Τρίτη 19 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απόφαση πίσω από τις διαθέσεις
  • Η ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε χτες 4ωρη στάση εργασίας τη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την Πρόνοια στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή
  • Η Επιτροπή Αγώνα οργανώνει συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Ιουνίου και ώρα 7 μμ, στην πλατεία Κάνιγγος, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την πρόνοια

Δεν εναρμονίστηκε με τις διαθέσεις των εργαζομένων στο χώρο της πρόνοιας η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με τη χτεσινή της απόφαση για το νομοσχέδιο Πρόνοιας, καθώς αποφάσισε οργάνωση τετράωρης στάσης εργασίας τη μέρα που το σχέδιο νόμου θα αρχίσει να συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Θυμίζουμε ότι σε πανελλαδική σύσκεψη σωματείων απ' την Πρόνοια, που οργάνωσε η ΠΟΕΔΗΝ στις 14.5.1998, κυριάρχησε η άποψη ότι το σχέδιο νόμου για την πρόνοια πρέπει να αποσυρθεί. Η άποψη αυτή αποτυπώθηκε και σε δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ, την ίδια μέρα (14.5.1998), που έλεγε: "Τα σωματεία ζήτησαν από την ΠΟΕΔΗΝ να πρωτοστατήσει σε ενέργειες και κινητοποιήσεις για άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, γιατί δε δίνει λύση ούτε στα προβλήματα των χρηστών προνοίας ούτε στα χρόνια προβλήματα των εργαζομένων στην πρόνοια".

Εχει καθιερωθεί ως πάγια πρακτική πως όταν ένα νομοσχέδιο φτάσει στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στη συνέχεια γίνεται και νόμος του κράτους. Δηλαδή το θέμα είναι "μη φτάσει" μέχρι την αρμόδια Επιτροπή, διότι από εκεί και πέρα οι δυνατότητες παρέμβασης - και μάλιστα επί της ουσίας - είναι σχεδόν αδύνατες ή επουσιώδεις.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει τη θέση για "ριζική επαναδιατύπωση" του νομοσχεδίου, αλλά η αναμονή μέχρι τη συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για την προώθηση, στην πράξη, του νομοσχεδίου στη Βουλή με τελική κατάληξη την ψήφισή του "ως έχει" στα βασικά σημεία. Και όπως η κυβέρνηση "δεν άκουσε" κανένα φορέα όσον αφορά τη διατύπωση του νομοσχεδίου, γιατί "να ακούσει κάποιον", όταν θα έχει οδηγήσει το νομοσχέδιο μέχρι την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών πρότεινε 24ωρη απεργία στις 26.5.1998 και πανελλαδικό συλλαλητήριο των εργαζομένων στα Ιδρύματα Πρόνοιας στην Αθήνα την ίδια μέρα. Επίσης πρότεινε το συντονισμό της δράσης με την Επιτροπή Αγώνα,η οποία οργανώνει συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Ιουνίου και ώρα 7 μμ, στην πλατεία Κάνιγγος, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την πρόνοια.

Η πρόταση αυτή απορρίφτηκε απ' την πλειοψηφία της ΕΕ με το ουτοπικό πρόσχημα της επαναδιατύπωσης του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ