ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
«Δουλιά μας το σχολείο όχι τα κάτεργα»

«Η δουλιά μας είναι να πηγαίνουμε σχολείο, να διαβάζουμε τα μαθήματά μας για να γίνουμε χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία και όχι να σκοτωνόμαστε στα κάτεργα των αφεντικών, στα οποία αναγκαζόμαστε πολλές φορές να δουλεύουμε για να ανακουφίσουμε οικονομικά τις οικογένειές μας. Είναι ιερό καθήκον όλων μας, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζομένων, να συμμετάσχουμε στην εκδήλωση μνήμης και αγώνα για τον άδικο χαμό του 15χρονου συμμαθητή μας Δημήτρη Καραγιάννη».

Με αυτά τα λόγια, ο Κώστας Πιτσίκος, μαθητής του 1ου ΤΕΕ Λουτρακίου και μέλος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στο λαό της Κορίνθου και της μαθητιώσας νεολαίας να λάβει μέρος στην εκδήλωση μνήμης για το δολοφονημένο μαθητή - εργάτη Δ. Καραγιάννη, που θα γίνει την Παρασκευή 28 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ., στα Περιβολάκια.

Είχε προηγηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας της Γραμματείας Κορινθίας του ΠΑΜΕ - έχει την ευθύνη της εκδήλωσης - μαζί με πρωτοπόρους μαθητές με το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του 3ου ΤΕΕ Λουτρακίου, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και οι μαθητές του σχολείου να λάβουν μέρος στην εκδήλωση - συλλαλητήριο, όπως κι έγινε. Παράλληλα, στελέχη του ΠΑΜΕ, έκαναν εξορμήσεις στα εργοστάσια ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και ΦΟΥΛΓΚΟΡ και καλούσαν τους εργάτες στο αυριανό συλλαλητήριο για να δώσουν μια αγωνιστική απάντηση στην πολιτική της μαύρης εργασίας, των θανατηφόρων ατυχημάτων, των απολύσεων, της ανεργίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΔΕΥΑΚ
Αντεργατικές μεθοδεύσεις και στο βάθος ιδιωτικοποίηση

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ καταγγέλλουν τις συνθήκες γαλέρας που έχει επιβάλει η δημοτική αρχή, με τις πλάτες της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση των κεντρικών πολιτικών επιλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τελικό στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της σε βάρος εργαζομένων και δημοτών, έχει αναλάβει ο δήμαρχος Κέρκυρας. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι καταγγελίες των εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Κερκυραίων, οι οποίοι συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ που περιόδευσε στο χώρο.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στη ΔΕΥΑΚ προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, αφού μόνο τα τελευταία 8 χρόνια έχουν προσληφθεί με 6μηνες και 9μηνες συμβάσεις 30 άτομα μέσω του ΟΑΕΔ. Το επόμενο διάστημα προβλέπονται κι άλλες, στα πλαίσια των αποφάσεων της ΚΕΔΚΕ για γενίκευση της μερικής απασχόλησης στους δήμους όλης της χώρας.

Πέρα από την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, που επιχειρεί μέσω της «αξιολόγησης» να αυξήσει την παραγωγικότητα και να εντείνει την εκμετάλλευσή τους. Με προτροπή του προέδρου του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, η διεύθυνση της επιχείρησης ζήτησε την αξιολόγηση του προσωπικού και μόνο μετά τη γενικευμένη αντίδραση των εργαζομένων δεν προχώρησε το μέτρο.

Η καταβολή των αυξήσεων που δικαιούνταν οι εργαζόμενοι για το 2003 ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2004, παρά το γεγονός ότι στους εργαζόμενους χορηγήθηκε βεβαίωση για την εφορία στην οποία η διοίκηση εμφανιζόταν να έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της απέναντί τους. Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση 2004-2005 διακόπηκαν όταν η διοίκηση κάλεσε τους εργαζόμενους να συμβάλουν με τη συγκράτηση των μισθών τους στην οικονομική εξυγίανση της ΔΕΥΑΚ!

Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, τα προβλήματα ρευστότητας προέκυψαν από τον υπερδανεισμό της ΔΕΥΑΚ, προκειμένου να συμμετάσχει στα έργα του Γ΄ ΚΠΣ, συνολικού ύψους 7 δισ. δραχμών.

Συνεπής αρωγός στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας στέκεται η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων (συνδικαλιστές που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ), μέλη του οποίου είναι και διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης. Με ευθύνη της συμβιβασμένης πλειοψηφίας διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και επιλέχτηκε η δικαστική οδός, με σημείο εκκίνησης αυξήσεις κάτω ακόμα και από εκείνες που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Με ευθύνη της πλειοψηφίας του σωματείου η εργοδοσία πέτυχε το ένα μέρος των αυξήσεων να καταβάλλεται σαν επίδομα κίνησης και απαλλάχτηκε έτσι από τις εισφορές στο ΙΚΑ. Και, τέλος, με ευθύνη των συμβιβασμένων συνδικαλιστών το σωματείο μετονομάστηκε σε «Σωματείο εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου» και άφησε χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη τους εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου, αποδυναμώνοντας παράλληλα τη δυνατότητα κοινής δράσης.

Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ανεπαρκείς και επικίνδυνες. Τεχνίτες επισκευάζουν χωρίς τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα κομμάτια του δικτύου από αμίαντο, ενώ και στον τομέα της αποχέτευσης οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες. Οι χαμηλοί μισθοί των εργαζομένων (φτάνουν μέχρι τα 950 ευρώ μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας) οδηγούν την πλειοψηφία των υπαλλήλων στην αναζήτηση δεύτερης δουλιάς. Σε καθεστώς έχουν μετατραπεί και οι δυσμενείς μεταθέσεις του προσωπικού, οι αναγκαστικές παραιτήσεις, οι προωθήσεις προσκείμενων στη γενική πολιτική της επιχείρησης.

Κάλεσμα αντίστασης από το ΚΚΕ

Κατά την περιοδεία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη ΔΕΥΑΚ, ο Δ. Πιτσιάβας, Γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του Κόμματος, τόνισε ότι οι ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων έρχονται ως συνέπεια της πολιτικής που θέλει την ΤΑ μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην προώθηση των αντιλαϊκών της σχεδίων, αλλά και φοροεισπράκτορα στα πλαίσια της λεγόμενης ανταποδοτικότητας. Αμεσος στόχος, σημείωσε το στέλεχος του ΚΚΕ, είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου και η μετακύληση του κόστους λειτουργίας τους στους δημότες. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να αντισταθούν σθεναρά σ' αυτή την πολιτική, με πρώτο βήμα την απομόνωση των δυνάμεων του συμβιβασμού στα συνδικαλιστικά τους όργανα και την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων.

ΕΛΒΟ
Παιχνίδια στις πλάτες των εργατών

Με τις πλάτες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, σε ΓΣΕΕ, Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και εργοστασιακό σωματείο, συνεχίζεται το παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων της ΕΛΒΟ, οι 350 από τους οποίους κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες που στήριξαν την επιλογή ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ και με τη στάση τους συναίνεσαν στην αντεργατική επίθεση που εξαπέλυσε η εργοδοσία σε βάρος δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, σήμερα ανέλαβαν να ρίξουν και το δικαίωμα στη δουλιά στο παιχνίδι της αναδιάταξης του επιχειρηματικού σκηνικού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, προσπαθούν να αποκλείσουν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Σωματείο και το ΕΚΘ, από τη συμμετοχή τους στις διάφορες συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς και υπουργούς, και αφήνουν χωρίς επίσημη ενημέρωση τους 860 εργαζόμενους της ΕΛΒΟ.

Οπως προέκυψε χτες από σχετικό δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ΓΣΕΕ, του ΕΚ Θεσσαλονίκης και του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου εργαζομένων της ΕΛΒΟ, για το κρίσιμο και εθνικής σημασίας πρόβλημα που έχει προκύψει στην ΕΛΒΟ. Μια συνάντηση από την οποία μεθοδευμένα αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στη Διοίκηση του ΕΚΘ, οι οποίοι ενημερώθηκαν πως το ΔΣ του Σωματείου της ΕΛΒΟ δε θέλει να παρίσταται το ΕΚΘ στις συναντήσεις που είχε προγραμματίσει για χτες και σήμερα στην Αθήνα με τα υπουργεία Αμυνας και Απασχόλησης.

Στο μεταξύ, ακόμη δεν έχει γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, αν και εδώ και περίπου 20 μέρες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια του Ομίλου Μυτιληναίου που έχει το 43% των μετοχών και ασκεί το μάνατζμεντ της επιχείρησης. Σχέδια που πατώντας στο πρόσχημα της έλλειψης έργου, εξαιτίας της καθυστέρησης στην ανάθεση προγραμματισμένων συμβάσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προωθούν τη μείωση του προσωπικού κατά 350 άτομα.

Με το ίδιο πρόσχημα, οι, κατά τα λεγόμενα, εκπρόσωποι των εργαζομένων, πήραν τους δρόμους και άρχισαν να πιέζουν την κυβέρνηση -που ευθέως εμπλέκεται στα παιχνίδια του Μυτιληναίου - να στηρίξει τον επιχειρηματία, υπογράφοντας άμεσα τις σχετικές συμβάσεις ανάθεσης έργου στην ΕΛΒΟ. Μάλιστα, η ΓΣΕΕ προσπαθεί να προστατέψει τον Ομιλο Μυτιληναίου, δηλώνοντας πως «η έλλειψη έργου» είναι αυτή που «επιτρέπει στο ιδιωτικό μάνατζμεντ να σχεδιάζει λύσεις με αντεργατικό περιεχόμενο». Αλλωστε, και μέσα στο εργοστάσιο, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ επιχειρούν να απενοχοποιήσουν τον Μυτιληναίο, ενώ σε συμπληρωματικό ρόλο οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ ανέλαβαν την υπεράσπιση της κυβέρνησης και των επιδιώξεών της.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Απολύουν και «καταρτίζουν»

Την ίδια στιγμή που η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και απολύει τους σχολικούς φύλακες και τους τροχονόμους του δήμου - με τη σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου του δήμου και των αιρετών συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ που συμμετέχουν σε αυτό - η δήμαρχος, Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε σε χτεσινή εκδήλωση πρόγραμμα για... τη στήριξη της απασχόλησης στο δήμο.

Πρόκειται για ένα ακόμα πρόγραμμα κατάρτισης με την επωνυμία «Δίκτυο στήριξης ανέργων της Αθήνας», που στην ουσία αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια της δημάρχου να οικοδομήσει το «φιλολαϊκό» της προφίλ, απευθύνεται σε 215 ανέργους. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 2,014 εκατομμύρια ευρώ που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής. Το χρήμα, βεβαίως δε θα το πάρουν κατά κύριο λόγο οι άνεργοι, αλλά τα τρωκτικά διαχείρισης του προγράμματος και οι εργοδότες που θα θελήσουν να προσλάβουν στη συνέχεια για περιορισμένο διάστημα τους «καταρτισμένους». Η διοίκηση του δήμου, επί της ουσίας, πέρα από τις κορόνες για τους άνεργους, έρχεται να βοηθήσει τους εργοδότες και όχι τους ανέργους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ