ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Οι εργαζόμενοι υψώνουν αγωνιστικό τείχος

Μετά τους εργαζόμενους της Αθήνας, σε 24ωρη απεργία στις 7 Φλεβάρη προχωρούν και οι εμποροϋπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη. Πικετοφορία πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στον Πειραιά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων στον Πειραιά
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων στον Πειραιά
Αγωνιστικό «τείχος» ενάντια στην κυβερνητική επίθεση, όπως αυτή εκφράζεται με την προσπάθεια παραπέρα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, υψώνουν τα ταξικά σωματεία στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών σε διάφορες πόλεις της χώρας. Μετά από την απόφαση των σωματείων στην Αθήνα για 24ωρη απεργία στις 7 Φλεβάρη, σειρά πήραν οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης που αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την ίδια μέρα. Χτες πικετοφορία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εμποροϋπάλληλοι στον Πειραιά. Παράλληλα σε μια σειρά πόλεις παίρνονται πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αγωνιστικής αντίδρασης και του συντονισμού της δράσης με τους μικρομεσαίους ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να καταργηθούν όλες οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο και ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Παλεύουν για 7ωρο - 35ωρο - πενθήμερο, 1.200 ευρώ βασικό μισθό, ενιαίο ωράριο συνεχές για όλα τα καταστήματα που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες, Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο απόγευμα κλειστά τα καταστήματα.

Στην Αθήνα, σήμερα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, πραγματοποιούνται περιοδείες στο πολυκατάστημα «Φωκάς» στην Ερμού και στα εμπορικά κέντρα στις περιοχές Αιγάλεω, Περιστέρι και Ν. Ιωνία.

Θεσσαλονίκη

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εμποροϋπαλλήλων της Θεσσαλονίκης στη γενική συνέλευση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων. Από χτες, δουλεύουν ταυτόχρονα και για την επιτυχία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργανώνουν από κοινού με τα υπόλοιπα σωματεία στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών την Πέμπτη 3 Φλεβάρη, αλλά και για την επιτυχία της απεργίας τους. Επίσης οι εμποροϋπάλληλοι καλούν και τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, να πάρουν αποφάσεις κλιμάκωσης του αγώνα και απεργιακών κινητοποιήσεων, απομονώνοντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες της Ομοσπονδίας του κλάδου και της ΓΣΕΕ. Σε κοινό αγώνα ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και μεγαλεμπόρων, καλούν και τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρεμπόρους της Θεσσαλονίκης, που ήδη δέχονται στο εισόδημά τους τις επιπτώσεις από την επέλαση των πολυεθνικών στο λιανικό εμπόριο.

Πειραιάς

Πικετοφορία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εμποροϋπάλληλοι της πόλης, με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά. Η πικετοφορία ξεκίνησε από τη Νομαρχία και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι με πικέτες και συνθήματα κατευθύνθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και σε μεγάλα καταστήματα.

Κάλεσαν τους εμποροϋπάλληλους να απαντήσουν στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης με τη συσπείρωση στο σωματείο τους. Να παλέψουν για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, για πενθήμερο, εφτάωρο, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Παράλληλα τους κάλεσαν να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του σωματείου που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 30/1 στην αίθουσα του σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» (Νοταρά 108).

«Το ωράριο είναι απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» φώναζαν στην οδό Τσαμαδού οι εμποροϋπάλληλοι, όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα τους πλησίασε για να προσθέσει στη διαμαρτυρία τους αυτή του ιδιοκτήτη ενός μικρού καταστήματος. «Ολη τη ζωή μου την πέρασα στο μαγαζί μου και πάλευα μόνη μου από το πρωί μέχρι το βράδυ γιατί ο μικρός έμπορος δεν μπορεί να έχει υπάλληλο. Σήμερα, σ' αυτή την ηλικία, έρχομαι και κρατάω το μαγαζί για να πάρει η κόρη μου τα παιδιά της από το σχολείο. Αν αυξήσουν το ωράριο θα κλείσουν όλα τα μικρομάγαζα και θα μείνουν οι οικογένειές τους στο δρόμο».

  • Στην Πάτρα η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει σύσκεψη των εργαζομένων την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Φλεβάρη. Σήμερα η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματοβιοτεχνών Πάτρας οργανώνει σύσκεψη στις 9 το βράδυ στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο.
  • Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα, 7 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο για το θέμα του ωραρίου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΕ
Απεργούν στις 10 Φλεβάρη

Απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Φλεβάρη αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), μπροστά στην επικείμενη υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) και την εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου που προβλέπουν το διαχωρισμό των υπηρεσιών του ΟΣΕ - της διαχείρισης υποδομής από τη μεταφορική δραστηριότητα - τη μείωση του προσωπικού μέχρι και το 2007 κατά 1.250 άτομα και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Σχέδια που προωθούν την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων και τη λειτουργία του ΟΣΕ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Παρά την ομόφωνη απόφαση για απεργία, οι παρατάξεις που συγκροτούν τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία στην ΠΟΣ (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ), δε διαφωνούν επί της ουσίας με το διαχωρισμό των υπηρεσιών του ΟΣΕ που διευκολύνει την είσοδο των ιδιωτών επιχειρηματιών, ειδικά στον τομέα των μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων. Κάτι που με τη σειρά του οδηγεί και στο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε επιστολή της προς τον υπουργό Μεταφορών, στις 5 Γενάρη 2005, η συμβιβασμένη πλειοψηφία επισημαίνει ότι «η ενδεδειγμένη λύση είναι η διατήρηση του ΟΣΕ ως ενιαίας επιχείρησης και ο διαχωρισμός της υποδομής και εκμετάλλευσης να γίνει με τη δημιουργία χωριστών οργανικών τμημάτων στο πλαίσιο του ΟΣΕ». Με άλλα λόγια, να γίνει ο διαχωρισμός υπηρεσιών, αλλά αυτές να παραμείνουν στον ΟΣΕ, χωρίς να τις αναλάβουν οι θυγατρικές που θα δημιουργήσει, όπως προβλέπει το σχέδιο ΠΔ. Είναι εμφανής η προσπάθειά τους για μια πιο «ήπια» ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, ώστε να κρατήσουν τα προσχήματα απέναντι στους εργαζόμενους.

Από τη μεριά τους, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η ΔΕΣΚ - Σ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι, για τις εξελίξεις αυτές, την κύρια ευθύνη έχουν η κυβέρνηση της ΝΔ, η διοίκηση του ΟΣΕ και η ΕΕ. Ειδικά για την κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει την ίδια πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει: «Ο μηχανοδηγός άλλαξε. Το τρένο συνεχίζει στις ίδιες ράγες της αντιλαϊκής πολιτικής». Συνυπεύθυνες, συνεχίζει, γι' αυτή την κατάσταση είναι και οι πλειοψηφίες της ΠΟΣ και των Σωματείων. Είναι οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ που είχαν στηρίξει την ίδρυση των σημερινών πέντε θυγατρικών του ΟΣΕ και όρισαν εκπροσώπους τους στα διοικητικά συμβούλια. Ενώ η παράταξη ΣΕΚ (ΣΥΝ) σε παλαιότερη ανακοίνωσή της, αν και διαφώνησε με τη θυγατροποίηση δεν καταγγέλλει την πολιτική της ΕΕ που είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους. Η ΔΕΣΚ - Σ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ταξικό κίνημα, να αντισταθούν στη σχεδιαζόμενη νέα μείωση του προσωπικού και να διεκδικήσουν την κατάργηση όλων των θυγατρικών (και ένταξη των δραστηριοτήτων τους και των εργαζόμενων σε αυτές στον ΟΣΕ), σιδηρόδρομο 100% στο δημόσιο, κατάργηση των αντεργατικών κανονισμών κ.ά.


«ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
Απέλυσε συνδικαλιστή επειδή αρνήθηκε να παραβιάσει το ωράριο

Στην προκλητική και τρομοκρατική απόλυση του Θεολόγου Πατερέλη, οικοδόμου και στελέχους του ΠΑΜΕ, επειδή αρνήθηκε να παραβιάσει το ωράριό του και να δουλεύει μετά τις 2.30 το μεσημέρι και μάλιστα χωρίς να πληρώνεται ως υπερωριακή απασχόληση, προχώρησε ο μεγαλοεργολάβος Στέργιος Πανάγος, ιδιοκτήτης της «ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Ο μεγαλοεργολάβος Σ. Πανάγος με την τρομοκρατία είχε επιβάλει εδώ και καιρό στους εργαζόμενους αυτό το καθεστώς και είχε σπάσει το κατακτημένο 7ωρο οικοδόμων με μοναδική παραφωνία τον Θ. Πατερέλη, τον οποίο απασχολούσε σε εργοτάξιο κατασκευής οδοποιίας στα Ανω Λιόσια. Ετσι την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι, αν και γνώριζε ότι ο συνδικαλιστής δεν πρόκειται να υποκύψει και να αποδεχτεί να παραβιάσει για ό,τι παλεύει, εμφανίστηκε προκλητικός και απαίτησε να δουλέψει και μετά τη λήξη του ωραρίου. Ο Θ. Πατερέλης φυσικά αρνήθηκε για μία ακόμα φορά, επισημαίνοντας μάλιστα στον εργοδότη ότι: Παλεύει για μόνιμο και σταθερό ωράριο και στις εξορμήσεις του ΠΑΜΕ ενημερώνει τους εργαζόμενους να παλέψουν γι' αυτό και τώρα η εργοδοσία του ζητάει να παραβιάσει ακριβώς ό,τι παλεύει. Ο Πανάγος αδιάλλακτος τον απέλυσε και μάλιστα συνεχίζοντας την πρόκληση, αρνήθηκε στη συνέχεια να του δώσει χαρτί απόλυσης, με τη δικαιολογία ότι πληρώνεται με ημερομίσθιο και δεν είναι μισθωτός. Ο συνδικαλιστής μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας Ανω Λιοσίων και την ερχόμενη Πέμπτη 3 Φλεβάρη ορίστηκε τριμερής συνάντηση.

Την τρομοκρατική απόλυση της εργοδοσίας σε βάρος του συνδικαλιστή καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και ζητάει την επαναπρόσληψή του χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δηλώνοντας ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πάλης ενάντια σε κάθε απόλυση, αλλά και σε κάθε προσπάθεια κατάργησης των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων. «Η επίθεση, σημειώνει, των εργοδοτών, αλλά και της πρώην και νυν κυβέρνησης ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, κορυφώνεται στις μέρες μας με την απειλή που δέχεται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, με στόχο την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ