Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Στηρίζει κάθε προσπάθεια προώθησης της απλής αναλογικής

Την ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβουλιών και κοινής δράσης μαζικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικών δυνάμεων αλλά και μεμονωμένων προσωπικοτήτων, για τη διεκδίκηση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, το ΚΚΕ την έχει επισημάνει προ πολλού. Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν δύο φορές προώθησε πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, από κοινού με το ΔΗΚΚΙ και τον Συνασπισμό. Βασική επιδίωξη του ΚΚΕ ήταν η κίνηση αυτή στο επίπεδο της Βουλής να συνοδευόταν από αντίστοιχες πρωτοβουλίες μέσα στο λαό, στα κινήματα και τους φορείς του. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε στάθηκε δυνατό λόγω της συγκυρίας (πόλεμος εναντίον του Ιράκ, προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ κ.ά.).

Με την επαναφορά του εκλογικού νόμου στην επικαιρότητα, έπειτα από τις γνωστές κυβερνητικές προτάσεις, το ΚΚΕ ταυτόχρονα με την προσήλωσή του στο αίτημα για απλή αναλογική, την άρνησή του να τη διαπραγματευτεί συμμετέχοντας στο διάλογο, εξέφρασε τη διάθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλίες προώθησης της απλής αναλογικής, καλώντας μαζικούς φορείς, κινήσεις, οργανώσεις και προσωπικότητες να πάρουν θέση και να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη μάχη για τη διεκδίκησή της. Αλλά και τη διάθεσή του να στηρίξει κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία. Σχετικές δηλώσεις, επανειλημμένα είχε κάνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Στα πλαίσια αυτά ανταποκρίθηκε θετικά στη σχετική πρωτοβουλία του ΣΥΝ, όπως αυτή διατυπώθηκε σε επιστολή του προέδρου του Ν. Κωνσταντόπουλου. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Αντ. Σκυλλάκος θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με τον αρμόδιο από την πλευρά του ΣΥΝ για το χειρισμό της πρωτοβουλίας Φ. Κουβέλη.

Το ΔΗΚΚΙ

«Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο και απάντησε θετικά στην επιστολή του τελευταίου, για κοινή δράση των κομμάτων της Αριστεράς, προκειμένου να καθιερωθεί η γνήσια απλή αναλογική, ως πάγιο εκλογικό σύστημα στη χώρας μας». Αυτό ανακοίνωσε χτες το γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, αμέσως μετά την επικοινωνία των δυο πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τού γραφείου Τύπου, ο Δ. Τσοβόλας «όρισε ως εκπρόσωπο του κόμματος για το σκοπό αυτό, τον ευρωβουλευτή του ΔΗΚΚΙ Μανόλη Μπακόπουλο, ο οποίος θα επικοινωνήσει με τον Φ. Κουβέλη ώστε να συντονίσουν τις λεπτομέρειες της συνάντησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ