Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σε πανεργατικό συναγερμό καλεί το ΕΚΑ

Με προκήρυξή του, το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο απευθύνεται στους εργαζομένους, στους νέους, στους συνταξιούχους, στους άνεργους και τους καλεί να πάρουν μαζικά μέρος στο Παναθηναϊκό συλλαλητήριο στις 16 Ιούλη, να κάνουν δική τους υπόθεση την πανεργατική απεργία στις 23 του μήνα, με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου

Σε πανεργατικό συναγερμό, με στόχο την καταδίκη και άμεση απόσυρσητου νομοθετικού τερατουργήματος, που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, καλεί τοΕργατικό Κέντρο Αθήνας,με προκήρυξή του προς τους εργαζόμενους της Αθήνας. Συνθήματά του:

- Ολοι στο Παναθηναϊκό συλλαλητήριο στις 16 Ιούλη

- Ολοι στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 23 Ιούλη

- Κάτω τα χέρια από το οχτάωρο. ΟΧΙ στον εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα. Σταθερή δουλιά και όχι υποαπασχόληση. Μείωση και όχι ανακύκλωση και συγκάλυψη της ανεργίας.

Το μαχητικό προσκλητήριο του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας απευθύνεται "στους εργαζόμενους,που δίνουν καθημερινά τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες για την αντιμετώπιση των συνεχών προκλήσεων της εργοδοσίας". Απευθύνεται "στους συνταξιούχους,που με τους αγώνες τους έχουν συντελέσει στο να υπάρχουν αυτά τα δικαιώματα που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο". Απευθύνεται "στους νέους,που τους περιμένει ο εργασιακός Μεσαίωνας και η ανεργία, αν υλοποιηθούν αυτές οι επιλογές". Απευθύνεται "στους άνεργους,που χωρίς κοινωνική προστασία και διασφάλιση ενός επιπέδου διαβίωσης γίνονται αντικείμενο της πιο μαύρης εκμετάλλευσης προς όφελος του κέρδους και της αγοράς". Ολοι τους καλούνται σ' ένα πανίσχυρο μέτωπο πάλης.

"Με το νομοσχέδιο αυτό - τονίζει το ΕΚΑ - γίνονται παρεμβάσεις σε κάθε εργατικό δικαίωμα, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται το 8ωρο και η πλήρης απασχόληση. Αν περάσει, μετατρέπονται οι εργαζόμενοι σε μισοάνεργοι, δηλαδή απασχολήσιμοι, με στόχο το φτηνότερο κόστος εργασίας και τα ολοένα μεγαλύτερα κέρδη των εργοδοτών. Το νομοσχέδιο επεκτείνει δυσμενώς τις αντεργατικές διατάξεις του "πολυνόμου Μητσοτάκη". Οδηγεί σε συνολική απορύθμιση τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί το οχτάωρο και κάθε μικρότερο ωράριο που έχει κατακτηθεί, ακυρώνοντας έτσι την κεντρική κατάκτηση του εργατικού κινήματος στον αιώνα μας. Νομιμοποιεί και επεκτείνει ό,τι παράνομο υπάρχει στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Προσβάλλει συνταγματικά δικαιώματα και διαμορφώνει περιοριστικές συνθήκες άσκησης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Γίνεται καθαρό και στον πλέον δύσπιστο ότι η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας, δέχονται μια σαφή ταξική επίθεση με το στρατηγικής σημασίας νομοσχέδιο, που στόχο έχει να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις για τις επόμενες δεκαετίες κατ' εντολή εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών διευθυντηρίων".

Δυστυχώς - επισημαίνει σε άλλο σημείο η προκήρυξη του ΕΚΑ - "πολλά από αυτά γίνονται με τη σφραγίδα του "κοινωνικού διαλόγου" και με την ανοχή τμήματος της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, η οποία συναινεί και στην επέκταση της μερικής απασχόλησης και στον συμψηφισμό. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ζητά με προκλητικό τρόπο, να μην ξεπεραστούν οι 48 ώρες τη βδομάδα κατά τον συμψηφισμό! Δηλαδή, ζητά από τους εργαζόμενους να δουλεύουν 32 ώρες παραπάνω τους μήνες αιχμής, χωρίς πληρωμή, και για να αποδοθεί ο πρόσθετος χρόνος σε ρεπό ο εργαζόμενος πρέπει να προσλάβει λογιστή!!!".

Το ΕΚΑ καταλήγει επισημαίνοντας την ανάγκη να ενημερωθεί ο κάθε εργαζόμενος με κάθε τρόπο, πράγμα για το οποίο θα αναλάβει - όπως αναφέρει - πρωτοβουλίες κοινής δράσης με φορείς της νεολαίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους, ενώ καλείται για μια ακόμα φορά η ΓΣΕΕ "να απέχει από κάθε μορφή ψευδεπίγραφου κοινωνικού διαλόγου, που δίνει άλλοθι νομιμοποίησης και συναίνεσης στις αντεργατικές, αντιλαϊκές επιλογές".

- "Αν το νομοσχέδιο αυτό γίνει νόμος, θα δημιουργήσει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων υπουργείου Εμπορίου,καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει και τα μέλη του να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας.

- "Το οχτάωρο κατακτήθηκε με αίμα. Δεν καταργείται. Δε συζητείται σε κανέναν διάλογο", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και συγχωνευθέντων ασφαλιστικών ταμείων Ν. Λάρισας,συμπληρώνοντας ότι το οχτάωρο είναι βαριά κληρονομιά και θα είναι βαρύ το κρίμα και η ευθύνη για όσους τολμήσουν ή συναινέσουν σε κάτι τέτοιο, που "δεν τόλμησαν ούτε δικτατορικές κυβερνήσεις. Εμείς οι απόμαχοι συνταξιούχοι - καταλήγει - έχουμε δώσει όρκο τιμής ότι θα διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις, ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες με τους εργαζόμενους για 7ωρο και πενθήμερη βδομάδα, για ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις, για κοινωνική ασφάλιση σύμφωνη με τις απαιτήσεις των καιρών".

- Την πλήρη απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου ζητεί με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων και Ανέργων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις της Βορειοκεντρικής Εύβοιας και καλεί όλους τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους νέους και τους αγρότες της περιοχής να παλέψουν αποφασιστικά γι' αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ