Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκχώρηση στις «επιστημονικές εταιρίες»...

... αντί να αποτελεί υποχρεωτική δραστηριότητα μέσα από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα

Την υποχρέωσή της για Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση(ΣΙΕ) εκχωρεί η Πολιτεία στις «επιστημονικές εταιρίες» με άμεσο αποτέλεσμα την πληρωμή απ' την τσέπη των γιατρών για την απόκτηση των νέων γνώσεων, αλλά και των πολυπόθητων μορίων που θα παίξουν ρόλο στην εξέλιξή τους. Ετσι λοιπόν μια αναγκαιότητα - όπως η ΣΙΕ - που θα έπρεπε να παρέχεται μέσα απ' το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, θα συνεχίσει να αποτελεί οικονομική αιμορραγία για μια κατηγορία γιατρών αλλά και να χειραγωγείται απ' τις φαρμακευτικές - και δη τις πολυεθνικές - εταιρίες, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Προάγγελος αυτών των εξελίξεων αποτελεί η συμφωνία που υπέγραψε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στις Βρυξέλλες (27.11.2004) με την Ευρωπαϊκή Ενωση Ειδικευμένων Ιατρών (UEMS) και έχει ως στόχο την καθιέρωση ενός επίσημου συστήματος αμοιβαίας αναγνώρισης των πιστοποιητικών (CREDITS) και στη χώρα μας. Την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας θα ξεκινήσει η Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας (ΕΕΕΠ) υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που - με τη συνεργασία με τον ΠΙΣ - θα διοργανώσει μια σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων σε εφτά επαρχιακές πόλεις. (Βόλος, Αράχοβα, Ολυμπία, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Ρόδος και Ξάνθη).

Την έναρξη του προγράμματος παρουσίασαν χτες ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μ. Καλοκαιρινός και ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ καθηγητής Σ. Ράπτης σε συνέντευξη Τύπου που φιλοξένησε το υπουργείο Υγείας. Μιλώντας στην παρουσίαση ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης, είπε ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σε 25 κράτη θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την καθιέρωση της αρχής της επικουρικότητας - δηλαδή να είναι κάτι υποχρεωτικό και στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, που σήμερα, δυστυχώς κατά την έκφραση του υπουργού, δεν ισχύει. Ετσι λοιπόν η ισχύς της αρχής της επικουρικότητας θα σημάνει και την «κοινή μεταπτυχιακή και συνεχιζόμενη εκπαίδευση» στον τομέα της Υγείας. Ο Ν. Κακλαμάνης μίλησε για ένα μεταβατικό στάδιο σε βάθος χρόνου για την καθιέρωση της ομογενοποιημένης μοριοδότησης των γιατρών στα πλαίσια της ΕΕ, που θα του χρησιμεύουν, μαζί με το πτυχίο και την ειδικότητα, για την απασχόληση σε κάποια χώρα - μέλος της Ενωσης. «Μετά το μεταβατικό στάδιο, αν ο γιατρός δεν έχει αυτά τα μόρια, ο Ιατρικός Σύλλογος θα του παίρνει πίσω την άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπως γίνεται στην Αμερική» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα αποφασιστικής ενίσχυσης στις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων (2018-10-11 00:00:00.0)
Προετοιμασία για την εισαγωγή στην πράξη του νέου «κόφτη» (2018-04-19 00:00:00.0)
Εναρμόνιση με τους νόμους της αγοράς και την επιχειρηματική δραστηριότητα (2017-08-12 00:00:00.0)
Από σήμερα η 48ωρη πανελλαδική απεργία των γιατρών (2011-09-08 00:00:00.0)
Η ποινικοποίηση θυμίζει άλλες εποχές (2001-07-10 00:00:00.0)
«Ναι» επί της αρχής απ' το ΠΑΣΟΚ (2001-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ