κυρίαρχης πολιτικής και σ' αυτό πρέπει να συνενωθούν όλοι εκείνοι που "χτυπιούνται". Η άρχουσα τάξη, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προσπαθούν να χωρίσουν το λαό, να στρέψουν τους αγρότες της Θράκης κατά των αγροτών της Θεσσαλίας, τους Πελοποννήσιους κατά της Μακεδονίας, τους εργάτες του ιδιωτικού κατά του Δημοσίου, τους ξένους εργάτες κατά των Ελλήνων και το αντίθετο, τους μικρομεσαίους κατά των εργατών και έτσι, αφού τους διαιρούν θα μπορούν να τους λιανίσουν κυριολεκτικά. Η απάντηση, λοιπόν, είναι συσπείρωση, μέτωπο κατά της πολιτικής αυτής».

«Οι προτάσεις είναι δύο», κατέληξε. «Η μια είναι να διαχειριστούμε τον καπιταλισμό που ζητάνε όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή να υποταχτούμε και η άλλη είναι να τον ανατρέψουμε που είναι η πρόταση του ΚΚΕ».

Χαιρέτισε την εκδήλωση εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας η Μελτέμ Κολγκακτσή.

«Και στην Τουρκία όπως στην ΕΕ υπάρχει μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης από την εκπαίδευση και την υγεία μέχρι σ' όλους τους άλλους τομείς. Επίσης, η επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη γίνεται εντονότερη. Εμείς, λοιπόν, οι κομμουνιστές, οι πατριώτες της χώρας μας μαζικοποιούμε τον αγώνα ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Σ' αυτόν τον αγώνα, μας ενθαρρύνουν και μας δίνουν μεγάλη δύναμη οι ενέργειες των Ελλήνων κομμουνιστών ενάντια στην ΕΕ και τον ιμπεριαλισμό. Ζήτω η αλληλεγγύη ανάμεσα στους Τούρκους και τους Ελληνες κομμουνιστές», είπε η εκπρόσωπος του ΚΚ Τουρκίας.

«Οι αδελφικές σχέσεις των δύο κομμουστικών κομμάτων Ελλάδας και Τουρκίας δείχνουν ότι ο μόνος δρόμος είναι η φιλία και η αλληλεγγύη στον κοινό αγώνα των δύο λαών και είναι ο μόνος τρόπος να απαντήσουμε στη συντονισμένη επίθεση του ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, Θόδωρος Χιόνης.

ΟΡΕΙΝΗ ΞΑΝΘΗ
Σε απόγνωση...

Στο χωριό Κένταυρος περιόδευσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης

Το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, ο Θανάσης Παφίλης, συνοδευόμενος από στελέχη της Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γραμματέα της και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Σούλα Βλισίδου, επισκέφθηκε τον Κένταυρο στην ορεινή Ξάνθη, μία κωμόπολη με 4.000 κατοίκους, όπου η κύρια απασχόληση είναι ο εξαιρετικής ποικιλίας καπνός, μπασμάς.

Η αντιπροσωπεία άκουσε τα προβλήματά τους, ενώ σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε ο Θ. Παφίλης μίλησε για τις θέσεις του Κόμματος σχετικά με τα αγροτικά και τα ζητήματα της έλλειψης απασχόλησης, καθώς λιγοστεύουν οι παραγωγικές μονάδες.

Το παράπονο των ηλικιωμένων ανθρώπων δεν είναι άλλο από την πίκρα που νιώθουν, γιατί τα παιδιά τους βρίσκονται μακριά, σ' άλλες πόλεις ή στα ξένα. Το εισόδημα που τους προσφέρει ο καπνός είναι πενιχρό. Και το αίτημα όλων των καπνοπαραγωγών είναι να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στο προϊόν αυτό, για να μπορούν οι νέοι αγρότες να καλλιεργούν τόσα όσα χρειάζονται για να ζήσουν την οικογένειά τους.

Από τα μεγάλα τωρινά προβλήματα, σημειώνουμε αυτό της έλλειψης οργανωμένου πολυιατρείου που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και όλα τα γύρω χωριά. Οπως είπαν, όταν το βράδυ θα αρρωστήσει ένα παιδί, ο παππούς ή κάποιος άλλος συγγενής θα αναλάβει τη φροντίδα να το μεταφέρει πολλά χιλιόμετρα μακριά στο νοσοκομείο της Ξάνθης, διασχίζοντας τους στενούς και απότομους δρόμους στην ορεινή Ξάνθη. Μεγάλη ταλαιπωρία και για τους ηλικιωμένους που έχουν προβλήματα υγείας.

Στον Κένταυρο από καιρό έπρεπε να γίνει οργανωμένο κέντρο υγείας, αλλά δεν υπάρχει χώρος για την ανέγερσή του, λένε οι πολιτικοί των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως το ίδιο πιστεύει και ο δήμαρχος της περιοχής. «Δεν υπάρχει βούληση», απαντούν οι κάτοικοι και υπενθυμίζουν, ότι με ενέργειες και με πολλούς αγώνες που έκανε το ΚΚΕ στην περιοχή έγινε δυνατό να ανεγερθεί καινούριο σχολείο και να γίνουν οι κεντρικοί δρόμοι.

Ο Θ. Παφίλης ζήτησε από τους κατοίκους να μην έχουν αυταπάτες ότι μπορούν να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που έχει η περιοχή, όπως η ανεργία, η έλλειψη παραγωγικών μονάδων, ουσιαστικά παρεχόμενη Υγεία και Παιδεία, κάτω από το υπάρχον κοινωνικό σύστημα. Φυσικά, τόνισε, ότι αγώνας για την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων θα γίνεται και το ΚΚΕ έδειξε με πόση αποφασιστικότητα παλεύει για έναν τέτοιο σκοπό. «Αυτό όμως δε φτάνει...», σημείωσε.

Με τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης

Λίγο νωρίτερα ο Θ. Παφίλης είχε συνάντηση με καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης στην Κομοτηνή. Πρόεδροι και μέλη αγροτικών συλλόγων από τα ορεινά της Κομοτηνής, όπου 8.500 οικογένειες ζουν αποκλειστικά από τον καπνό, μίλησαν για τις φετινές μειωμένες τιμές στον καπνό, την αύξηση του κόστους παραγωγής, για την απόγνωση των νέων που αναζητούν μάταια εργασία στις βιομηχανίες της περιοχής, προκειμένου να βελτιώσουν το οικογενειακό εισόδημα.

«Μας λένε να κάνουμε άλλες δουλιές, πέρα από τον καπνό, αλλά ουσιαστικά δε μας βοηθάνε να γίνει αυτό. Αν παρατήσουμε την καπνοκαλλιέργεια, με τι άλλο θα ασχοληθούμε;», είπε ένας αγροτοσυνδικαλιστής από την Τρανιά. Πρόσθεσαν ότι η ίδια δύσκολη κατάσταση υπάρχει στη Ροδόπη και για τους σιτοπαραγωγούς, τους παραγωγούς καλαμποκιού κλπ.

Ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε στους κανονισμούς της ΕΕ και τη σημασία που έχει η εφαρμογή ή μη για τη ζωή των μικρομεσαίων καπνοπαραγωγών που απειλούνται να διωχτούν από τα χωράφια τους, ενώ τη θέση θα πάρουν οι τσιφλικάδες και οι πολυεθνικές. «Το ερώτημα είναι θα αποδεχτούμε αυτούς τους κανονισμούς ή θα αντιδράσουμε;», δήλωσε.

Καλή αγωνιστική χρονιά

«Καλή αγωνιστική χρονιά» ήταν η ευχή που ακούστηκε από συντρόφους και φίλους, όλους όσοι παραβρέθηκαν στη χτεσινή εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Μια γιορτή που έγινε μέσα σε ζεστή ατμόσφαιρα, σε περίοδο κορύφωσης της προσυνεδριακής δράσης για το 17ο Συνέδριο του Κόμματος. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί δεν πετάμε στα σύννεφα, σημείωσε στο χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, το μέλος της Δ. Κουμπούρης. Γνωρίζουμε ότι η αστική τάξη της χώρας μας και οι σύμμαχοί της έχουν γερές πλάτες. Αλλά από την άλλη οι κομμουνιστές έχουν συγκεντρωμένη πολύτιμη θετική και αρνητική πείρα, έχουν την ανησυχία και αυτοκριτική διάθεση να αναμετρηθούν με τις δυσκολίες με τα προβλήματα στη δράση. Η έγνοια όλων άλλωστε, είναι στραμμένη στην επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου, με τις αποφάσεις του οποίου μέλη και φίλοι του Κόμματος θα πάρουν νέα εφόδια στη μάχη για τη λαϊκή συμμαχία, για το σοσιαλισμό. Η αισιοδοξία μας στηρίζεται στις πραγματικές δυνατότητες που έχουμε, τόνισε ο ομιλητής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ