ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Αγωνιστική συστράτευση για την Παιδεία

Εκδήλωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ για τις αντιδραστικές αλλαγές στην Εκπαίδευση

Γόνιμος και πλούσιος διάλογος για την Παιδεία, τους στόχους του διαβόητου διαλόγου και την αναγκαιότητα συντονισμού δράσης με στόχο την ανάπτυξη αγώνων για δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλους, αναπτύχθηκε σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. Κι όπως επισημάνθηκε, από τους εκπροσώπους φορέων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ο ψευτοδιάλογος της κυβέρνησης έχει στόχο την προώθηση της ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Χαρίτος, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο οποίος σχετικά με το «διάλογο» για την Παιδεία τόνισε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ συγκάλεσε τον λεγόμενο «Εθνικό Διάλογο» για την Παιδεία, στο πλαίσιο του ΕΣΥΠ. Σ' αυτόν το διάλογο καλούνται τα κόμματα και οι λεγόμενοι κοινωνικοί εταίροι - όπως ο ΣΕΒ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και άλλοι - να συζητήσουν, κυρίως, για το πώς θα εξασφαλιστεί η περιβόητη συναίνεση και για τα ζητήματα της Παιδείας».

Και υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ, εδώ και καιρό, έχει αποσαφηνίσει τη θέση του. Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλοθι, να συμμετέχουμε σε έναν προσχηματικό διάλογο, όπου τα πάντα έχουν προαποφασιστεί και δρομολογηθεί προ πολλού - ήδη επί ΠΑΣΟΚ - και που μοναδικό στόχο έχει να επεξεργαστεί το συναινετικό περιτύλιγμα για την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών. Το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει γιατί ήδη έχει κάνει τη μισή δουλιά. Οσον αφορά στο ΣΥΝ, ασφαλώς η αλεπού δεν μπορεί να λείπει από το παζάρι. Δε χάνει ευκαιρία να βάζει πλάτη για την εξασφάλιση συναίνεσης, και για την αποφυγή των κοινωνικών εκρήξεων. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι συμφωνεί με τη λογική των αλλαγών που προωθούνται». Καταλήγοντας ο Γ. Χαρίτος τόνισε: «Χρειάζεται ν' ανοίξει η συζήτηση για όλα αυτά τα προβλήματα, όχι μόνο στους χώρους της Εκπαίδευσης, αλλά μέσα στα εργατικά σωματεία, να δυναμώσουν οι αγώνες και η αντίσταση στα μέτρα που έρχονται. Να κάνουμε βήματα κοινής δράσης, αγωνιστικής συστράτευσης του λαϊκού κινήματος, εργατών, αγροτών, νεολαίας, να βάλουμε εμπόδια στις αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αντιδρούν στη μετεγκατάσταση των «S -300»

Σύσκεψη φορέων για τη μη εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος «S-300» στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα την οποία συγκάλεσε το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Απ' όλους τους φορείς του νομού εκφράστηκε η αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των πυραύλων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου στην Αλικαρνασσό.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης να συνταχθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση που θα υπογραφεί μέχρι τις 11 Φλεβάρη από τους αρμόδιους φορείς και στο οποίο θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους θεωρούν ως λαθεμένη και επικίνδυνη τη μετεγκατάσταση των «S-300» στην 126 ΣΜ.

Παρ' όλα αυτά, όπως όλα δείχνουν, οι διαμαρτυρίες και αντιρρήσεις των φορέων και κατοίκων, δε λαμβάνονται υπόψη από τους αρμόδιους γιατί όπως φαίνεται ήδη έχει ξεκινήσει η επιχείρηση μετεγκατάστασης των ρώσικων πυραύλων από το Τυμπάκι όπου βρίσκονται σήμερα στο Ηράκλειο.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που χτες το πρωί έγιναν μάρτυρες με τα ίδια τους τα μάτια μεγάλων στρατιωτικών οχημάτων που κομβόι έφευγαν από το Τυμπάκι φορτωμένα με προορισμό το Ηράκλειο. Αραγε τι να μεταφέρουν;

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε

Τι με νοιάζει ο αρχιμανδρίτης Γιοσάκης, οι ίντριγκες των ρασοφόρων που είναι καθαρά εξουσιαστικού χαρακτήρα, δηλαδή για τα άγια τάλιρα; Τι με νοιάζει όλος αυτός ο θλιβερός μαύρος θίασος, που ποτέ δεν ανέβασε ένα έργο της προκοπής; Μόνο κατινιές ξέρει να μας χαρίζει. Αν ενδιαφέρει προς ώρας η κωμωδία του ράσου, είναι γιατί αποσπά την προσοχή του κόσμου από την πτώση του.

Τι με νοιάζει εμένα το θέμα με τις λίστες των δημοσιογράφων; Ο κυνισμός του Ρουσόπουλου συνιστά μεγαλύτερο θέμα από τους δημοσιογράφους που κάρφωσε με μοναδικό τρόπο.

Τι με νοιάζει ο λεονταρισμός του Καραμανλή όταν τολμάει κι ανεμίζει επτά ευρώ στους συνταξιούχους, επτά ευρώ που τα βαφτίζει «αύξηση»; Αλλά ας μη λέω πολλά, γιατί το όριο των 70 χρόνων για τη σύνταξη μπορεί άνετα να γίνει 120, και να βγει έπειτα ο Κωστάκης να πει ότι για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά ...συνταξιούχος θα πληρώνεται και μετά θάνατον!

Τι με νοιάζουν τα φληναφήματα των πνευματικών ανθρώπων του τόπου; Μεταφέροντας τα κιλά τους από κανάλι σε κανάλι, αποφεύγουν την πραγματικότητα όπως ο Χριστόδουλος τον Γιοσάκη. Μετράνε με ακρίβεια γεωμέτρη και την παραμικρή δήλωση που θα μπορούσε να κάνει τον Τατούλη να θυμώσει. Κι άμα σου θυμώσει πρώην Μαοϊκός, δύσκολο έπειτα να βρεις δουλιά!

Αλλα λόγια, λοιπόν, ν' αγαπιόμαστε με τη μία και μοναδική ζωή μας, που γλιστράει μέσα από τα χέρια μας όπως η άμμος της θαλάσσης.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Παρασκευή, στις 10 μ.μ., στην τηλεόραση του «902» την εκπομπή «Μια πόλη μια ιστορία», με τον Παύλο Ρούφα. Θα μεταδοθεί το δεύτερο μέρος της εκπομπής που αφορά στην πορεία μέσα στο χρόνο της Νέας Ιωνίας.

ΒΟΥΛΗ
Την ερχόμενη Τρίτη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης η Βουλή σε ειδική συνεδρίαση θα εκλέξει το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα διαδεχτεί στις 12 Μάρτη τον Κ. Στεφανόπουλο. Μετά τη συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του Κ. Παπούλια, η εκλογή θα γίνει στην πρώτη ψηφοφορία, αφού οι βουλευτές των δύο κομμάτων υπερκαλύπτουν την απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των βουλευτών.

Η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι φανερή, ονομαστική και πριν τη διεξαγωγή της δεν προηγείται καμία συζήτηση. Απλώς οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων με επιστολή τους στο προεδρείο της Βουλής θα γνωστοποιήσουν το πρόσωπο που προτείνουν για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά την ψηφοφορία, το προεδρείο της Βουλής θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα στον εκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ορκωμοσία του οποίου θα γίνει ενώπιον της Βουλής στις 12 Μάρτη.

ΧΑΝΙΑ
Ανεπιθύμητος ο Πρεσβευτής του πολέμου

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων

Ανακοίνωση - καταγγελία για τη μυστική επίσκεψη στα Χανιά του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας, Τσαρλς Ρις, τις προηγούμενες μέρες εξέδωσε η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως ο εκπρόσωπος των γερακιών της Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι είναι ανεπιθύμητος και αυτός και η πολιτική που εκπροσωπεί, γι' αυτό το λόγο ήρθε και έφυγε νύχτα.

Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί τους Χανιώτες να μην επαναπαύονται και να αντιδράσουν στα νέα σχέδια επέκτασης των βάσεων που ήρθε να επεξεργαστεί και να υλοποιήσει ο νέος πρεσβευτής. Να αποδείξουν ότι οι Αμερικανοί, οι σύμμαχοί τους, οι ντόπιοι υπηρέτες τους και η πολιτική τους είναι και θα είναι ανεπιθύμητοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ