Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μερική απασχόληση και δημόσιο

Η μερική απασχόληση στο δημόσιο είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος."Πατάει" στην ίδια βάση με τις ρυθμίσεις στον ιδιωτικό τομέα και συνδέεται άμεσα με το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας που στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ, έχει να κάνει και με τους νέους κανονισμούς εργασίας, υπονομεύει τη μονιμότητα και σε τελική ανάλυση, υλοποιεί όλο το πλαίσιο των αντεργατικών ανατροπών και στο δημόσιο.

Η "προνομιακή" απασχόληση στο δημόσιο τομέα, η οποία σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στη μη καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, θα μετατραπεί σε μύθο. Το νομοσχέδιο για τις "εργασιακές σχέσεις" εισάγει τη μερική απασχόληση στις δημόσιες επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τους "λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα" χωρίς κανένα περιορισμό, όπως και στον ιδιωτικό τομέα. Για την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε σύγκριση δεν μπορεί να λειτουργεί ευνοϊκά για το δημόσιο τομέα, δεν μπορεί δηλαδή να υπάρχει ένα ιδανικότερο καθεστώς, το οποίο θα μπορούν να έχουν σαν σημείο αναφοράς οι εργαζόμενοι.

***

Μόνη "εξαίρεση" προβλέπεται για τις επιχειρήσεις εκείνες που ήδη εφαρμόζουν τη μερική απασχόληση, στη βάση ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων που ισχύουν για αυτές. Επιπρόσθετα, με το νομοσχέδιο εντάσσεται η διαδικασία πρόσληψης των μερικών απασχολουμένων στα όσα προβλέπει ο νόμος 2190 για τις προσλήψεις στο δημόσιο - ο γνωστός σαν νόμος "Πεπονή" - με μόνη εξαίρεση τις περιπτώσεις κάλυψης εκτάκτων αναγκών, όπου θα συνάπτονται εξάμηνες συμβάσεις εργασίας, χωρίς δικαίωμα ανανέωσής τους. Η ρύθμιση αυτή κάνει φανερή την πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει θέσεις πλήρους απασχόλησης στο δημόσιο σε μερικής απασχόλησης.

***

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση κυβερνητικού στελέχους, ότι δεν είναι δυνατόν στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" να προσλαμβάνεται προσωπικό πλήρους απασχόλησης, επειδή το καλοκαίρι, στις πτήσεις τσάρτερ, χρειάζεται παραπάνω προσωπικό για τη μεταφορά αποσκευών για ένα τετράωρο 10-2 το βράδυ. Αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν βεβαίως μόνο τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες, στις οποίες οι ελλείψεις προσωπικού για την κάλυψη πάγιων οργανικών θέσεων είναι μεγάλες.

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ