ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
Σελ. /40
Για όλα φταίνε

οι ακριβοί εργάτες...

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Λίγο χλομά εμφανίστηκαν χτες τα πρωτοσέλιδα προβολής του κυβερνητικού έργου.

Ολες κι όλες 1.000 προσλήψεις κι αυτές μέσα από πρόγραμμα STAGE που σημαίνει προσωρινή - φτηνή και ανασφάλιστη δουλιά, δήθεν για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Το ωραίο είναι πως όταν σε 18 μήνες θα απολυθούν αναγκαστικά, θα τους απαγορεύεται να ξανασυμμετέχουν σε ανάλογο πρόγραμμα. Οξύμωρο, ε; Η συμμετοχή σε πρόγραμμα απασχολησιμότητας αντί για προνόμιο να γίνεται θηλιά στο λαιμό. Ετσι είναι αυτά τα πράγματα...

Οσογια την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή δίνει ρέστα. Θα πάει λέει ο Παπανδρέου στη Λάρισα, και όχι μόνο δε θα συναντηθεί με όσους είναι στο δρόμο, αλλά τους διαμηνύει από τώρα ότι παραμένει πιστός στη γνωστή μέθοδο αντιμετώπισης των μπλόκων, με το σκάσιμο των λάστιχων στα τρακτέρ.

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι δημοσιογράφοι, πάντως, να... σώζουν την τιμή της δημοκρατίας. Αναπαράγοντας αμάσητη την κυβερνητική προπαγάνδα περί λωποδυτών αγροτών. Και την ίδια ώρα να διαμαρτύρονται γιατί τους παίρνει η μπάλα του «όλοι πωλούνται και αγοράζονται».

Δεν είναι πάντως όλα μαύρα. Υπάρχουν και... ψυχαγωγικά κείμενα στον χτεσινό Τύπο. Η άφιξη του νέου Αμερικανού πρέσβη δε θα μπορούσε να μη συνοδεύεται από μια επανάληψη του υλικού των σεμιναρίων περί ιδεοληπτικού αντιαμερικανισμού. Με την υπογραφή, βεβαίως - βεβαίως, «αριστερών διανοητών». Τι κι αν βγαίνουν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι και τα λένε αλλιώς τα πράγματα. Αρκεί που ο Μπλερ χαρακτήρισε «προοδευτικό» το σχέδιο του Προέδρου Μπους. Κι ακόμα καλύτερα, το σχέδιο αυτό, είπε, «συνάδει με τις αξίες των κεντροαριστερών κυβερνήσεων»! Κάτι αλήθειες που λέει καμιά φορά η τρελή του χωριού.

Στα δικά μας: Η έκθεση της Κομισιόν - που προσυπογράφεται από τον Ελληνα επίτροπο - εξηγεί ποια μύγα τσίμπησε τον Αλογοσκούφη και άνοιξε ξανά θέμα ασφαλιστικού και εργασιακών σχέσεων. Είναι φανερό πως και η νέα διακυβέρνηση δε θα μας αφήσει να πλήξουμε.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ

Ο,ΤΙ ΠΕΙΤΕ κ. ...Ρις: «Εχουμε την παθογένεια της δικής μας μανιχαϊκής σκέψης η οποία δεν αναλύει και δεν επιχειρηματολογεί όταν θέλει να απορρίψει κάτι, έχει βρει έναν πολύ πιο απλό τρόπο: το αποδίδει στους Αμερικανούς. Ετσι ο κάθε Ελληναράς ή ο κάθε πονηρός Ελληνοκύπριος που δε θέλει τους Τουρκοκύπριους μέσα στα πόδια του και να τους πληρώνει κιόλας, βαφτίζει την ιδεοληψία και την ιδιοτέλειά του στην κολυμπήθρα του αντιαμερικανισμού και την περιφέρει ως αδιάψευστη απόδειξη της μέχρις εσχάτων αντίστασής του στη νέα τάξη πραγμάτων» (ο Γ. Γιαννουλόπουλος στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΜΑΝΙΧΑΪΣΜΟΣ: «Τον τελευταίο αιώνα, οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει δεκάδες τυραννικά καθεστώτα τα οποία βασάνιζαν τους πολίτες τους. Σήμερα, μάλιστα, ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Αμερικής στον πόλεμο κατά της τυραννίας είναι το τυραννικό Πακιστάν» (ο Orlando Patterson σε «The New York Times»/ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΒΕΒΑΙΩΣ! «Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στη διάρκεια της ορκωμοσίας του την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπους σήμανε συναγερμό σε ορισμένες κυβερνήσεις λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έχει ως στόχο να "θέσει τέλος στην τυραννία" και να διαδώσει την ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κ. Μπλερ υποστήριξε ότι αυτός ο στόχος είναι "απολύτως προοδευτικός" και συνάδει με τις αξίες των κεντροαριστερών κυβερνήσεων» (από τη συνέντευξη Μπλερ σε «Financial Times»/ «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΟ ΖΟΥΜΙ: «Η Κομισιόν στον απολογισμό για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών δημοσιονομικής πολιτικής του 2004 συνιστά αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας με άρση των προστατευτικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Αναλυτικά επισημαίνει: δεν έγιναν επαρκείς αλλαγές στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε οι αυξήσεις των μισθών να είναι ανάλογες της αύξησης της παραγωγικότητας. Δε μειώθηκε ικανοποιητικά το μισθολογικό κόστος της εργασίας ενώ δεν επανεξετάστηκαν οι περιορισμοί που υπάρχουν στην εργατική νομοθεσία» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΙΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΙ Ευρωπαίοι οι Ελληνες

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ για χιλιάδες προσλήψεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 1.000 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ στο χώρο της υγείας

Η ΧΩΡΑ: ΕΞΠΡΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ υπαλλήλων στο Δημόσιο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρόταση λύσης για το βαμβάκι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ πιέζουν με το... βαμβάκι

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τους έκλεισε την πόρτα

ΤΑ ΝΕΑ: Εκλεισε την πόρτα στους αγρότες

Η ΝΙΚΗ: Μην τον είδατε τον Καραμανλή

Η ΑΥΓΗ: Κομματικό παιχνίδι εις βάρος των αγροτών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΕΚΡΗΞΗ» του αριθμού των συνταξιούχων

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΡΓΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΣΤΟΝ ΟΣΕ

ΕΘΝΟΣ: ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 2004: ΝΑΥΑΓΙΟ μιας επιτυχίας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εκθεση - κόλαφος της ΕΕ για την κυβέρνηση

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ για το ωράριο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι δημοσιογράφοι ως... λευκές περιστερές

«Πρόκειται για ένα στερεότυπο που δεν είναι και πολύ δύσκολο να περάσει στην κοινή γνώμη σε μια περίοδο γενικευμένης καχυποψίας όπου όλα και όλοι... πωλούνται και αγοράζονται (...) Απαξιώνοντας την ενημέρωση και εμφανίζοντας τους δημοσιογράφους ως εκτελεστικά όργανα της διαπλοκής ή "παπαγαλάκια" της πολιτικής εξουσίας, απλώς ενισχύεις τη διαπλοκή και την πολιτική εξουσία» (το άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Για τους... λωποδύτες αγρότες

«Μιλάμε για εκτεταμένο κύκλωμα που αυξάνει τρομαχτικά την εικονική παραγωγή του προϊόντος, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει πλέον ολόκληρη την κυβέρνηση διότι η εικόνα που δημιουργείται για τη χώρα μας είναι τρομακτική. Φανταστείτε μόνο να δουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η δηλωθείσα παραγωγή είναι κατά 40% αυξημένη σε σχέση με την πραγματική» (το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»)

Και τα σκασμένα λάστιχα

«Ο κ. Παπανδρέου θα στηρίξει τα αιτήματα των αγροτών, αλλά θα αποφύγει συστηματικά να εγκρίνει τα μπλόκα των τρακτέρ σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κατά των ακραίων μορφών κινητοποιήσεων» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Αξίες (1)

«Χειρόγραφο του Κωστή Παλαμά πουλήθηκε μόλις 4.200 ευρώ στη δημοπρασία της ΕΡΤ, τη στιγμή που η φανέλα του Καρεμπέ έπιασε 8.000 ευρώ και η κρυφή κάμερα του Μάκη Τριανταφυλόπουλου 11.000 ευρώ» (η είδηση στο «ΕΘΝΟΣ»).

Αξίες (2)

«Το είδαμε και αυτό: Δημοσιογράφοι και δικηγόροι βουτηγμένοι μέχρι τα αυτιά στο "μαύρο χρήμα" ξιφουλκούν στα "παράθυρα" της τηλεόρασης κατά των... διαπλεκομένων συναδέλφων τους» (ο Χρ. Οικονόμου στο «ΕΘΝΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ