Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ταξικό μήνυμα αντίστασης

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, οι εργαζόμενοι καταδίκασαν το αντεργατικό νομοσχέδιο και απαίτησαν από την κυβέρνηση να το αποσύρει

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Αγωνιστικά απάντησαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της Μακεδονίας - Θράκης, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει ανελέητα κατακτήσεις και δικαιώματα της εργατικής τάξης, με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμάνθηκαν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία. Αν και κατακαλόκαιρο, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής, κάτω από την πίεση του ίδιου του κινήματος. Στη Θεσσαλονίκη, από τις 12 ως τις 4 το μεσημέρι, σταμάτησαν να κυκλοφορούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.Δεν κινήθηκαν και τα τρένα, στο πλαίσιο της πανσιδηροδρομικής απεργίας των εργαζομένων του ΟΣΕ. Ετσι, στο δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν μόνο δύο δρομολόγια κοινωνικών αναγκών.

Στη Θεσσαλονίκη

Παρά την αφόρητη ζέστη, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης έδωσαν μαχητικό"παρών" στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση, έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και απαίτησαν τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιδέχεται βελτιώσεις. Μαζική ήταν η προσυγκέντρωση, στην οποία είχε καλέσει η Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης,στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου και από εκεί, λίγο πριν τις 11, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν και με πορεία κατευθύνθηκαν προς το Εργατικό Κέντρο, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση. Μίλησε ο Απ. Πολίτης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ από το χώρο των σιδηροδρομικών και στη συνέχεια πήρε το λόγο ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης.Αξίζει να αναφέρουμε πως η πλειοψηφία των μελών της διοίκησης του ΕΚΘ απουσίαζε από τη χτεσινή συγκέντρωση!Αυτή τους η στάση ήρθε ως συνέχεια της τακτικής που ακολούθησαν το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή της παντελούς αδιαφορίας για την ενημέρωση των εργαζομένων και την προπαγάνδιση της απεργίας.

Ευθύνες στις πλειοψηφούσες παρατάξεις σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, επέρριψε ο γγ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης, μιλώντας για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας. Πιο ειδικά για το επίμαχο νομοσχέδιο, σημείωσε πως είναι το απόσταγμα του κατάπτυστου "Συμφώνου Εμπιστοσύνης προς το 2000". "Αν από τότε οι ηγεσίες αυτών των παρατάξεων είχαν αποχωρήσει από το "διάλογο" και προετοίμαζαν την εργατική τάξη για να αντιμετωπίσει αυτά τα αντεργατικά σχέδια, σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα θα πάλευε από καλύτερες θέσεις". Επίσης, κατήγγειλε πως, ακόμη και σήμερα, εξακολουθούν να παίζουν το ίδιο παιχνίδι: "Προσπαθούν απεγνωσμένα να γίνουν "φύλλο συκής" σε ένα νομοσχέδιο - λαιμητόμο, για να αποτρέψουν τον ξεσηκωμό της εργατικής τάξης". Στη συνέχεια, σημείωσε ότι δε φτάνει να κριτικάρεις το διάλογο και ύστερα να τον επικαλείσαι και κατήγγειλε την πλειοψηφία του ΕΚΘ, που συνειδητά δεν προχωρεί στην οργάνωση της αντίστασης, στην ενημέρωση και τη μεθόδευση της πάλης στην πόλη και το νομό και βάζει πλάτη για να περάσει το νομοσχέδιο. Κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να αποδυναμώσουν αυτές τις ηγεσίες και να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να οργανώσουν μέτωπο πάλης για την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ δήλωσε αισιόδοξος πως η πάλη των εργαζομένων θα το "κουρελιάσει" στην πράξη.

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ και της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Επίσης ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ Μ. Σπυριδάκης και ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού "Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα" Αγ. Σαχίνης, που έμπρακτα έχουν αποδείξει πως όχι μόνο συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων, αλλά παράλληλα παλεύουν για να μην χρησιμοποιηθεί η ΤΑ σαν "Δούρειος Ιππος" για το πέρασμα των αντεργατικών σχεδίων της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και με συνθήματα, όπως "Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο", "Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, 8ωρο, ασφάλιση για όλους μας δουλιά", "Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή των μονοπωλίων είναι εντολή", καλούσαν τους πολίτες να βγουν μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση των κεκτημένων τους. Να πουν "όχι στις σειρήνες της υποταγής" και να βγουν στην αντεπίθεση. Η πορεία διαλύθηκε στην πλατεία τηςΑγ. Σοφίας.Εκεί οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να επαγρυπνούν και να βρίσκονται σε ετοιμότητα αγωνιστική, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή στα μέσα Αυγούστου.

Στις άλλες πόλεις

Την απόρριψη του νομοσχεδίου και την άμεση απόσυρσή του από τις διαδικασίες της Βουλής, απαίτησαν αγωνιστικά και οι εργαζόμενοι στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν έξω από τα Εργατικά Κέντρα Κατερίνης,Κιλκίς,Νάουσας,Καβάλας,Ξάνθης,Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης.Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν για την περιφρούρηση και τη διεύρυνση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους και προειδοποίησαν την κυβέρνηση πως θα τους βρει μπροστά της σε κάθε νέο αντεργατικό βήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ