Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Πάρτε πίσω το τερατούργημα!

Το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας απορρίπτει στο σύνολό του το αντεργατικό νομοσχέδιο και οργανώνει συλλαλητήριο στις 16 Ιούλη. Πλατιά ενημερωτική καμπάνια και δραστηριοποίηση των σωματείων. ΔΑΣ: Να σημάνει πανεργατικός ξεσηκωμός

Να καταδικαστεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης, με το οποίο προωθείται η πλήρης απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και να απαιτηθεί η απόσυρσή του τώρα,αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.Η απόφαση αυτή υπερψηφίστηκε από τη "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" (ΔΑΣ) που κάλεσε σε γενική αντεπίθεση τους εργαζόμενους για να μην περάσει το νομοσχέδιο. Επίσης ψηφίστηκε από την "Αυτόνομη Παρέμβαση" (ΑΠ) και από την "Παναθηναϊκή Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση" (ΠΑΣΚ). Κατά της απόφασης ψήφισαν οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που για άλλη μια φορά λειτούργησαν σαν το "μακρύ χέρι" της κυβέρνησης, αποδεχόμενες την ουσία του τερατουργήματος και προβάλλοντας σημεία... διαφωνίας.

Σύμφωνα με την απόφαση - που αποκτά βαρύνουσα σημασία, μιας και προέρχεται από το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας - με το νομοσχέδιο επιχειρείται η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η παραπέρα συρρίκνωση των εισοδημάτων, η καταπάτηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ενώ οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι εργοδότες που το επέβαλλαν στην κυβέρνηση. Καλούνται οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 23 Ιούλη, με κύριο αίτημα την απόσυρση του τερατουργήματος,ενώ το ΕΚΑ διοργανώνει πανεργατικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 16 Ιούλη, στις 7.30μμ στην πλατεία Κάνιγγος.

Παράλληλα το ΕΚΑ αποφάσισε να καλέσει τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει άμεσα από κάθε διαδικασία "κοινωνικού διαλόγου". Επίσης, να καλέσει τα ΔΣ των σωματείων - μελών του, να εκδώσουν καταδικαστικές αποφάσεις για την κυβερνητική πολιτική και το αντεργατικό νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα να προχωρήσει σε εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς και κατοικίας με ευρύ πρόγραμμα περιοδειών σε επιχειρήσεις και συγκεντρώσεις κατά Δήμους και με κεντρικά συνθήματα: "Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Οχι στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Οχι στον εργασιακό μεσαίωνα. Σταθερή δουλιά και όχι υποαπασχόληση. Μείωση και όχι συγκάλυψη της ανεργίας".

Να υποβαθμίσει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου επιχείρησε ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γ. Φελώνης,λέγοντας ότι "έχει θετικά και αρνητικά" και προχωρώντας παραπέρα ισχυρίστηκε πως ναι μεν δεν αποτυπώνονται οι προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, όμως ούτε και των εργοδοτών (!) αλλά οι απόψεις μόνο της κυβέρνησης! Αποδέχτηκε τη μερική απασχόληση, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την προώθηση των "τοπικών συμφώνων απασχόλησης" και όλα τα αντεργατικά μέτρα, θέτοντας σαν... αίτημα να μπουν κάποια... πλαφόν και προϋποθέσεις.

Το πιο ολοκληρωμένο αντιδραστικό νομοσχέδιο των τελευταίων δεκαετιών, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Γ. Σκιαδιώτης,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ και στέλεχος της ΔΑΣ,και τόνισε πως η απόφαση του ΕΚΑ πρέπει να είναι ξεκάθαρη και να απαιτεί τη συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου. Ανέφερε πως το νομοσχέδιο εκφράζει το σύνολο των απαιτήσεων του κεφαλαίου και χτυπά όλες τις εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα για τα οποία χύθηκαν ποταμοί αίματος εργατών. Υπογράμμισε πως "η τοποθέτηση απέναντι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι καθοριστικό κριτήριο για τη στάση των παρατάξεων, των ομάδων και των προσώπων". Σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία", κάλεσε όλες τις παρατάξεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί με τη συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο" την υιοθέτηση της Λευκής Βίβλου, της ΟΝΕ, του Μάαστριχτ και τη συμβιβαστική στάση που κράτησαν, συνέβαλαν στο να φτάσουν τα πράγματα εδώ. Αναφερόμενος στη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είπε πως "με τοποθετήσεις για θετικά στο νομοσχέδιο και για κάποιες βελτιώσεις σε αυτό, εξελίσσεται σε πολιορκητικό κριό στο συνδικαλιστικό κίνημα για λογαριασμό του κεφαλαίου". Πρότεινε το ΕΚΑ να ζητήσει συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου. Να καλέσει τα σωματεία - μέλη του να το καταδικάσουν και να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων και να αποφασίσει πολύμορφες εκδηλώσεις.

Ο Λ. Καρύγιαννης παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΠΑΣΚ ζήτησε τη συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας πως "πρέπει να δούμε τους σκοπούς που υπηρετεί και όχι να το κομματιάζουμε σε σημεία και να ψάχνουμε θετικά, γιατί τότε διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο". Ανέφερε πως με αυτό γενικεύεται η μερική απασχόληση, διαλύεται το 8ωρο και διαλύεται το συνδικαλιστικό κίνημα και τόνισε πως η στάση του ΕΚΑ πρέπει να είναι αποφασιστική.

Την απόρριψη του νομοσχεδίου ζήτησε και ο Κ. Γκουτζαμάνης παρουσιάζοντας τις θέσεις της "Αυτόνομης Παρέμβασης", εκφράζοντας, σαν "προσωπική άποψη", επιφυλάξεις για την 24ωρη απεργία στις 23 Ιούλη. Πρότεινε να κληθούν σε σύσκεψη τα σωματεία - μέλη του ΕΚΑ για ενημέρωση σχετικά με το νομοσχέδιο.

Η ΔΑΚΕ συνταυτίστηκε πλήρως με την ΠΑΣΚΕ και μάλιστα ο Φ. Ταυρής παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξης είπε πως υπάρχουν προβλήματα και έπρεπε να ρυθμιστούν με το νομοσχέδιο και ότι ορισμένα σημεία του είναι επικίνδυνα, αλλά με κανένα τρόπο δε ζητούν απόσυρση παρά μόνο να γίνουν τροποποιήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλείνουν σήμερα και αύριο τις τράπεζες (2002-06-12 00:00:00.0)
Ταξικό μήνυμα αντίστασης (1998-07-24 00:00:00.0)
Από αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανείς (1998-07-15 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια καταδίκης (1998-07-11 00:00:00.0)
Σε πανεργατικό συναγερμό καλεί το ΕΚΑ (1998-07-10 00:00:00.0)
Απόσυρση και μερική απόσυρση (1998-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ