Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ "ΦΤΑΙΜΕ"

Αλήθεια, τι είναι εκείνο που μπορεί να αφαιρεί την οποιαδήποτε αναστολή από έναν πρωθυπουργό, την ώρα που η Ελλάδα καίγεται, την ώρα που η πολιτική αυτού του κράτους αφήνει στο έλεος του κάθε εμπρηστή ολόκληρες περιοχές, την ώρα που χάνονται ζωές και το βιό μιας πολύχρονης βιοπάλης, εκείνος να δηλώνει ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε "ετοιμότητα" (!) και να ανακαλύπτει τον ένοχο στον κακό καιρό; (!)

Αλήθεια, τι είναι αυτό που κάνει εκείνους που τελούν σε θαυμαστή ετοιμότητα όταν πρόκειται να επιβάλουν φόρους κι άλλους φόρους, τι κάνει όλους εκείνους που τελούν σε θαυμαστή ετοιμότητα όταν πρόκειται να χαρίσουν προνόμια κι άλλα προνόμια στους μεγαλοσχήμονες, τι είναι αυτό που κάνει όλους εκείνους που τελούν σε θαυμαστή ετοιμότητα όταν πρόκειται να ξεπουλήσουν το δημόσιο πλούτο και να ξυλοφορτώσουν όσους αντιδρούν στα σχέδιά τους, αντίθετα, την ώρα που ο λαός έχει ανάγκη την κρατική αρωγή, εκείνοι, όλοι αυτοί οι θαυμαστής ετοιμότητας κύριοι, να είναι έτοιμοι μόνο για ένα πράγμα: μόνο για να... συντονίσουν την πιο άθλια προπαγάνδα με μοναδικό στόχο την απαενοχοποίησή τους;

Μήπως δεν έχουν καμία αναστολή γιατί ακριβώς ούτε το καπιταλιστικό κράτος που υπηρετούν, ούτε η στυγνή ταξική πολιτική που πρεσβεύουν, δε γνωρίζει καμία αναστολή μπροστά στην απανθρωπιά;

***

Σίγουρα, η βδομάδα που πέρασε ήταν πραγματικά ένα φροντιστήριο εμπέδωσης του κρατικού μαθήματος που το διδάσκουν οι κυβερνώντες, με θέμα: "Εμείς δε φταίμε για τίποτα"! Πρόκειται για ένα θέμα που μπορεί να συναντηθεί και με τον εξής, παρεμφερή, τίτλο: "Ποιοι δε φταίνε ποτέ μα ποτέ, για όσα ταλαιπωρούν τη χώρα".

Ας δούμε μερικά παραδείγματα αθωότητας των κυβερνώντων, όπως καταγράφηκαν αυτή τη βδομάδα:

  • Οταν κάνει ζέστη και δεν υπάρχει ίχνος σκιάς στην τσιμεντένια πόλη για να σωθούν τα εκατομμύρια των εγκλείστων, εκείνος που σίγουρα δε φταίει είναι η κυβέρνηση. Είναι η ίδια κυβέρνηση που κόβει τα δέντρα που εμποδίζουν την ανέγερση γκαράζ στο Μέγαρο Μουσικής.
  • Οταν κάνει ζέστη και η ΔΕΗ παθαίνει μπλακ άουτ, ο μόνος που δε φταίει είναι η κυβέρνηση. Αν κάποιος φταίει είναι οι πολίτες, που σε συνθήκες 45 βαθμών Κελσίου ανοίγουν τις βρύσες και τα κλιματιστικά τους. Οι ασυνείδητοι...
  • Αλλά κι όταν κάνει κρύο - που και τότε παθαίνει μπλακ άουτ η ΔΕΗ - και πάλι ο μόνος που δε φταίει είναι η κυβέρνηση και το κράτος. Τώρα το ποιος διοικεί τη ΔΕΗ, και άρα το ποιος έχει την ευθύνη που την αφήνει χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, χωρίς συντήρηση του δικτύου και το ποιος την έχει μετατρέψει σε επιχείρηση προς ξεπούλημα (όπως προκύπτει και από τα πρακτικά του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου) μη ρωτήσετε την κυβέρνηση. Αυτή δε φταίει.
  • Επίσης, όταν στην Αστυνομία βγαίνουν στη φόρα εστίες διαφθοράς που σχετίζονται, από συμμετοχή αστυνομικών σε κλοπές τραπεζών μέχρι κλοπές κασετόφωνων αυτοκινήτων, από συμμετοχή αστυνομικών σε καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών μέχρι χρηματισμό για παροχή προστασίας σε "μασαζίδικα" και "στριπτιζάδικα", από συμμετοχή αστυνομικών σε δουλεμπόριο λαθρομεταναστών και σε παράνομη και διά αμοιβής χορήγηση αδειών παραμονής στη χώρα σε αλλοδαπούς - με έμφαση σε κοπέλες από τις Ανατολικές χώρες, έτσι για να μεγαλουργούν τα μπαρ της ελεύθερης αγοράς και του υποκόσμου - τότε ένα είναι σίγουρο: Ο μόνος που δε φταίει είναι η κυβέρνηση και οι πολιτικοί προϊστάμενοι μιας Αστυνομίας που, όταν πάντως της δίνουν εντολή να τσακίσει στο ξύλο τους απεργούς και τους διαδηλωτές, τότε δουλεύει ρολόι.

***

Παράλληλα, όπως στο παρελθόν, θυμούμαστε, όταν εξαφανίζονται... περίπτερα στην Πανεπιστημίου από το πέρασμα του "μετροπόντικα", ο μόνος που δε φταίει είναι η κυβέρνηση. Αν έφταιγε, άλλωστε, κάτι θα έλεγε για το θέμα ο κύριος πρωθυπουργός που πρόσφατα επισκέφθηκε αυτοπροσώπως το Μετρό. Το Μετρό των δισεκατομμυρίων πανωπροικιών που έχουν χορηγηθεί στην κατασκευάστρια πολυεθνική, αλλά ακόμα κανείς δεν ξέρει "πότε", "αν" και "πόσο" από το αρχικό προβλεφθέν έργο θα παραδοθεί στον αθηναϊκό λαό. Πράγμα για το οποίο φυσικά, μόνο η κυβέρνηση δε φταίει.

Επίσης, όταν πέφτουν αεροπλάνα σε αυτή τη χώρα, όπως εκείνο το "Γιάκοβλεφ" που έγινε φέρετρο για 72 ανθρώπους, ο μόνος που δε φταίει είναι η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση που ακόμα δεν έχει τοποθετήσει ραντάρ προσέγγισης στα ελληνικά αεροδρόμια.

Επίσης, όταν βρέχει σε αυτή τη χώρα και οι άνθρωποι πνίγονται, όταν οι πλημμύρες από τα νερά της βροχής καταστρέφουν σπίτια και περιουσίες, όταν οι δρόμοι μετά από κάθε νεροποντή μετατρέποτναι σε χείμαρροι, τότε ο μόνος που δε φταίει είναι η κυβέρνηση. Αν φταίει κάποιος είναι οι πολίτες αυτής της χώρας!

***

Οπως φυσικά έγινε αντιληπτό, και τώρα που σχεδόν ολόκληρη η χώρα τυλίχτηκε στις φλόγες, που ο κρατικός μηχανισμός έδειξε ότι ξέρει να αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις, αλλά δεν ξέρει να σώζει τις δασικές εκτάσεις από τις φλόγες, τώρα που όπως φάνηκε ο κρατικός μηχανισμός ξέρει να βρίσκει δρόμους για να ξηλώνει παραπήγματα - όταν πρόκειται να τραβηχτούν προεκλογικές εικόνες για να φανεί η περίφημη κυβερνητική αποφασιστικότητα κατά των αυθαιρέτων - αλλά ο ίδιος αυτός κρατικός μηχανισμός ούτε φτιάχνε,ι ούτε βρίσκει το δρόμο για να φτάσει στα σπίτια του κοσμάκη που καίγονται, τώρα που οι εμπρηστές ρήμαξαν ζωές, κόπους και το βιος τόσων και τόσων, ο μόνος, φυσικά, που δεν έφταιξε, ήταν η κυβέρνηση και το κράτος που υπηρετεί. Πρόκειται για κλασικό παράδειγμα κυβέρνησης, που όπως και οι προηγούμενες, δε φταίει για τίποτα.

Ε, λοιπόν, ας τους αναγνωρίσουμε ότι δε φταίνε. Ας το αναγνωρίσουμε έμπρακτα, δηλώνοντας ότι εκείνοι που τελικά φταίμε είμαστε εμείς. Ολοι εμείς που υφιστάμεθα ένα στυγνό και ταξικά διαρθρωμένο κράτος, που ανεχόμαστε κυβερνήσεις και πολιτικές που αντιμετωπίζουν τον εργαζόμενο άνθρωπο σαν πράγμα. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ας αναγνωρίσουμε ότι εμείς φταίμε και ας πάψουμε να φταίμε, στέλνοντάς τους, χωρίς καμία αναστολή, εκεί που τους αξίζει.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ολοι εμείς που υφιστάμεθα ένα στυγνό και ταξικά διαρθρωμένο κράτος, που ανεχόμαστε κυβερνήσεις και πολιτικές που αντιμετωπίζουν τον εργαζόμενο άνθρωπο σαν πράγμα, ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ας αναγνωρίσουμε ότι "εμείς φταίμε" που τους ανεχόμαστε και ας πάψουμε να φταίμε, στέλνοντάς τους, χωρίς καμία αναστολή, εκεί που τους αξίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ