ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΒΟ
Συντονισμένη πάλη για άλλη πολιτική

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ να διεκδικήσουν τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας και να συντονίσουν τα βήματά τους με τους εργαζόμενους στις άλλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, όπως της Ενέργειας και των Τηλεπικοινωνιών, που πλήττονται εξίσου από την ίδια πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε ο Κώστας Αβραμόπουλος Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, στη διάρκεια της σύσκεψης φορέων που έγινε χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη με θέμα την «κρίση» που εκδηλώνεται αυτή την περίοδο με θύματα τους εργαζόμενους και την προοπτική ανάπτυξης της ΕΛΒΟ.

Στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του ΕΚΘ και του Επιχειρησιακού Σωματείου, συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και των οργανώσεων Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Μέσα από τη σύσκεψη αναδείχτηκε και πάλι η αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της αναδιάταξης του επιχειρηματικού σκηνικού που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας. Ετσι από τη μια είχαμε τον εκπρόσωπο του ΥΜΑΘ κ. Τζούλη, να δηλώνει πως η «κρίση» δεν οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση ανάθεσης του προγραμματισμένου έργου από το υπουργείο Αμυνας, αλλά στον μέχρι σήμερα τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης. Θυμίζουμε ότι το μάνατζμεντ ασκεί ο Ομιλος Μυτιληναίου με το 43% των μετοχών. Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ν.Κριθαρίδης εμφανίστηκε να υπερασπίζεται τον ιδιώτη επενδυτή που επένδυσε στη Θεσσαλονίκη, σε αντίθεση με άλλο τμήμα της εθνικής αστικής τάξης που δε λειτουργεί με εθνικά - τοπικά κριτήρια και μετακομίζει τις επενδύσεις του στο εξωτερικό!!!

Κατά τα άλλα, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο υπερασπίστηκαν την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, σημείωσαν πως μετά την υπόσχεση του υπουργού Αμυνας για άμεση ανάθεση των έργων ύψους 220 εκ. ευρώ, δεν υπάρχει λόγος η εταιρία να προχωρήσει σε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, δηλαδή διαθεσιμότητες, κλπ. Παράλληλα, σημείωσαν πως η προοπτική μακρόχρονης βιωσιμότητας και ανάπτυξης της ΕΛΒΟ εξαρτάται από την περισσότερο ενισχυμένη συμμετοχή της στην προμήθεια του Ελληνικού Στρατού.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Σ. Ζαριανόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους ενιαία να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να μην μπουν στη διαδικασία να επιμερίσουν ευθύνες σε ιδιώτη και κράτος, αφού ενιαία ασκείται η πολιτική σε βάρος τους όλα αυτά τα χρόνια.

«Κανένας εφησυχασμός για τις θέσεις εργασίας», είπε ο Κ. Αβραμόπουλος, θυμίζοντας πως ο Ομιλος Μυτιληναίου δεν έκρυψε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε εθελούσιες εξόδους (ήδη φεύγουν εργαζόμενοι), σε διαθεσιμότητες, απολύσεις, κλπ.

Και σημείωσε πως πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων η πάλη για την επιστροφή στο Δημόσιο όλων των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. «Τέτοιες επιχειρήσεις δεν πρέπει να είναι στα χέρια ιδιωτών, αλλά στα χέρια του λαού και του κράτους, 100% στο Δημόσιο», είπε.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκχώρηση στις «επιστημονικές εταιρίες»...

... αντί να αποτελεί υποχρεωτική δραστηριότητα μέσα από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα

Την υποχρέωσή της για Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση(ΣΙΕ) εκχωρεί η Πολιτεία στις «επιστημονικές εταιρίες» με άμεσο αποτέλεσμα την πληρωμή απ' την τσέπη των γιατρών για την απόκτηση των νέων γνώσεων, αλλά και των πολυπόθητων μορίων που θα παίξουν ρόλο στην εξέλιξή τους. Ετσι λοιπόν μια αναγκαιότητα - όπως η ΣΙΕ - που θα έπρεπε να παρέχεται μέσα απ' το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, θα συνεχίσει να αποτελεί οικονομική αιμορραγία για μια κατηγορία γιατρών αλλά και να χειραγωγείται απ' τις φαρμακευτικές - και δη τις πολυεθνικές - εταιρίες, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Προάγγελος αυτών των εξελίξεων αποτελεί η συμφωνία που υπέγραψε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στις Βρυξέλλες (27.11.2004) με την Ευρωπαϊκή Ενωση Ειδικευμένων Ιατρών (UEMS) και έχει ως στόχο την καθιέρωση ενός επίσημου συστήματος αμοιβαίας αναγνώρισης των πιστοποιητικών (CREDITS) και στη χώρα μας. Την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας θα ξεκινήσει η Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας (ΕΕΕΠ) υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που - με τη συνεργασία με τον ΠΙΣ - θα διοργανώσει μια σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων σε εφτά επαρχιακές πόλεις. (Βόλος, Αράχοβα, Ολυμπία, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Ρόδος και Ξάνθη).

Την έναρξη του προγράμματος παρουσίασαν χτες ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μ. Καλοκαιρινός και ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ καθηγητής Σ. Ράπτης σε συνέντευξη Τύπου που φιλοξένησε το υπουργείο Υγείας. Μιλώντας στην παρουσίαση ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης, είπε ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σε 25 κράτη θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την καθιέρωση της αρχής της επικουρικότητας - δηλαδή να είναι κάτι υποχρεωτικό και στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, που σήμερα, δυστυχώς κατά την έκφραση του υπουργού, δεν ισχύει. Ετσι λοιπόν η ισχύς της αρχής της επικουρικότητας θα σημάνει και την «κοινή μεταπτυχιακή και συνεχιζόμενη εκπαίδευση» στον τομέα της Υγείας. Ο Ν. Κακλαμάνης μίλησε για ένα μεταβατικό στάδιο σε βάθος χρόνου για την καθιέρωση της ομογενοποιημένης μοριοδότησης των γιατρών στα πλαίσια της ΕΕ, που θα του χρησιμεύουν, μαζί με το πτυχίο και την ειδικότητα, για την απασχόληση σε κάποια χώρα - μέλος της Ενωσης. «Μετά το μεταβατικό στάδιο, αν ο γιατρός δεν έχει αυτά τα μόρια, ο Ιατρικός Σύλλογος θα του παίρνει πίσω την άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπως γίνεται στην Αμερική» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

«ΙΝΤΡΑΚΟΜ»
Οι εργατοπατέρες αναστέλλουν την απεργία

Για να περάσουν ανεμπόδιστα οι 400 απολύσεις

Τον επικίνδυνο ρόλο που παίζει για τη στήριξη της εργοδοσίας και το ξεπούλημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων απέδειξε για μία ακόμα φορά και μάλιστα εντελώς απροκάλυπτα η πλειοψηφία του σωματείου της «Ιντρακόμ», η οποία ακύρωσε παράνομα χτες την απεργία στις 8 του Φλεβάρη, που έχουν αποφασίσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη Γενική τους Συνέλευση, αλλά και με ψηφοφορία σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου. Βέβαια, επειδή γνωρίζει ότι η απόφαση των εργαζομένων δεν μπορεί να ακυρωθεί μόνο με απόφαση του ΔΣ, συγκάλεσε νέα Γενική Συνέλευση την οποία αργά το βράδυ και αιφνιδιαστικά την όρισαν για σήμερα, αν και στην αρχή είχαν αποφασίσει για τη Δευτέρα.

Οι εργατοπατέρες της «Ιντρακόμ» από την ημέρα της απόφασης της απεργίας είχαν δείξει ξεκάθαρα ότι θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να την ευνουχίσουν μέχρι και να την ακυρώσουν. Χτες εντελώς απροκάλυπτα στη συνάντηση με τη διοίκηση που έγινε για να επιδοθεί η ανακοίνωση της απεργίας - η οποία τελικά δε δόθηκε - εναντιώθηκαν ανοιχτά πλέον με την απεργία. Ετσι στη συνεδρίαση της διοίκησης του σωματείου, που έγινε στη συνέχεια, αποφάσισαν την «ακύρωση» της απεργίας. Μοναδικό τους πρόβλημα, το οποίο εξέφρασαν ανοιχτά, ήταν οι ταξικές δυνάμεις και η απόφασή τους να περιφρουρήσουν την απεργία στις πύλες των εργοστασίων με απεργιακή επιτροπή που συγκροτούσαν με εργαζόμενους, με την αλληλεγγύη και άλλων σωματείων και συνδικαλιστών της Αθήνας. Απόφαση από την οποία δεν έκαναν βήμα πίσω και την επανέλαβαν στη συνεδρίαση της διοίκησης του σωματείου, στην οποία κατήγγειλαν την παρανομία της πλειοψηφίας, τονίζοντας ότι το ζήτημα της απεργίας είναι λυμένο με την απόφαση των ίδιων των εργαζομένων.

Η εργοδοτική πλειοψηφία πάντως είχε δείξει χτες από νωρίς το πρόβλημα και τις διαθέσεις της με την ανακοίνωση που εξέδωσε για το πώς θα γίνει η απεργία, δηλώνοντας ότι εκείνη την ημέρα οι πόρτες της επιχείρησης θα... παραμείνουν ανοιχτές δηλώνοντας την «ελπίδα» ότι κανείς δε θα επιθυμήσει να εργαστεί! Χαρακτήριζε μάλιστα «αυτόκλητους σωτήρες ή υπερασπιστές» όσους εμφανιστούν στην είσοδο, δηλαδή συνδικαλιστές και εργαζόμενους που θα πήγαιναν για αλληλεγγύη και καλούσε τους εργαζόμενους να... τους αποφύγουν! Αυτές οι εξελίξεις κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για τους εργαζόμενους της «Ιντρακόμ» να γυρίσουν την πλάτη στους εργατοπατέρες του σωματείου και να συσπειρωθούν στις ταξικές δυνάμεις για να μπορέσουν να υπερασπιστούν τα δικαιωματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ