Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντεργατικό μπαράζ

Στο στόχαστρο χρόνος εργασίας και κοινωνική ασφάλιση

Την όξυνση της επίθεσης που εξελίσσεται ενάντια στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, στα πλαίσια των επιταγών της Λισαβόνας, επιβεβαίωσαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος, μετά από συνάντηση που είχαν. Η μείωση του κόστους των υπερωριών, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλά και η γενίκευση της αντιασφαλιστικής επίθεσης που ξεκίνησε από τις τράπεζες, αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισαν στις δηλώσεις τους οι δυο υπουργοί.

Ο Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό «ακανθώδη προβλήματα», για τα οποία «χρειάζεται να γίνει ο διάλογος, να είμαστε όλοι καλύτερα πληροφορημένοι για το ποιες είναι οι παράμετροι αυτών των προβλημάτων, προκειμένου να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και να "χτίσουμε" μια κοινωνική συναίνεση γύρω από το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε».

Ετσι, ενώ μέχρι πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση αρνούνταν ότι υπάρχει θέμα Ασφαλιστικού πέρα από εκείνο των τραπεζών, χτες αποκάλυψε ότι επί της ουσίας το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης ποτέ δεν έκλεισε και ετοιμάζεται να ανοίξει το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει τη συναίνεσή για τις αλλαγές που ετοιμάζει και οι οποίες ήδη περιγράφονται στις κατευθύνσεις που συνδιαμόρφωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των εργοδοτικών εισφορών και συρρίκνωση των υπηρεσιών πρόνοιας.

Ο Π. Παναγιωτόπουλος έθεσε ανοιχτά το ζήτημα της αύξησης των ωρών εργασίας, της παραπέρα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και της μείωσης του κόστους των υπερωριών, ξεκαθαρίζοντας ότι «το θέμα των υπερωριών και του κόστους των υπερωριών είναι θέμα που αφορά και το χρόνο εργασίας». Ενώ πρόσθεσε ότι «ο νόμος Γιαννίτση 2874 (σ.σ. πρόκειται για το νόμο που ορίζει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το καθεστώς των υπερωριών) κατά κοινή ομολογία απέτυχε στην πράξη» και χρειάζεται «βελτίωση του πλαισίου». Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της έχει ήδη δεσμευτεί να εξετάσει το καθεστώς των υπερωριών, με πρώτο βήμα την αποδοχή της επέκτασης της «ιδιόρρυθμης υπερωρίας» κατά δυο επιπλέον ώρες, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για τη διαπραγμάτευση και του κόστους των υπερωριών. Στο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, η κυβέρνηση σπεύδει να συγχρονιστεί με όσα συναποφάσισε στην ΕΕ για επέκταση των ορίων του χρόνου εργασίας και την ετήσια διευθέτησή του.

Οι δυο υπουργοί προανήγγειλαν ότι Εργασιακό και Ασφαλιστικό θα τεθούν επί τάπητος στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, που στην προκειμένη περίπτωση θα «στρωθεί» στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης. Υπό το πρίσμα πάντα της συναπόφασης των Ευρωπαίων ηγετών να επιταχύνουν τη διαδικασία επίτευξης των στόχων της Λισαβόνας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Οσον αφορά στην εισοδηματική πολιτική, αν και οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ήδη γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κρατήσει ούτε τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Ειδικότερα για το ΕΚΑΣ, η αύξηση θα περιοριστεί στο διπλάσιο του πληθωρισμού. Που σημαίνει ότι για φέτος η πρώτη κατηγορία των δικαιούχων του ΕΚΑΣ θα λάβουν αύξηση μέχρι 8,5 ευρώ το μήνα. Και αυτό, όταν η προεκλογική δέσμευση ήταν για 22,5 ευρώ το χρόνο. Ετσι ώστε στο τέλος της τετραετίας τα 141 ευρώ του 2004 να ανέβουν στα 230 ευρώ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικύρωσαν το αντεργατικό μακελειό (2005-07-08 00:00:00.0)
Αντεργατικές ανατροπές μέσω... διαλόγου (2005-02-11 00:00:00.0)
Μπαίνουν από την κυβέρνηση ανοιχτά στην ημερήσια διάταξη (2005-02-04 00:00:00.0)
Συμπλήρωμα της κυβερνητικής πολιτικής (2000-11-19 00:00:00.0)
Διευθέτηση και κόστος εργασίας (1998-07-10 00:00:00.0)
Τα θέλουν όλα! (1997-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ