Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
27 φορές σε 21 λεπτά...

Σαράντα εκατομμύρια δολάρια! Τόσα στοίχισε η τελετή ορκωμοσίας του Αμερικανού Προέδρου Τζ. Μπους, πριν από λίγες μέρες, για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία. Και από την πρώτη του αυτή ομιλία, ως επανεκλεγείς Πρόεδρος προειδοποίησε - ή μήπως απείλησε; - ότι «θα εξαπλώσουμε παντού τη Δημοκρατία» και συμπλήρωσε ότι η Αμερική θα σταθεί στο... «πλευρό των καταπιεσμένων λαών»! Μεταξύ άλλων επανέλαβε είκοσι εφτά (27) φορές τη λέξη «ελευθερία», σε μια ομιλία 21 λεπτών. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της ...«σεμνής» τελετής, ο Πρόεδρος Τζ. Μπους, ο νεότερος, ήταν πίσω από ένα αλεξίσφαιρο τζάμι, πλήρως ασφαλής και απολύτως... ελεύθερος.

Η ελευθερία είναι από τις πλέον χρησιμοποιούμενες λέξεις στη σημερινή πολιτική - και όχι μόνο - επικαιρότητα. «Ελευθερία της αγοράς», «ελεύθερη διακίνηση των ιδεών», «ελεύθερη κοινωνία», και ο σχετικός κατάλογος συνεχίζεται. Το πλέον, όμως, ανησυχητικό είναι ότι η «ελευθερία» χρησιμοποιείται και για να αιτιολογήσει ορισμένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα. Η εισβολή στο Ιράκ έγινε στο όνομα της ελευθερίας, το ίδιο και η επίθεση στο Αφγανιστάν. Και για να υπενθυμίσουμε κάτι σχετικό: Ο Μπιν Λάντεν και η ομάδα του, όταν πρωτοϊδρύθηκε, ονομάζονταν... «Μαχητές της Ελευθερίας».

Εδώ πρέπει να κάνουμε μια αρχική διάκριση ανάμεσα σε δύο ελευθερίες: Υπάρχει η ελευθερία του κεφαλαίου και υπάρχει η ελευθερία του εργαζόμενου. Η πρώτη ελευθερία, βρίσκεται στον αντίποδα της δεύτερης. Η πρώτη εμπεριέχει την ελευθερία αυτών που διαχειρίζονται τον πλούτο και η δεύτερη την ελευθερία αυτών που τον παράγουν. Και όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η ελευθερία της αγοράς, η ελευθερία του κεφαλαίου, ουδεμία σχέση έχουν με την ελευθερία των ανθρώπων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, η ελευθερία του κεφαλαίου, απαιτεί την ανελευθερία των ανθρώπων και δει των εργαζόμενων. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον πόλεμο στο Ιράκ. Η απελευθέρωση των κατοίκων από τον δικτάτορα Σαντάμ, ήταν το πρόσχημα, για την εισβολή. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Απάνθρωπα βασανιστήρια, φυλακίσεις, διωγμοί, αγωνιζόμενων Ιρακινών. Η σκλαβιά τους, ήταν το τίμημα για την «απελευθέρωση» των αγορών - και συγκεκριμένα του πετρελαίου - του Ιράκ.

Και όμως, οι απανταχού καταπιεστές, δε διστάζουν σε τίποτα να χρησιμοποιούν τη λέξη «ελευθερία» και να την αναμασούν σαν μια καραμέλα. Τους αρέσει τόσο, ώστε να την επαναλαμβάνουν 27 φορές σε 21 λεπτά! Και αυτό, όχι για να πείσουν τον εαυτό τους πόσο πολύ αγαπούν την ελευθερία, όσο για να πείσουν όλους τους λαούς του κόσμου. Αλλά δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Και η μόνη ελπίδα για να μην ξανακουστεί αυτή η λέξη από τα στόματα των οποιοδήποτε παγκόσμιων σερίφηδων, είναι οι εργαζόμενοι να απελευθερωθούν από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς με τα οποία τους έχουν δέσει...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υμνοι στην «αντιτρομοκρατική» συνεργασία (2009-07-23 00:00:00.0)
Ιράκ: Μια «εκατόμβη» την ημέρα! (2008-05-06 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι «παραιτήσεις» στη CIA (2004-12-30 00:00:00.0)
Γυρίζουν την πλάτη στον Μπους (2003-10-31 00:00:00.0)
Προσέδωσαν πλήρη νομιμότητα στην εισβολή και κατοχή στο Ιράκ (2003-04-18 00:00:00.0)
Ταυτόχρονα με τις βόμβες... (2003-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ