Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ
«Πατάσσουν» την ανεργία προσφέροντας στρατιώτες στο ΝΑΤΟ...

Σε μονάδες εκστρατείας θα τοποθετηθεί η μεγάλη πλειοψηφία από τους 5.700 Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), οι οποίοι θα προσληφθούν το επόμενο διάστημα στον Στρατό Ξηράς. Την απόφαση για την πρόσληψη των ΕΠΟΠ, υπέγραψε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αυτή η κίνηση θα «συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση της ανεργίας των νέων»!!

Οι νέοι άνθρωποι, λοιπόν, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν δουλιά, θα έχουν την «ευκαιρία» να γίνουν μισθοφόροι στρατιώτες και να βγάλουν μεροκάματο... Η συγκρότηση επαγγελματικού - μισθοφορικού στρατού, στα πλαίσια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τη μορφή των λεγομένων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) είναι μια εξέλιξη που εντάσσεται στην όλη διαδικασία της μετεξέλιξης και της μετατροπής των Ενόπλων Δυνάμεων σε απόλυτο παράρτημα των πολυεθνικών αποσπασμάτων επιβολής της «νέας τάξης». Ουσιαστικά, σηματοδοτεί την πλήρη αλλοτρίωση του υποτιθέμενου εθνικού χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων και την παράδοσή τους στη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Είναι φανερό ότι η στρατολόγηση μισθοφόρων, σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με τις ανάγκες της εθνικής άμυνας, αλλά υπαγορεύεται από τα δεδηλωμένα σχέδια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τη δημιουργία πολυεθνικών, ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων, οι οποίες θα μπορούν να φέρουν σε πέρας αποστολές επιβολής της «νέας τάξης». Αυτό ακριβώς, περιγράφει άλλωστε με άλλα... λόγια η ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν τελικά, θα τοποθετηθούν σε μονάδες εκστρατείας και σε μονάδες - υπηρεσίες που διαθέτουν σύγχρονα οπλικά συστήματα και χρησιμοποιούν υλικά και μέσα υψηλής τεχνολογίας». Κάποιοι από αυτούς, ίσως θα ακολουθήσουν την... πορεία, που έχουν πάρει περισσότερα από 2.500 στελέχη όλων των βαθμών (κυρίως επαγγελματίες οπλίτες και υπαξιωματικοί) των ελληνικών Ενοπλων Δυνάμεων που βρίσκονται σε ΝΑΤΟικές αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν, τη Βοσνία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και αλλού.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σημειώνει ότι «οι 5.543 θέσεις ΕΠΟΠ από τους 5.700, διαφόρων ειδικοτήτων, θα καλυφθούν αποκλειστικά από άνδρες». Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αυτοί που θα καταταγούν θα φέρουν το βαθμό του Στρατιώτη και θα παίρνουν το μισθό του Λοχία μη Παραγωγικών Σχολών. Θα προαχθούν σε Δεκανείς με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, όσοι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούν κατά την κατάταξή τους ως ΕΠΟΠ και με τη συμπλήρωση δύο ετών υπηρεσίας όσοι δεν είχαν καταταγεί για εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων».

Στόχος του υπουργείου, όπως περιγράφεται στη σχετική ανακοίνωσή του, «είναι η πρόσληψη 25.000 Επαγγελματιών Οπλιτών έως το 2005». Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο «έχουν προσληφθεί 8.879 ΕΠ.ΟΠ. (εκ των οποίων 275 γυναίκες). Τέλος, σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς του υπουργείου «συνολικά, 17.079 νέοι και νέες έχουν καταταγεί ή πρόκειται να καταταγούν έως το τέλος του έτους ως ΕΠΟΠ στα Οπλα και τα Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ