ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας

Από τη χτεσινοβραδινή πικετοφορία στους δρόμους της Αθήνας
Από τη χτεσινοβραδινή πικετοφορία στους δρόμους της Αθήνας
Αγωνιστική απάντηση με την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας τη Δευτέρα 7 του Φλεβάρη δίνουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και στις υπηρεσίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Απόφαση που οδηγεί στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, στην απλήρωτη εργασία, στη μερική απασχόληση και στη διεύρυνση του ωρομισθίου. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ενάντια και στο ήδη εξοντωτικό ωράριο που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σύμφωνη γνώμη των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Μαζί με τους εργαζόμενους τα αγωνιστικά τους βήματα συντονίζουν και οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι. Στο μεταξύ, στις λίγες μέρες που έχουν απομείνει τα ταξικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών δίνουν με όλες τους τις δυνάμεις τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Με εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και πολύμορφες κινητοποιήσεις επιδιώκουν το μήνυμα της απεργίας να φτάσει παντού.

Πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας

«35ωρο - 7ωρη δουλιά, ανθρώπινα ωράρια ζητάει η εργατιά», «1.200 ευρώ βασικό μισθό, κόντρα στη λιτότητα και στον αυταρχισμό». Τα συνθήματα αυτά αντήχησαν χτες το απόγευμα σε εμπορικούς δρόμους της Αθήνας κατά τη διάρκεια πικετοφορίας που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του εμπορίου και των υπηρεσιών, μαζί με εκπροσώπους των μικρεμπόρων, βιοτεχνών και αυτοαπασχολούμενων.

Νωρίτερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο των σωματείων του εμπορίου και των υπηρεσιών στον πεζόδρομο της Ερμού, όπου οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι των σωματείων ενημέρωσαν εργαζόμενους και καταναλωτές για την απεργία της ερχόμενης Δευτέρας. «Τα σωματεία σάς καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 7 του Φλεβάρη, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου και τη μεγαλύτερη εκμετάλλευσή μας», αντήχησαν στην Ερμού τα λόγια του Π. Βαμβακά, προέδρου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απηύθυνε στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες η Μ. Μουτσιανά, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καθώς, όπως είπε, η απελευθέρωση του ωραρίου θα συμπαρασύρει όλους.

Χαιρετισμό στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των σωματείων απηύθυνε ο Δ. Μπαλωμένος, από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, ο οποίος κάλεσε τους συναδέλφους του να κλείσουν τα καταστήματά τους τη μέρα της απεργίας. Στο ανοιχτό ΔΣ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της ΟΒΣΑ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Γ. Κομνηνός, κάλεσε τους εργαζόμενους να απομονώσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στην Ομοσπονδία του κλάδου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και στη ΓΣΕΕ, που ξεδιάντροπα επικροτούν το σημερινό απαράδεκτο ωράριο και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις.

Στη συνέχεια ακολούθησε πικετοφορία στην Ερμού, στην Αιόλου, στην Αγ. Μάρκου, η οποία κατέληξε στην Πανεπιστημίου, στο ύψος της Ομόνοιας. Εκεί παρά το γεγονός ότι η ώρα είχε πάει 8 μ.μ., ώρα λήξης της λειτουργίας των καταστημάτων, τα δισκοπωλεία, με πρώτο και καλύτερο το «Μετρόπολις», ήταν ανοιχτά. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών απαίτησε από τους υπεύθυνους των καταστημάτων να τα κλείσουν, σε διαφορετική περίπτωση θα τα έκλειναν οι συγκεντρωμένοι. Η παρέμβαση αυτή ανάγκασε τους καταστηματάρχες να κατεβάσουν ρολά.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα, οπότε και θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις στο πολυκατάστημα «Φωκάς» στην Ερμού και στα καταστήματα στο Κολωνάκι. Ταυτόχρονα, σήμερα στελέχη της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσουν περιοδείες στα καταστήματα της Αργυρούπολης, της Γλυφάδας και στην περιοχή Ζωγράφου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ξανά στο δρόμο χτες

Motion Team

Αποφασισμένοι να αντισταθούν στις επιδιώξεις του εμπορικού κεφαλαίου, οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης και οι συνάδελφοί τους στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, έχοντας στο πλευρό τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους της πόλης, διαδήλωσαν χτες βράδυ την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Παρά το πολικό ψύχος που επικρατούσε στην πόλη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συμβολή των Οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους, όπου μίλησαν εκπρόσωποι των Σωματείων, της Συντονιστικής Επιτροπής ΕΒΕ και του ΠΑΜΕ. Και ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη, μέρα απεργιακής κινητοποίησης για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι, κατήγγειλαν πως η απελευθέρωση του ωραρίου για τους εργαζόμενους σημαίνει περισσότερες ελαστικές σχέσεις εργασίας, περισσότερα σπαστά ωράρια, μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλιάς, αμέτρητες απλήρωτες υπερωρίες, επέκταση του ωρομίσθιου, πλήρη ασυδοσία της εργοδοσίας που ήδη χτυπά ανελέητα τα δικαιώματα τους.

Αλλωστε άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της επίθεσης που ήδη δέχονται οι εργαζόμενοι, αποκαλύφθηκε χτες το πρωί, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, όταν ωρομίσθια εργαζόμενη με 350 ευρώ μεικτά το μήνα σε κατάστημα του Μαρινόπουλου, εμφανίστηκε αναζητώντας το σωματείο και κατήγγειλε πως πρόσφατα η ίδια και άλλοι 2 συνάδελφοί της έπεσαν θύματα της πρακτικής της εργοδοσίας να μετακινεί τους εργαζόμενους όποτε θέλει και σε όποιο κατάστημα του νομού θέλει.

Κάλεσμα συμπόρευσης σε κοινό αγώνα απηύθηνε προς τους μικρεμπόρους και αυτοαπασχολούμενους, ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ Θεσσαλονίκης, που στα πλαίσια της πρωτοβουλίας συντονισμού του κλάδου, σήμερα Παρασκευή οργανώνει σύσκεψη επαγγελματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών του νομού. Η σύσκεψη θα γίνει στις 8 μ.μ. στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Υπόθεση όλων η απεργία στο εμπόριο

Υπόθεση όλων των ταξικών δυνάμεων του Πειραιά που δρουν στο συνδικαλιστικό κίνημα έχει γίνει η προετοιμασία της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στο εμπόριο και στις υπηρεσίες, αλλά και η προσπάθεια να συστρατευτούν σε αυτό τον αγώνα οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρέμποροι της πειραιώτικης περιφέρειας. Με τις καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες οι δυνάμεις της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά μαζί με αυτές της Γραμματείας Πειραιά του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου απευθύνουν το κάλεσμα στους εργαζόμενους και στους μικροκαταστηματάρχες του Πειραιά, να συμβάλουν δραστικά στη μάχη που έχει ξεκινήσει ο κλάδος ενάντια στην άγρια αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, που σε αυτό το χώρο εκφράζεται με τη ...διευθέτηση του ωραρίου στα μέτρα των μεγαλοσυμφερόντων. Ωθηση σε αυτή τη μάχη θα δώσει και το μαζικό τους «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση που στον Πειραιά θα γίνει στις 11.30 το πρωί μπροστά από το πολυκατάστημα «ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ», Τσαμαδού και Ηρώων Πολυτεχνείου.

Για την προετοιμασία καθημερινά οργανώνονται μαζικές εξορμήσεις στο κέντρο του Πειραιά, αλλά και σε κάθε πειραιώτικο δήμο προκειμένου το μήνυμα να φτάσει και στο τελευταίο συνοικιακό μικρομάγαζο.

Σήμερα, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργανώνουν πικετοφορία έξω από τη Νομαρχία Πειραιά και θα ακολουθήσει πορεία και εξόρμηση στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

ΠΑΤΡΑ: H Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων από κοινού με την Επιτροπή Αγώνα των Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων στην Πάτρα καλούν τη Δευτέρα 7 του Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., σε ανοιχτή συγκέντρωση έξω από το πολυκατάστημα της πολυεθνικής «ΚΑΡΦΟΥΡ», για να διαδηλώσουν ενάντια στις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα πολυκαταστήματα καθώς και στην ακόμα μεγαλύτερη επέκταση του ωραρίου που προωθεί η κυβέρνηση.

ΒΟΛΟΣ: Με δίωρη στάση εργασίας, από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και με συγκέντρωση στις 12.30 στη συμβολή των οδών Ερμού και Αντωνοπούλου, οι εμποροϋπάλληλοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι του Βόλου συμμετέχουν την ερχόμενη Δευτέρα στις κινητοποιήσεις ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου, με απόφαση του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων σούπερ μάρκετ Μαγνησίας. Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας και τον αγωνιστικό συντονισμό με τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους της πόλης, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων με την Ομοσπονδία των ΕΒΕ, τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και το Εμπορικό τμήμα του Επιμελητηρίου Βόλου.

ΚΡΗΤΗ: Σε συγκέντρωση ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν σε βάρος των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού, καλεί η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ. Τη συγκέντρωση διοργανώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς τη Δευτέρα 7 του Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι, καλώντας τους εργαζόμενους να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου. Την ίδια στιγμή με ανακοίνωσή της και η ΔΗΚΕΒΕ Χανίων καλεί τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών να πάρουν απόφαση για δίωρο κλείσιμο των καταστημάτων τη Δευτέρα 7 του Φλεβάρη, από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους στις 12.00 στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΕΜΠΟΡΟΙ
Στον αγώνα κατά της απελευθέρωσης

Κλείσιμο μαγαζιών και συγκέντρωση στην Πλ. Κάνιγγος, τη Δευτέρα, στις 10.30 στην Αθήνα, κοινό συλλαλητήριο στα Ιωάννινα

Αγωνιστικά απαντούν στην κυβερνητική πρόκληση της απελευθέρωσης του ωραρίου και οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι σε Αθήνα, Πειραιά και σε άλλες περιοχές της χώρας, που συντονίζουν τον αγώνα τους με αυτόν των εργαζομένων, θεωρώντας την ερχόμενη Δευτέρα μέρα έναρξης πολύμορφων και κλιμακούμενων κινητοποιήσεων.

Σε αντίθετη ρότα από τις ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που περιμένουν πώς και πώς τον κυβερνητικό «διάλογο», με εκφρασμένη τη θέση της κυβέρνησης για διεύρυνση του ωραρίου, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) καλεί τα μέλη της να κλείσουν τα καταστήματά τους στις 7 του Φλεβάρη και να συγκεντρωθούν στις 10.30 στην πλατεία Κάνιγγος. Σχετική απόφαση πήρε και η διοίκηση της Ενωσης ΕΒΕ Καλλιθέας, που καλεί «τα μέλη της και όλους τους συναδέλφους να κλείσουν τα καταστήματά τους και να δώσουν μαχητικό "παρών" στη συγκέντρωση στην Πλ. Κάνιγγος».

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει προς τα μέλη του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού Ηλεκτρολόγων ΣΕΗΛΕ και το Σωματείο Εργαζομένων στο Συνεταιρισμό. Σε κοινή ανακοίνωσή τους δηλώνουν την ενεργητική συμμετοχή στην απεργία, σημειώνοντας ότι σε αυτή την επίθεση «η μόνη λύση είναι το κοινό μέτωπο και ο κοινός μας αγώνας. Ολοι τη Δευτέρα στην απεργία. Ολα τα καταστήματα κλειστά. Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου. Ολοι οι εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι ΕΒΕ στην απεργία».

Με κοινό αγώνα απαντούν ΕΒΕ και εργαζόμενοι των Ιωαννίνων στην κυβερνητική επίθεση, διοργανώνοντας παγγιαννιώτικο συλλαλητήριο τη Δευτέρα. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνουν δύο προσυγκεντρώσεις, στις 6.30 το απόγευμα. Η μία θα γίνει έξω από την Ομοσπονδία ΕΒΕ και η άλλη έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Θα ακολουθήσει κοινή πορεία και συγκέντρωση στη Νομαρχία.

  • Η διοίκηση του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθήνας αντιτίθεται σε κάθε παράταση ή διεύρυνση του ωραρίου, επισημαίνοντας ότι «ευνοεί μόνο τις μεγάλες και απρόσωπες αλυσίδες καταστημάτων, ενώ επιβαρύνει υπέρμετρα τους εργαζόμενους και οδηγεί στο κλείσιμο χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των βιβλιοπωλείων».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ