Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ
Στα χέρια των εργαζομένων η υπεράσπιση των δικαιωμάτων

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ

Να δυναμώσουν τον αγώνα, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο και να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, καλεί τους εργαζόμενους, με ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: "Είναι δεδομένο το συμπέρασμα ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση βρίσκουν την κατηγορηματική αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων. Οσοι δεν αντιδρούν ακόμα, είναι γιατί δεν έχουν ενημερωθεί.

Οι εργαζόμενοι που απήργησαν σε εκατοντάδες χώρους δουλιάς, αψηφώντας την εργοδοτική τρομοκρατία και τους μηχανισμούς της κυβέρνησης, που πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις, παρά το πολύμορφο σαμποτάρισμα που προηγήθηκε από τις δυνάμεις της ταξικής συνεργασίας στο συνδικαλιστικό κίνημα, έστειλαν μήνυμα διαμαρτυρίας και καταδίκης αυτής της πολιτικής.

Η σημερινή κινητοποίηση αποκάλυψε ακόμα πιο πολύ ότι οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δε θέλουν να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων, προχώρησαν στο ανοιχτό ή συγκαλυμμένο σαμποτάρισμα της απεργίας και των συγκεντρώσεων.

Αυτή τη φορά, πιο απροκάλυπτα στην ΑΔΕΔΥ αρνήθηκαν οι συγκεκριμένες δυνάμεις να καταδικάσουν το αντεργατικό τερατούργημα και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, διασπώντας την ανάγκη για ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στη ΓΣΕΕ, ενώ υποχρεώθηκαν να προκηρύξουν 24ωρη απεργία, στη συνέχεια έσπειραν σύγχυση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και προχώρησαν στο σαμποτάρισμά της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μεγάλους χώρους δουλιάς, όπως, π.χ., στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και αλλού, προχώρησαν σε ανοιχτή απεργοσπασία. Οπως και το γεγονός ότι σε μια σειρά συγκεντρώσεις δε συμμετείχαν ούτε τα πιο γνωστά συνδικαλιστικά τους στελέχη.

Τώρα που η επίθεση της κυβέρνησης και των κεφαλαιοκρατών κορυφώνεται. Τώρα που πλήττονται τα θεμελιακά δικαιώματα, 8ωρο, μονιμότητα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τώρα που ο αγώνας είναι ανάγκη να δυναμώσει, φαίνεται πιο καθαρά ο επικίνδυνος ρόλος αυτών των δυνάμεων.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν. Οι συγκεκριμένες δυνάμεις δίνουν γην και ύδωρ στην κυβερνητική πολιτική, προδίδοντας τα συμφέροντα του συνόλου των εργαζομένων.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει. Υπάρχουν δυνατότητες, αν οι εργαζόμενοι πάρουν την υπόθεση υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στα δικά τους χέρια.

- Να συνεχιστούν σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε γειτονιά, πολύμορφες δραστηριότητες καταγγελίας και καταδίκης των αντεργατικών μέτρων και της πολιτικής της κυβέρνησης.

- Να οργανώσουν τώρα τον αγώνα, συγκροτώντας παντού Επιτροπές Αγώνα, Επιτροπές Υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων. Να συσπειρωθούν στα συνδικάτα.

- Να πλατύνει και διευρυνθεί ο συντονισμός των συνδικάτων και των συνδικαλιστών. Να προχωρήσει η συσπείρωση των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η κοινή δράση όλων των εργαζομένων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

- Να καταδικαστούν και απομονωθούν οι δυνάμεις εκείνες και οι συνδικαλιστές που ξεπουλούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

- Να ενισχυθούν οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις της ΕΣΑΚ, μέσα στα συνδικάτα. Να γίνουν βήματα στην ενίσχυση της κοινής δράσης εργατών, αγροτών, μικρομεσαίων επαγγελματιών, ενάντια στην επίθεση των μονοπωλίων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ