Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Εμείς τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας; "

Οργή για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, όπου πυκνώνουν οι περιοδείες συνδικαλιστών

Τι θα σημάνει στην πράξη η τυχόν εφαρμογή του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις; Ποιες θα είναι οι συνέπειες στην κοινωνική ασφάλιση; Τι ειδικότερα προβλέπει για τους εργαζόμενους στο δημόσιο; Μ' αυτές και δεκάδες ακόμα ερωτήσεις, "βομβαρδίστηκαν" χτες συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ Δημοσίου από εργαζόμενους του "Ευαγγελισμού" κατά τη διάρκεια περιοδείας τους στο νοσοκομείο.

Ο Δ. Αγκαβανάκης από την ΑΔΕΔΥ, ο Γ. Νάνος από την ΠΟΕΔΗΝ και συνδικαλιστές του σωματείου του νοσοκομείου ανέλυσαν στους εργαζόμενους τις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Επιπλέον, καυτηρίασαν τη στάση των πλειοψηφιών των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων και κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, αύριο, καθώς και στην πανεργατική απεργία στις 23 Ιούλη.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας, ο χώρος των πλυντηρίων - σιδηρωτηρίων, εκεί που η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο εξαιτίας της παλαιότητας των μηχανημάτων. Την περασμένη βδομάδα μια εργαζόμενη παραλίγο να χάσει το χέρι της όταν "πιάστηκε" στην πρέσα σιδερώματος.

Στα πλυντήρια συναντήσαμε και την Μαρία Ρουμελιώτη,που σχεδόν φωνάζοντας μας είπε: "Μας κοροϊδεύουν, προσπαθούν να εμφανίσουν το άσπρο μαύρο. Ολοι ξέρουμε τι θα γίνει και τι μας περιμένει με το νομοσχέδιο αυτό. Αυτό που τους χρειάζεται είναι να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Επιτέλους, ως πότε νομίζουν ότι θα σκύβουμε το κεφάλι;".

Η Βασιλική Σεντεμέντε μάς δήλωσε: "Ολα όσα λένε οι συνδικαλιστές εδώ είναι σωστά. Τι θα γίνει επιτέλους; Ας καταλάβουμε όλοι ότι κρίνεται όχι μόνο η δική μας ζωή, αλλά και η ζωή των παιδιών μας. Κι εγώ που έζησα το 8ωρο, που περίμενα με λαχτάρα να τελειώσει για να γυρίσω σπίτι μου, που έχω ασφάλιση και νιώθω σίγουρη αν μου συμβεί κάτι, θέλω αυτό να το νιώσουν και τα παιδιά μου. Το καταγγέλλω αυτό το νομοσχέδιο, όλοι οι εργάτες το καταγγέλλουν. Δε φτάνει όμως μόνο να τα λέμε, χρειάζεται να παλέψουμε, όχι ένας ένας, όλοι μαζί".

Στου "Μεταξά"

"Είναι χρέος κάθε εργάτη να αντιδράσει και να παλέψει για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο - τερατούργημα", τόνισε ο Τ. Γόντικας,οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΑ, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο ΜΕΤΑΞΑΣ,το οποίο επισκέφθηκε χτες το πρωί, μαζί με τον Λ. Καρύγιαννη,μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται για ενημέρωση των εργαζομένων αναφορικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αν υλοποιηθεί.

Οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με το προεδρείο του επιχειρησιακού σωματείου και συζήτησαν τα ιδιαίτερα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο. Η συγχώνευση σε ευρωπαϊκό και ελλαδικό επίπεδο δυο πολυεθνικών ποτοποιίας στην UDV,στην οποία πλέον ανήκει το εργοστάσιο, είχε αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού από 240 περίπου άτομα σε 120 σήμερα, ενώ έγινε προσπάθεια χωρίς επιτυχία να επιβληθεί διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τελευταία, η πολυεθνική προχωρά σε δυσμενείς μεταθέσεις συνδικαλιστών, εκβιάζοντάς τους έτσι να αποχωρήσουν.

Στη συνέχεια μίλησαν στους εργαζόμενους, που είχαν συγκεντρωθεί στο εστιατόριο. Ο Λ. Καρύγιαννης επισήμανε πως βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η μείωση του κόστους εργασίας και η παραπέρα αύξηση των υπερκερδών των εργοδοτών και σημείωσε χαρακτηριστικά πως, "σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, μόνο απ' τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα υπάρξει 8 - 10% αύξηση των κερδών". Και οι δυο συνδικαλιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο και στην πανεργατική απεργία.

Στο υπουργείο Γεωργίας

Σε παράρτημα του υπουργείου Γεωργίας, στην οδό Μενάνδρου, περιόδευσαν χτες ο Ν. Καλούτσης και ο Μ. Βορτελίνος,στελέχη της ΕΣΑΚ Δημοσίου.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, ο Ν. Καλούτσης επισήμανε τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του αντεργατικού νομοσχεδίου, όχι μόνο για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα που κατατέθηκε στη Βουλή, τονίζοντας ότι "είναι ένας κώδικας που γυρίζει τους δημόσιους υπαλλήλους πολλά χρόνια πίσω, φιμώνει το συνδικαλιστικό τους κίνημα και μετατρέπει τους δημοσίους υπαλλήλους σε πειθήνια όργανα της κυβέρνησης για την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων της". Αναφορά έκανε και για την άρση της μονιμότητας, με τη μετατροπή πολλών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Ανώνυμες Εταιρίες. Ευθύνες επέρριψε και στις πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών ηγεσιών και κάλεσε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική επιφυλακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ