Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιπαροχή..!

Αναφέρουμε δυο - τρία απτά παραδείγματα από τη γραπτή εισήγηση του προέδρου της ΓΣΕΕ κατά την προχτεσινή Ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, για να πάρουμε μια γεύση των βαθύτατων... διαφωνιών του ίδιου και της ηγετικής ομάδας της παράταξής του, με το νομοσχέδιο - βόμβα για τις εργασιακές σχέσεις.

Πρώτο δείγμα, σχετικά με τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας": Εντάξει - λέει - να καταργηθεί το οχτάωρο και το κανονικό ωράριο, να δουλεύει ο εργαζόμενος 9ωρα και 10ωρα, αλλά... Αλλά "δεν είναι δυνατόν η αντιπαροχή ελεύθερου χρόνου να είναι ίση με το χρόνο που εργάστηκε επιπλέον, εξαιτίας της διευθέτησης, διότι στην περίοδο της παραγωγικής αιχμής και εντατικοποίησης της εργασίας το εργατικό κόστος ανά μονάδα παραγομένου προϊόντος είναι μικρότερο από ό,τι στην περίοδο ύφεσης της παραγωγής...". Επομένως, καταλήγει, "η αντιπαροχή χρόνου που θα δοθεί κατά την περίοδο του μειωμένου ωραρίου θα πρέπει να είναι προσαυξημένη"..! Αντιπαροχή για το οχτάωρο!

***

Δεύτερο δείγμα, σχετικά με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ) και τη δυνατότητα που παρέχεται στους εργοδότες να αμείβουν τους εργαζόμενους σε "ευπαθείς" περιοχές (σ.σ. λες και υπάρχουν και μη ευπαθείς) κάτω από τα όρια των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας: Αφού παρατηρεί ότι "υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα από άποψη της αρχής της ισότητας της αμοιβής για εργασία ίσης αξίας"..., καταλήγει λέγοντας ότι, "κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε να ισχύσουν και στην περίπτωση των ΤΣΑ οι όροι των κλαδικών συμβάσεων, που προβλέπουν την παροχή επιδόματος ανθυγιεινής ή επικίνδυνης εργασίας..."! Μ' άλλα λόγια, καταργήστε τις συμβάσεις, αλλά αφήστε κανένα επιδοματάκι για να "γλυκάνει" το χάπι!

Τρίτο δείγμα, σχετικά με τη μερική απασχόληση: Εδώ βασικά θεωρούνται "θετικές" (!) οι περισσότερες διατάξεις, αλλά "παρά τις θετικές ρυθμίσεις" (!), εδέησε ο πρόεδρος να βρει και ορισμένα... ψεγάδια, όπως ότι δεν περιλαμβάνονται ανώτατα όρια εφαρμογής της μερικής απασχόλησης ανά επιχείρηση, ούτε προσαύξηση του ωρομισθίου των μερικώς απασχολουμένων κλπ.!

***

Δηλαδή, εδώ τι να πει κανείς; Τι να πει κανείς, όταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εμφανίζεται να διαπραγματεύεται το οχτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, την πλήρη απασχόληση σαν να ήταν οικοπεδούχος που ζητά να αυξηθούν τα ποσοστά της αντιπαροχής για να δώσει το οικόπεδο στον εργολάβο! Οτι είναι απλά ανιστόρητος;

Ε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταυτισμένοι με τα συμφέροντα του κεφαλαίου (2005-07-14 00:00:00.0)
Γενίκευση της μερικής απασχόλησης (1999-03-07 00:00:00.0)
ΤΣΑ και Συλλογικές Συμβάσεις (1998-07-17 00:00:00.0)
ΤΣΑ, έμπνευση και υλοποίηση (1998-07-16 00:00:00.0)
Δουλεύει οχτάωρο, έχει μέσο... (1998-05-05 00:00:00.0)
Προκαλούν ΣΕΒ - κυβέρνηση (1998-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ