Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαχητική καταδίκη του τερατουργήματος

Σε διαρκή, συντονισμένο πανεργατικό αγώνα για να μην περάσει ο εργασιακός Μεσαίωνας, για να υπερασπιστούν το οχτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις και την πλήρη απασχόληση, κλήθηκαν οι εργαζόμενοι κατά τη χτεσινή κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος

Μήνυμα καταδίκης του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης και απαίτησης να αποσυρθεί τώρα έστειλε η χτεσινή πανελλαδική πανεργατική απεργία. Μαχητική, αν και εν μέσω καλοκαιριού, ήταν η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και η πορεία προς την αστυνομοκρατούμενη Βουλή, όπου το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν: "Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο και τα δικαιώματά μας".

Οικοδόμοι, μεταλλεργάτες, εργαζόμενοι στους κλάδους ένδυσης, εμποροϋπάλληλοι και γενικότερα εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αλλά και συνταξιούχοι και νέοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος. Ουσιαστικά απούσες ήταν οι δυνάμεις του πρασινογάλαζου μπλοκ - στελέχη του οποίου, όπως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, εμφανίστηκαν για λίγο στη συγκέντρωση για να εξαφανιστούν μετά - δείγμα της υπονομευτικής προσπάθειας που κατέβαλλαν το προηγούμενο διάστημα, ξεκινώντας με την αποδοχή του νομοσχεδίου και εμφανίζοντας "διαφωνίες" σε... σημεία.

Κάτω τα χέρια από το οχτάωρο!

"Ενα τραγικό γεγονός, ο φρικτός θάνατος τριών πυροσβεστών και ενός εθελοντή σημάδεψαν τη χτεσινή μέρα και το στοιχείο της οργής για τους υπαίτιους δεν μπορεί να λείπει απ' τη σημερινή μας απεργιακή συγκέντρωση", σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, ο Α. Ζαζόπουλος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Αναφερόμενος στο αντεργατικό νομοσχέδιο, σημείωσε πως οι στόχοι του είναι σαφείς. Επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που να βαθαίνει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να διαλύσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Επισήμανε πως για να το πετύχουν αυτό, χτυπούν τον πυρήνα των εργατικών κατακτήσεων: το 8ωρο, τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την πλήρη απασχόληση, γενικεύουν τη μερική απασχόληση, ιδιωτικοποιούν τον ΟΑΕΔ και νομιμοποιούν το δουλεμπόριο με τη θέσπιση των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας. "Η εργατική τάξη - συνέχισε - απορρίπτει συνολικά το κυβερνητικό τερατούργημα. Δεν παίρνει γιατρειά και μερεμέτια. Απαιτούμε εδώ και τώρα να αποσυρθεί".

Επισήμανε πως διαφορετική θα ήταν η κατάσταση, αν οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ δεν κινούνταν στη λογική της υποταγής, καταβάλλοντας συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων και υπογράμμισε πως αυτές οι ηγεσίες και σήμερα κατρακυλούν στον κατήφορο. Χαρακτήρισε επικίνδυνη για τους εργαζόμενους τη στάση τους απέναντι στο νομοσχέδιο και υπογράμμισε: "Οι εργατοϋπάλληλοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τέτοιες ηγεσίες".

"Τώρα - συνέχισε - πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να αρχίσει η αντίστροφη πορεία, η ανάπτυξη του αγώνα, η αντεπίθεση, να δυναμώσει ο αγωνιστικός ταξικός προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος" και κάλεσε όλους όσοι δυσανασχετούν να συμβάλλουν σε αυτό και "όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε αγώνα καθολικό πανεργατικό ικανό να αποτρέψει τα σκοτεινά σχέδια κυβέρνησης κεφαλαίου". Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να συστήσουν επιτροπές υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων παντού και να ανεβάσουν το συντονισμό της δράσης, να αναδείξουν στα συνδικάτα πραγματικούς αγωνιστές και να καταδικάσουν με την ψήφο τους όσους προωθούν και στηρίζουν αντιλαϊκές πολιτικές. "Στο μέτωπο των δυνάμεων του κεφαλαίου - τόνισε - να αντιτάξουμε το δικό μας παλλαϊκό αντιμονοπωλιακό μέτωπο".

Ο Θ. Βασιλόπουλος,γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην ομιλία του, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δέχονται μια επίθεση διαρκείας, που στόχο έχει τη μετατροπή τους από εργαζόμενους με δικαιώματα σε απασχολήσιμους. Αναφέρθηκε στην εμπειρία απ' το χώρο που εκπροσωπεί, όπου οι ελαστικές μορφές εργασίας είναι σε έξαρση και κατέληξε σημειώνοντας πως απέναντι στη σκληρή πολιτική πρέπει να δυναμώσει η πάλη και η ενότητα των εργαζομένων.

Ο Γ. Κούκος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΣΕ, παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, εξέφρασε την αντίθεσή του σε... διατάξεις του νομοσχεδίου που στρέφονται ευθέως κατά των εργαζομένων.

Μεταλλαγμένος... εμφανίστηκε ο Λ. Αυγητίδης,αναπλ. γραμματέας οικονομικού της ΓΣΕΕ, που σαν στέλεχος της ΔΑΚΕ είχε αποδεχτεί το νομοσχέδιο φέρνοντας αντιρρήσεις σε σημεία και ο οποίος στην ομιλία του χτες, "ανακάλυψε" ότι το νομοσχέδιο απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και τις οδηγεί σε πλήρη ελαστικοποίηση.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα,επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Λ. Αυδής,ο υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής,ο δήμαρχος Ζεφυρίου Κ. Λάππας και ο αντιδήμαρχος Πετρούπολης Γ. Δημητρίου.Επίσης αντιπροσωπεία της ΟΓΕ και του σωματείου εργαζομένων "Γεωργίου" στη Φλώρινα.

Φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και διάλογο", "Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" και "Αυτά τα μέτρα αυτή η πολιτική με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί" οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς τη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ