ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Εργοδοσία και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε δράση

Η ταξική συσπείρωση τρομάζει τους εργοδότες και τα τσιράκια τους
Η ταξική συσπείρωση τρομάζει τους εργοδότες και τα τσιράκια τους
«Θα μας βρουν όλους μπροστά τους. Τίποτε δεν μπορεί να μας γυρίσει πίσω»! Αυτό το μήνυμα στέλνουν τα σωματεία εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, στους μεγαλοξενοδόχους και τα όργανά τους στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, οι οποίοι, πανικοβλημένοι από τη μαζικοποίηση των σωματείων και τη δράση τους σε ταξική κατεύθυνση, παίρνουν μέτρα για το χτύπημά τους.

«Η συσπείρωση των ταξικών επιχειρησιακών σωματείων και του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ανησύχησαν όσους για χρόνια κρατούσαν το εργαλείο του εργαζόμενου που είναι το σωματείο του σε αδράνεια, υπηρετώντας το σκοπό του κεφαλαίου, που δεν είναι άλλος από το όλο και αυξανόμενο κέρδος, σε βάρος των δικαιωμάτων μας και των μισθών μας». Αυτό τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, τα σωματεία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία «ATHENS PLAZA», «INTERCONTINENTAL», «LEDRA MARRIOTT», «METROPOLITAN», «S.G. LYCABETUS», «MONT PARNES», «NOVOTEL», «GRAND RESORT LAGONISI», «TITANIA», «MARE NOSTRUM», «CARAVEL» και «HOLIDAY INN».

Οι παρεμβάσεις της εργοδοσίας που σημειώθηκαν στα σωματεία που είχαν αρχαιρεσίες το τελευταίο διάστημα και σε όσα βρίσκονται τώρα σε διαδικασία εκλογών καταδεικνύει τον πανικό τους, υπογραμμίζουν.

Συγκεκριμένα έγινε προσπάθεια των συμβιβασμένων και υποταγμένων συνδικαλιστών τον περασμένο Νοέμβρη να ακυρώσουν τις εκλογές στο Σωματείο του «Κάραβελ», όπου οι ταξικές δυνάμεις τούς έθεσαν στο περιθώριο.

Ακολούθησε το σωματείο στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», όταν η διεύθυνση προσπάθησε να κατευθύνει εργαζόμενους προς το συνδυασμό που αντιπάλεψε την παράταξη της ΔΑΣ, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού η πλειοψηφία των εργαζομένων για μια ακόμη φορά ενίσχυσε τις ταξικές δυνάμεις.

Η εμπιστοσύνη των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αττικής στην πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδέσμου ενισχύθηκε στα τέλη του Νοέμβρη, δίνοντας μάλιστα την απόλυτη πλειοψηφία σε όσους συντόνισαν, οργάνωσαν και μπήκαν μπροστά για να αλλάξουν τη μοίρα του κλάδου.

Στο «Μάρριοττ» στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση κινητοποίησαν δυνάμεις εργοδοτικές, προσπαθώντας να καταψηφιστεί ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός. Εφτασε μάλιστα η παράταξη που στηρίζει τις εργοδοτικές πολιτικές στο ξενοδοχείο να προτείνει στους εργαζόμενους να ακολουθήσουν το παράδειγμα συνδικάτων της Γερμανίας και να δουλεύουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μία ώρα τζάμπα, για να... σώσουν τις θέσεις εργασίας τους!!

Στο «Μετροπόλιταν» μόλις πριν λίγες μέρες ο διευθυντής προσωπικού παρακινούσε συνάδελφο να γραφτεί στο Σωματείο, δίνοντάς του μάλιστα και αίτηση εγγραφής(!), λέγοντάς του ότι θα γραφτούν και διευθυντές στο Σωματείο! Το σωματείο θα προχωρήσει σε εκλογές μέσα στο Φλεβάρη.

«Μπροστά σε μια τέτοια συντονισμένη επίθεση μεγαλοξενοδόχων και εργοδοτικών συνδικαλιστών - τονίζεται στην ανακοίνωση - όλοι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία πρέπει να ορθώσουν το δικό τους τείχος».

Και καταλήγει: «Το ποτάμι όσο πάει θα μεγαλώνει, μέχρι να πνίξει την κυριαρχία τους, να απομονώσει όσους πουλάνε τα δίκαια της εργατικής τάξης, να φέρει στο προσκήνιο τον εργαζόμενο και την ευημερία του».

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σύσκεψη για το ωράριο

Σύσκεψη εργαζομένων οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Εμπροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, την Τετάρτη 2 Φλεβάρη στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στις 6 το απόγευμα. Το θέμα της σύσκεψης θα είναι οι εξελίξεις για το ωράριο και ο σχεδιασμός των απ' εδώ και πέρα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, αλλά και ενημέρωσης των εργαζομένων για τα αντεργατικά μέτρα που συνολικά ετοιμάζουν να περάσουν.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Σοβαρός τραυματισμός εργάτη

Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας στο Συνεταιριστικό Ελαιοτριβείο Ζακύνθου, λίγο έλειψε να αποβεί μοιραία για τον Σπύρο Τσουράκη, συντηρητή, που έχασε τρία δάχτυλα του χεριού του όταν του ανατέθηκε να γρασάρει, εν κινήσει (!), τμήμα κυλιόμενης ταινίας που κατέληγε στο σιλό. Η σκάλα στην οποία ανέβηκε δεν τον κράτησε με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κενό. Στην προσπάθειά του να μην πέσει, πιάστηκε από την αλυσίδα της κυλιόμενης ταινίας με αποτέλεσμα να χάσει τα δάχτυλά του και να διακομιστεί στο νοσοκομείο της Ζακύνθου.

Το νέο ατύχημα προκάλεσε την αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου (ΕΚΖ) που με ανακοίνωσή του καταγγέλλει «την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας», καθώς και την αδιαφορία και άρνηση ουσιαστικά της κυβέρνησης να στελεχώσει την Κοινωνική Επιθεώρηση Ζακύνθου. Παράλληλα το ΕΚΖ απαιτεί τη δημιουργία τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ