ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σπρώχνει» συστηματικά το ασφαλιστικό
  • Διατηρώντας διαρκώς στην επικαιρότητα το ζήτημα του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει «στα μαλακά» η άγρια λιτότητα και η ανελέητη φοροεπιδρομή
  • Ταυτόχρονα καλλιεργεί το έδαφος για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα

Διάπλατα και συστηματικά «ανοίγει» το ασφαλιστικό η κυβέρνηση, φροντίζοντας με τις συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών της να το συντηρεί διαρκώς στην «επικαιρότητα».

Οι λόγοι που η κυβέρνηση επαναφέρει διαρκώς, κόντρα στις περί του αντιθέτου προεκλογικές «δεσμεύσεις» της, το ζήτημα του ασφαλιστικού, είναι δύο: Πρώτον, να περάσει πιο εύκολα η «νέα» άγρια λιτότητα όπως καθορίζεται από την εισοδηματική πολιτική του 2005 που ανακοινώνεται τις επόμενες μέρες, καθώς το ανηλεές φοροκυνηγητό που έχει ξεκινήσει με αφορμή την περαίωση των υποθέσεων της περιόδου 1998-2003, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αλλά και η ακρίβεια και η ανεργία. Δεύτερον, να προετοιμάσει σταδιακά το έδαφος για καινούρια αντιασφαλιστικά μέτρα, στο πλαίσιο και των προτάσεων της Κομισιόν, μεταξύ των οποίων και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Την ίδια στιγμή, συγκροτείται ένα αντιασφαλιστικό μέτωπο, παρόμοιο με αυτό που είχε δημιουργηθεί το 2001 επί ΠΑΣΟΚ, που «σπρώχνει» την κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει μέτρα το ταχύτερο δυνατόν. Κομισιόν, ΣΕΒ, ηγεσία ΠΑΣΟΚ ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα, ενώ στο «παιχνίδι» έχει μπει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που λέει «ναι» στο διάλογο που είναι ολοφάνερο ότι έχει μοναδικό σκοπό να αφαιρέσει κατακτήσεις από τους εργαζόμενους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δε φαίνεται να προχωρά άμεσα στη λήψη νέων μέτρων, πέραν αυτών που προβλέπουν οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ, αλλά φροντίζει να κρατά «όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά».

Εχοντας προ πολλού εγκαταλείψει την κατηγορηματική διαβεβαίωση πως το «ασφαλιστικό δεν ανοίγει», υποδαυλίζει το «διάλογο» μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων», ενώ προθυμοποιήθηκε και να συμβάλει με «επιτροπή σοφών», παραπέμποντας στην αλήστου μνήμης «επιτροπή Σπράου».

«Θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι κοινωνικοί φορείς μπορούν να συζητούν και να προτείνουν στην κυβέρνηση τις απόψεις στις οποίες θα καταλήξουν», δήλωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, αφήνοντας να διαφανούν οι κυβερνητικές προθέσεις. Περιγράφοντας τη διαδικασία που έχει κατά νου η κυβέρνηση, είπε σε άλλο σημείο ότι «συζητούν οι κοινωνικοί φορείς και οι όποιες προτάσεις τους θα αποτελέσουν στη συνέχεια αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των κοινωνικών φορέων και της κυβέρνησης». Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί, περιορίστηκε να αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας, αλλά μόνο αυτό. Παράλληλα σημείωσε ότι με τους αντασφαλιστικούς νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, «το ασφαλιστικό σύστημα πήρε μια πολύ μεγάλη παράταση ζωής», θέλοντας να δείξει ότι δεν επείγει η αντιμετώπισή του.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση που έκανε ο υπουργός Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος για σύσταση "ομάδας τεχνοκρατών", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσφερε πλήρη κάλυψη, λέγοντας ότι συμβάλει στο "διάλογο" για το ασφαλιστικό.

"Ευρύτερη συναίνεση κομμάτων και κοινωνικών εταίρων" ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης προκειμένου να προχωρήσουν οι (νεοφιλελεύθερες) "διαρθρωτικές αλλαγές", μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται βέβαια και το ασφαλιστικό και το εργασιακό. "Απαιτούνται πολύ προσεκτικές κινήσεις" δήλωσε ο υπουργός στον "Τύπο της Κυριακής", ξεκαθαρίζοντας όμως ότι "ο διάλογος θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία των εταίρων, δε θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης".


ΠΑΣΟΚ
Ταύτιση στη ΝΑΤΟική στρατηγική

Συνέντευξη Τύπου του Τομέα Εξωτερικών και Αμυνας

Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις του ΠΑΣΟΚ έναντι της κυβέρνησης σε ζητήματα διαχείρισης και προσωπικών συμπεριφορών, όσον αφορά στον τομέα της Αμυνας, δεν μπόρεσαν να καλύψουν την ουσιαστική ταύτιση στις στρατηγικές επιλογές των δύο πόλων του δικομματισμού, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, για τα θέματα του υπουργείου Αμυνας. Τη συνέντευξη έδωσαν η συντονίστρια του Τομέα Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, Αννα Διαμαντοπούλου, ο αναπληρωτής συντονιστής του Τομέα, Ανδρέας Λοβέρδος και ο εισηγητής του ΚΤΕ Αμυνας, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Η Α. Διαμαντοπούλου μίλησε για «πρόβλημα αποσύνθεσης της πολιτικής αλλά και της διοικητικής δομής του υπουργείου» και σημείωσε ότι είναι θέμα που αφορά τον πρωθυπουργό. Ειδικά για το ζήτημα της μελλοντικής δομής των Ενόπλων Δυνάμεων αναρωτήθηκε «αν έχει αλλάξει το αμυντικό δόγμα της χώρας κι αν επιστρέφουμε στο ψυχροπολεμικό δόγμα του από Βορρά κινδύνου». Αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα της επαναφοράς αποστράτων.

Σε όλη αυτή την κατάσταση και το αλαλούμ, είπε, που επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, έρχεται να προστεθεί και η συμπεριφορά του υπουργού στο θέμα των δημοσιογράφων. «Δεν υπάρχει προηγούμενο συμπεριφοράς προς τον Τύπο και βέβαια μετά από όλα αυτά που ανακοινώνουμε, νομίζω ότι γίνεται σαφές και γιατί ο υπουργός δε θέλει να έχει τους δημοσιογράφους μέσα στα πόδια του». Και σημείωσε ότι ο σημερινός υπουργός Αμυνας είναι «ανεπαρκής να χειριστεί τα τόσο μεγάλα ζητήματα της άμυνας».

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα της αποστολής και άλλων ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν η Α. Διαμαντοπούλου τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ελληνικής δύναμης. Υπάρχει, είπε, συμφωνία, που αφορά το ρόλο τους, που αναφέρεται σε «θέματα νοσοκομειακών μονάδων και ζητήματα υποστήριξης κοινωνικών προβλημάτων». Για να προσθέσει ότι «σ' αυτό μόνο το πλαίσιο πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει η οποιαδήποτε μονάδα θα πάει στο Αφγανιστάν».

Η Α. Διαμαντοπούλου υπεραμύνθηκε του θεσμού των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), αναφέροντας ότι «η επιλογή των ΕΠΟΠ έγινε μετά από μελέτες και μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Επομένως, ως θέση, επιμένουμε και παραμένουμε σταθεροί».

Σχετικά με δημοσίευμα, όπου γίνεται λόγος περί συνδικαλισμού στο στράτευμα, η τομεάρχης Αμυνας του ΠΑΣΟΚ στάθηκε αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι «διατηρούμε την άποψη που είχαμε μέχρι τώρα. Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, αλλά βεβαίως τα πράγματα εξελίσσονται, και όταν θα χρειαστεί να ανοίξει ένας διάλογος επ' αυτού του θέματος θα το ξαναδούμε. Ομως επί του παρόντος, διατηρούμε τη θέση μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ