Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΤΕΛΗ ΓΟΝΤΙΚΑ, ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΔΑΣ
Από αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανείς

- Τις τελευταίες μέρες περιοδεύετε, εσείς και άλλοι συνδικαλιστές, σε αρκετούς εργασιακούς χώρους, σε μια προσπάθεια συνεχούς επαφής με τους εργαζόμενους και οργάνωσης του αγώνα κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις. Ποια είναι τα συμπεράσματα που βγάζετε από τις περιοδείες αυτές, από τις συζητήσεις σας με τους εργαζόμενους;

- Το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει από αυτές τις περιοδείες που κάνουμε, προκειμένου να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για το τι πραγματικά σημαίνει αυτό το νομοσχέδιο - τερατούργημα, αλλά και να τους καλέσουμε να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση για τη συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου, είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν ακούσει και πολλά γι' αυτό. Δε γνωρίζουν τι πραγματικά επιδιώκει η άρχουσα τάξη με την ψήφισή του. Η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει ακούσει γενικά ότι υπάρχει αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, αλλά δεν μπορεί να πιστέψει ότι είναι πράγματι τόσο βαθιά αντεργατικό. Οτι διαλύει εντελώς τις εργασιακές σχέσεις και ότι γενικότερα αποσυντονίζει τη ζωή των εργαζομένων. Υπάρχει ακόμα και ένα μικρό ποσοστό, που το "ακουμπάει" η κυβερνητική προπαγάνδα, ότι δήθεν δε θίγεται το οχτάωρο και άλλες βασικές κατακτήσεις. Σε όσους χώρους επισκεπτόμαστε, συμβάλλουμε αποφασιστικά στο να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι με το τι επακριβώς συνεπάγεται η εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου. Και είναι ολοφάνερο ότι όσοι εργαζόμενοι πληροφορούνται σωστά, κυριεύονται από οργή και αγανάκτηση. Γενικά το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να ενισχυθεί παραπέρα αυτή η άμεση επαφή με τους εργαζόμενους, να ενταθεί η ενημερωτική προσπάθεια.

- Πώς προετοιμάζετε το αυριανό συλλαλητήριο του ΕΚΑ και ποιο είναι το μήνυμα που πιστεύετε ότι θα δοθεί στην κυβέρνηση;

- Οι περιοδείες εκτός από τον ενημερωτικό ρόλο, έχουν και σαν σκοπό να καλέσουμε τους εργαζόμενους, ώστε να παραβρεθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο. Τα μηνύματα που έρχονται, είναι ελπιδοφόρα. Αυτή η οργή και η αγανάκτηση που ανέφερα πιο πάνω, θα ξεσπάσει. Και θα ξεσπάσει με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μια μορφή των οποίων είναι το αυριανό συλλαλητήριο. Ολες οι ταξικές δυνάμεις έχουν πέσει στη μάχη για την επιτυχία του. Η μαζική συμμετοχή θα είναι μια δυναμική απάντηση και προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο, ότι αυτό το νομοσχέδιο δε θα περάσει, δε θα εφαρμοστεί. Μια επιτυχία του συλλαλητηρίου θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και στην επιτυχία της πανεργατικής -πανελλαδικής απεργίας στις 23 Ιούλη, αλλά και οποιασδήποτε κινητοποίησης που θα γίνει για αυτό το σκοπό. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος σ' αυτόν τον αγώνα.

- Πριν λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας, αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια ώστε να δημιουργηθούν στις συνοικίες Επιτροπές Υπεράσπισης Εργατικών Δικαιωμάτων. Πώς βλέπετε το ρόλο αυτών των επιτροπών;

- Οι εργαζόμενοι, γνωρίζοντας καλά τους συσχετισμούς δυνάμεων στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα και την απροθυμία που διακατέχει τις πλειοψηφίες να ηγηθούν των αγώνων, καταλαβαίνουν ότι είναι ανάγκη να δράσουν με δικές τους πρωτοβουλίες. Μετά το συντονιστικό της Αθήνας, δημιουργούμε στις γειτονιές τις Επιτροπές Στήριξης των Εργατικών Δικαιωμάτων. Ο στόχος αυτών των επιτροπών είναι η ενημέρωση των εργαζομένων, αλλά και όλων των πολιτών, γι' αυτό το νομοσχέδιο, η ανάπτυξη από τα κάτω και ο συντονισμός των αγώνων για την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου και για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο πόδι σε όλη τη χώρα για την επιτυχία των συλλαλητηρίων και της απεργιακής μάχης (2021-06-02 00:00:00.0)
Αμεση απάντηση στο «πολεμικό ανακοινωθέν» (2021-05-13 00:00:00.0)
Απαίτηση για αγωνιστική απάντηση (2000-11-04 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια καταδίκης (1998-07-11 00:00:00.0)
Απόφαση πίσω από τις διαθέσεις (1998-05-19 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι δηλώσεις συμμετοχής (1997-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ