ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η κουβέντα στο λιμάνι πρέπει να ανοίξει τώρα. Οι εργαζόμενοι σε αυτό, από τους υπαλλήλους της ΟΛΠ ΑΕ, τους λιμενεργάτες, μέχρι τους μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τους επαγγελματοβιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενους, που δραστηριοποιούνται, που ζουν από το πρώτο λιμάνι της χώρας, καλούνται πλέον να κάνουν τα κουμάντα τους. Καλούνται να συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο πάλης, για να προστατεύουν την ύπαρξή τους στο λιμάνι, αλλά και το ίδιο το λιμάνι που, εκτός των άλλων, αποτελεί τομέα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.

Το αγωνιστικό κάλεσμα απηύθυνε η Αλέκα Παπαρήγα κατά τη χτεσινή πολύωρη περιοδεία της στο λιμάνι του Πειραιά.

Η περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα ξεκίνησε από το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Ικονίου, το οποίο ετοιμάζεται να παραδώσει η κυβέρνηση στους ιδιώτες επειδή ακριβώς είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα τμήματα του ΟΛΠ. Ακολούθησε περιοδεία και συγκέντρωση στο Ζ' Τελωνείο του Ικονίου, συνάντηση με τις διοικήσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας, της Ενωσης Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ, της Ενωσης Λιμενεργατών και συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Ι. Γιαννή. Μαζί με την Αλέκα Παπαρήγα ήταν ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, η βουλευτής της α' περιφέρειας Πειραιά του Κόμματος Ελπίδα Παντελάκη, στελέχη της ΚΟ Εργαζομένων στον ΟΛΠ και της ΚΟ Τελωνειακών.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας

Χαράματα λίγο πριν τις 7 το πρωί και οι λιμενεργάτες είναι έτοιμοι για το «τσουρμάρισμα». Δηλαδή περιμένουν μέσα στην αίθουσα των γραφείων του «εργατικού τομέα» του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ στο Ικόνιο, να δουν τα πόστα που θα αναλάβουν. Εκεί, ανάμεσά τους η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μαζί με στελέχη του Κόμματος που προέρχονται από τον κλάδο τους. Ο διάλογος πλούσιος. Ολοι και όλοι πλέον οι λιμενεργάτες είναι 410. «Και να σκεφτείτε πριν από το 1990 ήμασταν 3.500», «από το 1989 έχουν να γίνουν προσλήψεις». «Δε φτάνουμε, η δουλιά πολλή και εμείς λίγοι. Αναγκαζόμαστε ορισμένες φορές να κοιμόμαστε εδώ. Δεν μπορείς να πεις δε δουλεύω». «Το μεροκάματο καλό, όμως οι συνθήκες εργασίας έχουν δυσκολέψει». Και δεν είναι μόνο αυτά. Εκείνο που τους «τρώει» είναι, όπως οι ίδιοι λένε, η ιδιωτικοποίηση. Οι ανακοινώσεις της ίδιας της κυβέρνησης μέσω του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για απόσπαση τμημάτων του λιμανιού και παράδοσή τους σε ιδιώτες με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, η οδηγία που ετοιμάζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την «απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών», τους έχουν προκαλέσει ανησυχία και αγωνία.

Η Αλέκα Παπαρήγα συνομιλώντας με τους λιμενεργάτες επισήμανε ότι η ραγδαία συρρίκνωση του προσωπικού εντάσσεται στους σχεδιασμούς της ιδιωτικοποίησης και συμβαίνει σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί ο ιδιώτης θέλει μειωμένο προσωπικό, θέλει ένα επιτελείο και από εκεί και πέρα να κάνει τις δικές του προσλήψεις επιβάλλοντας τις... «νέες» εργασιακές σχέσεις.

Εκανε καθαρό ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προσαρμόζεται και καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση δηλαδή τις επιλογές και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και προειδοποίησε ότι αυτά που έρχονται για την εργατική τάξη και το λαό είναι ακόμα χειρότερα, αν δεν υπάρξει αντίδραση. Επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώνεται και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που ουσιαστικά βάζουν πλάτη και σημείωσε: «Εμείς προτείνουμε πρώτα από όλα να καθίσετε και να βγάλετε πολιτικά συμπεράσματα ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί, απέναντι στα κόμματα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την εργοδοσία. Με βάση το δικό σας δίκιο. Να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για τα όσα προωθούνται στο λιμάνι, να υπάρξει κάθε μορφής αντίστασης και αντίδρασης για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση, για λιμάνι κρατικό, να αναδειχτούν τα αιτήματα για προσλήψεις» και της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ομως από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχει προοπτική. «Ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του». «Υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει στον τόπο λαϊκή πλειοψηφία και όσο και αν φαίνονται μαύρες οι μέρες, ο λαός πρέπει να υιοθετήσει ένα σύνθημα, ο λαός στην εξουσία».

Αντεπίθεση εφ' όλης της ύλης

Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους τελωνειακούς υπαλλήλους

Το αγωνιστικό προσκλητήριο του ΚΚΕ ήχησε χτες και μέσα στο Ζ΄ Τελωνείο του Ικονίου, από την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Ηχησε σε έναν από τους χώρους και κλάδους που κατά κοινή άποψη θεωρείται προνομιακή εργασία με καλές αποδοχές. Ομως, η πραγματικότητα λέει άλλα. Και αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα παρέθεσε η Αλ. Παπαρήγα, κάνοντας σαφές ότι οι αρνητικές εξελίξεις που εκτυλίσσονται σε βάρος των εργαζομένων στο λιμάνι δε θα αφήσουν ανεπηρέαστους και τους υπαλλήλους των τελωνείων. Οπως και τα όσα προωθούνται σε βάρος των αγροτών, σε βάρος της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στο βιοτικό τους επίπεδο.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την επίσκεψή της στο Τελωνείο συναντήθηκε με τον διευθυντή, κ. Κατσά, ενώ οι υπάλληλοι τής επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, συγκροτώντας μαζική συγκέντρωση, ενώ έδειξαν το ενδιαφέρον τους για τις θέσεις του Κόμματος με το διάλογο που αναπτύχθηκε.

Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Τα μέτρα που παίρνονται τώρα υπηρετούν βαθύτερα το σύστημα, είναι στρατηγική, δεν είναι μέτρα τρέχουσας σημασίας. Αρα οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να προετοιμαστεί η αντεπίθεση. Και η αντεπίθεση να στηριχτεί σε πολιτική πείρα. Δηλαδή, να γίνει εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση με την κυρίαρχη πολιτική».

Ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν "δικά μας" προβλήματα», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «εγκαταλείπουμε τα προβλήματα του κάθε κλάδου». Ομως, κλάδοι που μέχρι τώρα είχαν την ασφάλεια της δουλιάς δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα παραμείνουν έτσι. Και φέρνοντας ως παράδειγμα τα όσα διαλυτικά προωθούνται στο λιμάνι τόνισε ότι αυτά θα «συμπαρασύρουν και αυτό που λέμε δημόσια διοίκηση». Ακόμα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο βιοτικό τους επίπεδο και στο εισόδημά τους από το χτύπημα στους αγρότες, από την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, από την απελευθέρωση του ωραρίου.

Κάλεσε τους εργαζόμενους για «αντεπίθεση εφ' όλης της ύλης στην κυρίαρχη πολιτική είτε εφαρμόζεται από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ. Και αυτό σημαίνει πραγματικά ταξικό αγωνιστικό κίνημα, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι να ενεργοποιηθούν και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους». Τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν και τα ζητήματα με το συνδικαλιστικό κίνημα, τις συμβιβασμένες ηγεσίες του, επισήμανε τις ευθύνες του ΣΥΝ που δεν αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική και έκανε σαφές ότι «σήμερα δεν έχει μένω ουδέτερος. Γιατί αυτό σημαίνει ότι με χρησιμοποιούν για να περάσουν τα νέα μέτρα».

Παραιτήσεις στελεχών του ΟΛΠ

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στο κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ, όπου ενημερώθηκε επίσημα από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Ι. Γιαννή, ότι προχτές στη 1 το μεσημέρι υπέβαλε την παραίτησή του, όπως και ο πρόεδρος κ. Γκιώνης. Οι παραιτήσεις είχαν διαρρεύσει από προχτές, όμως ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννης, δήλωνε απληροφόρητος...

Οι αιφνιδιαστικές παραιτήσεις αποτελούν ένα επιπλέον στοιχείο, που σηματοδοτεί τις αρνητικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στο πρώτο λιμάνι της χώρας. «Ηρθαν» 3 μέρες πριν από την αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, η οποία έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς θα παρθούν αποφάσεις σχετικές με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης, τις ανατροπές που σχεδιάζονται στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και την αλλαγή χρήσης του μόλου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, ώστε από επισκευαστική βάση, τμήμα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, να μετατραπεί σε χώρο υποδοχής αυτοκινήτων (καρ τέρμιναλ). Που σημαίνει συντριπτικό χτύπημα στη Ζώνη.

Ο Ι. Γιαννής δεν έδωσε ιδιαίτερες εξηγήσεις για την παραίτησή του, είπε ότι έγινε για λόγους ευθιξίας και τιμώντας την παρουσία της Γενικής Γραμματέα του Κόμματος στον ΟΛΠ της παρέδωσε ένα άλμπουμ με γκραβούρες από το λιμάνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ