Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ταύτιση στη ΝΑΤΟική στρατηγική

Συνέντευξη Τύπου του Τομέα Εξωτερικών και Αμυνας

Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις του ΠΑΣΟΚ έναντι της κυβέρνησης σε ζητήματα διαχείρισης και προσωπικών συμπεριφορών, όσον αφορά στον τομέα της Αμυνας, δεν μπόρεσαν να καλύψουν την ουσιαστική ταύτιση στις στρατηγικές επιλογές των δύο πόλων του δικομματισμού, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, για τα θέματα του υπουργείου Αμυνας. Τη συνέντευξη έδωσαν η συντονίστρια του Τομέα Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, Αννα Διαμαντοπούλου, ο αναπληρωτής συντονιστής του Τομέα, Ανδρέας Λοβέρδος και ο εισηγητής του ΚΤΕ Αμυνας, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Η Α. Διαμαντοπούλου μίλησε για «πρόβλημα αποσύνθεσης της πολιτικής αλλά και της διοικητικής δομής του υπουργείου» και σημείωσε ότι είναι θέμα που αφορά τον πρωθυπουργό. Ειδικά για το ζήτημα της μελλοντικής δομής των Ενόπλων Δυνάμεων αναρωτήθηκε «αν έχει αλλάξει το αμυντικό δόγμα της χώρας κι αν επιστρέφουμε στο ψυχροπολεμικό δόγμα του από Βορρά κινδύνου». Αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα της επαναφοράς αποστράτων.

Σε όλη αυτή την κατάσταση και το αλαλούμ, είπε, που επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, έρχεται να προστεθεί και η συμπεριφορά του υπουργού στο θέμα των δημοσιογράφων. «Δεν υπάρχει προηγούμενο συμπεριφοράς προς τον Τύπο και βέβαια μετά από όλα αυτά που ανακοινώνουμε, νομίζω ότι γίνεται σαφές και γιατί ο υπουργός δε θέλει να έχει τους δημοσιογράφους μέσα στα πόδια του». Και σημείωσε ότι ο σημερινός υπουργός Αμυνας είναι «ανεπαρκής να χειριστεί τα τόσο μεγάλα ζητήματα της άμυνας».

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα της αποστολής και άλλων ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν η Α. Διαμαντοπούλου τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ελληνικής δύναμης. Υπάρχει, είπε, συμφωνία, που αφορά το ρόλο τους, που αναφέρεται σε «θέματα νοσοκομειακών μονάδων και ζητήματα υποστήριξης κοινωνικών προβλημάτων». Για να προσθέσει ότι «σ' αυτό μόνο το πλαίσιο πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει η οποιαδήποτε μονάδα θα πάει στο Αφγανιστάν».

Η Α. Διαμαντοπούλου υπεραμύνθηκε του θεσμού των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), αναφέροντας ότι «η επιλογή των ΕΠΟΠ έγινε μετά από μελέτες και μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Επομένως, ως θέση, επιμένουμε και παραμένουμε σταθεροί».

Σχετικά με δημοσίευμα, όπου γίνεται λόγος περί συνδικαλισμού στο στράτευμα, η τομεάρχης Αμυνας του ΠΑΣΟΚ στάθηκε αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι «διατηρούμε την άποψη που είχαμε μέχρι τώρα. Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, αλλά βεβαίως τα πράγματα εξελίσσονται, και όταν θα χρειαστεί να ανοίξει ένας διάλογος επ' αυτού του θέματος θα το ξαναδούμε. Ομως επί του παρόντος, διατηρούμε τη θέση μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «φαίνεσθαι» και η ουσία για τη θητεία (2009-08-20 00:00:00.0)
«Εθνική Αμυνα και Ενοπλες Δυνάμεις» (2003-10-19 00:00:00.0)
Μισθοφόροι στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού (2003-09-28 00:00:00.0)
Οι Ενοπλες Δυνάμεις σε ρόλο κατασταλτικού μηχανισμού (2003-09-28 00:00:00.0)
«Πατάσσουν» την ανεργία προσφέροντας στρατιώτες στο ΝΑΤΟ... (2003-08-05 00:00:00.0)
Πιο γρήγορα ο μισθοφορικός στρατός (2002-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ