Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗ ΠΟΝΤΙΚΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
"Τροχονόμοι" της κυβερνητικής πολιτικής

- Η ΕΣΑΚ Τραπεζών αποχώρησε από την τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, καταγγέλλοντας την εκφυλιστική εικόνα διάλυσης και υποβάθμισης που οδηγείται το όργανο. Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτή η κατάσταση;

- Δεν είναι η πρώτη φορά που αρκετοί σύμβουλοι απουσιάζουν ή φεύγουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου, παρότι - να σημειώσουμε - ότι οι συνεδριάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων γίνονται συνήθως κατά τις εργάσιμες ώρες και οι συνάδελφοι έχουν συνδικαλιστική άδεια για να τις παρακολουθούν. Αποτελεί, δε, πάγια πρακτική, ενώ η πρόσκληση για τη συνεδρίαση είναι στις 10 το πρωί, οι συνεδριάσεις ξεκινούν με μία έως δύο ώρες καθυστέρηση. Ανάλογη είναι και η εικόνα στα συνέδρια της ΟΤΟΕ, όπου ένα μικρό μέρος των συνέδρων τα παρακολουθεί, ενώ οι περισσότεροι ή απουσιάζουν ή περιφέρονται... Κατά τη γνώμη μου, αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι οι παρατάξεις που συγκροτούν την πλειοψηφία του οργάνου, υποβαθμίζουν συνειδητά τις συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου, το οποίο θέλουν απλά και μόνο για να επικυρώνουν τις αποφάσεις που έχουν πάρει ήδη στο προεδρείο. Επιπλέον μέσα σ' αυτό το το κλίμα, οι ηγεσίες των παρατάξεων που μετέχουν στο προεδρείο, έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν ανώδυνα αποφάσεις που ουσιαστικά στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Ο λόγος που αποχώρησε η ΕΣΑΚ Τραπεζών είναι ότι δε θέλουμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε αυτή την εικόνα διάλυσης και μάλιστα σε μια περίοδο που απαιτείται δράση ενάντια στο νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τις εργασιακές σχέσεις και δράση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών.

- Πώς εκτιμάτε τις αποφάσεις που πήρε τελικά το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ;

- Μετά την αποχώρησή μας, το ΓΣ της ΟΤΟΕ αντί να καταγγείλει τον κρατικό αυταρχισμό ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων της ΙΟΝΙΚΗΣ, κατάγγειλε τους απεργούς της ΙΟΝΙΚΗΣ! Σχετικά με το νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τις εργασιακές σχέσεις, έκρινε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση! Τέλος αποφάσισε έκτακτο συνέδριο της ΟΤΟΕ για να "εκσυγχρονίσει" τις θέσεις της για το πιστωτικό σύστημα, το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Ενα συνέδριο, όπου θα κάνουν πασαρέλα όλοι οι φωστήρες του... εκσυγχρονισμού (κυβερνητικά στελέχη, διοικητές τραπεζών, συνδικαλιστές, ειδικοί κλπ.). Αυτό που αποδείχτηκε και στη συνεδρίαση του ΓΣ, είναι ότι απ' αυτές τις πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα. Αποτελούν τους τροχονόμους της κυβερνητικής πολιτικής. Τη στάση της ΕΣΑΚ Τραπεζών πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι συνδικαλιστές, που ισχυρίζονται ότι αμφισβητούν την κυβερνητική πολιτική και το δήθεν μονόδρομο της ΟΝΕ.

- Τι σχεδιάζει η ΕΣΑΚ-Τραπεζών το επόμενο διάστημα;

- Οπως δηλώσαμε και από το βήμα του ΓΣ της ΟΤΟΕ κατά την αποχώρησή μας, η ΕΣΑΚ - Τραπεζών θα ενημερώσει τους εργαζόμενους για να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα. Τα στελέχη και τα μέλη της παράταξης με ανακοινώσεις, περιοδείες, θα καλέσουν τους τραπεζοϋπάλληλους να κινητοποιηθούν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Με συνελεύσεις στα υποκαταστήματα των τραπεζών, με επιτροπές, με υπομνήματα, με κάθε πρόσφορο μέσο, να επιβάλλουν μια άλλη πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς σε όφελος των ταξικών δυνάμεων. Να διαμορφωθεί ένα πλατύ ρεύμα συσπείρωσης όχι μόνο ενάντια στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, για το ασφαλιστικό, για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά μια συσπείρωση μακράς πνοής που θα αμφισβητεί την πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - κεφαλαίου.

Στ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ