Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!

Η Ζώνη, το λιμάνι και τα γιαπιά έδωσαν τον τόνο στη χτεσινή κινητοποίηση

"Κάτω τα χέρια από το 8ωρο",βροντοφώναξαν χτες και οι απεργοί του Πειραιά, που στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας ένωσαν τα αγωνιστικά τους πυρά ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που "καίει" τις εργασιακές σχέσεις.

Μεταλλεργάτες, οικοδόμοι, εργάτες από τις επιχειρήσεις ιματισμού, νεολαίοι και συνταξιούχοι, με το μαχητικό τους "παρών" στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά,διατράνωσαν την απόφασή τους να αντισταθούν στην αντεργατική λαίλαπα.

Αυτό διαμηνύουν και τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία. Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος - Πειραιά και γιαπιά έμειναν έρημα. "Νεκρό" ήταν και το λιμάνι, καθώς οι λιμενεργάτες συμμετείχαν καθολικά στην απεργία. Κλειστές έμειναν και οι βιοτεχνίες ιματισμού. Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων και σ' όσους χώρους κηρύχτηκαν στάσεις εργασίας, όπως στους ΗΣΑΠ,στον ΟΣΕ,στην καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗΣ και αλλού. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου ΤΡΙΑΙΝΑ,κάλεσε τους εργαζόμενους να πράξουν κατά... συνείδηση!

Ομιλητής στην απεργιακή συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γιώργος Τούσσας,ο οποίος, αφού ενημέρωσε τους απεργούς τι περιέχει το νομοσχέδιο, σημείωσε: "Στο μαύρο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης, των άλλων διαχειριστών του συστήματος και της ολιγαρχίας του πλούτου, πρέπει να αντιτάξουμε το εργατικό, λαϊκό, αγωνιστικό μέτωπο για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική και οι φορείς της, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας άλλης αντιμονοπωλιακής, φιλολαϊκής πολιτικής". Οσον αφορά την πλειοψηφία στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, ο ομιλητής σημείωσε ότι "στηρίζουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, υπεραμυνόμενοι των αντεργατικών κατευθύνσεων του επιτελείου των Βρυξελλών", υπογραμμίζοντας ότι "προκαλούν την εργατική τάξη με την άρνησή τους να διεκδικήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου".

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε από την πλευρά των σωματείων συνταξιούχων Πειραιά ο Γιάννης Κυριαζάκος.

Ακολούθησε δυναμική πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα: "Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο", "Ο εκσυγχρονισμός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη". Αντιπροσωπεία των εργαζομένων κατέθεσε ψήφισμα στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος,Θ. Παπακωσταντίνου.

Σε όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής κινητοποίησης συμμετείχαν ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος,οι υποψήφιοι δήμαρχοι Νίκαιας και ΚερατσινίουΒέρα Νικολαϊδου και Ελένη Παπαδοπούλου αντίστοιχα, η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη και άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ