Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διευθέτηση και κόστος εργασίας

Η κυβέρνηση δεν κρύβει καθόλου ότι ένας από τους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου είναι η μείωση του κόστους εργασίας, μέσα και από τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας - δηλαδή, μέσα από την κατάργηση του οχτάωρου και τη μετατροπή του σε περιόδους παραγωγικής αιχμής σε 9ωρα και 10ωρα - ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Μ' άλλα λόγια, έρχεται να πριμοδοτήσει την αύξηση των κερδών, ή και των υπερκερδών του κεφαλαίου, με τη γνώριμη και πεπατημένη οδό, κάνοντας πιο φτηνή την εργατική δύναμη, πιο "ελαστική" την προσφορά της και αίροντας όλα τα λεγόμενα "αντικίνητρα", όπως έχουν χαρακτηριστεί οι βασικές εργατικές κατακτήσεις. Η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι πιέσεις του ΣΕΒ για ρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι επίμονες, συνεχείς και πολύπλευρες.

***

Στην πράξη, οι εργοδότες επιδιώκουν - και σε ένα βαθμό το κατορθώνουν - να μειώσουν το κόστος εργασίας, μειώνοντας απευθείας τις αποδοχές των εργαζομένων, αυτό που αποκαλούμε μισθολογικό κόστος. Αυτό γίνεται, είτε μέσα από περικοπή επιδομάτων, είτε μέσα από αυξήσεις στα όρια ή και κάτω του πραγματικού πληθωρισμού, στα πλαίσια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών συμβάσεων, πράγμα στο οποίο βοηθά τα μέγιστα η επίσημη εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

Η "Λευκή Βίβλος" δίνει, ωστόσο, σαφέστατες κατευθύνσεις για μείωση του κόστους εργασίας και με άλλες μορφές, που αναφέρονται και στο μη μισθολογικό κόστος εργασίας, αναφέροντας την ανάγκη "μείωσης του σχετικού κόστους της εργασίας σε σχέση με τους άλλους συντελεστές της παραγωγής... με μείωση, π.χ., των εισφορών των εργοδοτών για την κοινωνική ασφάλιση και αύξηση των φορολογικών εσόδων με άλλα μέσα". Αυτές τις ειδικότερες κατευθύνσεις τις διακρίνουμε στις ρυθμίσεις για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και θα τις συναντήσουμε ακόμα πιο θεαματικά στις επεξεργασίες για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Ετσι, παρόλο που η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο κόστος εργασίας στα πλαίσια της ΕΕ, που σημαίνει ότι και οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους, η κυβέρνηση δε διστάζει να προωθεί ακόμα δυσμενέστερες ρυθμίσεις.

***

Η ευχέρεια που θα έχει ο εργοδότης να χρησιμοποιεί όπως και όποτε θέλει το προσωπικό του με 9ωρα και 10ωρα, με 6ωρα ή ρεπό και κανονική άδεια, χωρίς πληρωμή υπερωριών, υπερεργασίας, χωρίς να αναγκάζεται να θέσει τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα, καταβάλλοντάς τους το μισό μεροκάματο, έχει άμεση επίπτωση σε αυτό που ονομάζεται εργασιακό κόστος. Αποτελεί έναν ακόμα θρίαμβο του κεφαλαίου, στο βαθμό που αυτό το νομοσχέδιο ψηφιστεί και εφαρμοστεί στην πράξη.

Γ. Φ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η νέα συγκυβέρνηση, οι εργοδότες και ο κατώτατος μισθός (2015-01-30 00:00:00.0)
Τσακίζει μισθούς και μεροκάματα και στον ιδιωτικό τομέα (2011-10-06 00:00:00.0)
«Φουρνέλο» στα ταμεία (2003-09-10 00:00:00.0)
Γενίκευση της μερικής απασχόλησης (1999-03-07 00:00:00.0)
"Εθνικό"... μπαξίσι στους εργοδότες (1998-09-10 00:00:00.0)
Αντιπαροχή..! (1998-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ