Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
«Φουρνέλο» στα ταμεία

Αυτό που η κυβέρνηση εμφάνισε χτες διά του υφυπουργού Εργασίας ως μέτρο για την τόνωση της απασχόλησης είναι ένα προκλητικότατο χάρισμα 428 δισ. δρχ. στους εργοδότες

Ενα ακόμα ισχυρό και ύπουλο χτύπημα σε βάρος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης ετοιμάζει η κυβέρνηση, αποβλέποντας στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», όπως απαιτούν οι εργοδότες και επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε συνέντευξή του στα χτεσινά «ΝΕΑ», ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος δηλώνει ότι στο υπουργείο υπάρχει σχέδιο που προβλέπει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ κατά 30%. Ανάλογη μείωση προαναγγέλλεται και για τις εισφορές σε ΟΑΕΔ, Εργατική Κατοικία, Εργατική Εστία, οι κρατήσεις των οποίων γίνονται μέσω του ΙΚΑ. Μάλιστα, ο υφυπουργός κάνει λόγο για «νέους τρόπους» χρηματοδότησης αυτών των οργανισμών και στη συνέχεια εξαπολύει και νέα «ρουκέτα» κατά των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

Στο γνωστό μοτίβο της «παροχολογίας» των ημερών, ο αρμόδιος υφυπουργός επιχειρεί να εμφανίσει τα σχέδια της κυβέρνησης ως μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, αφού - όπως ισχυρίζεται - η μείωση του κόστους εργασίας θα τονώσει την απασχόληση. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι μειώνοντας τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, οι εργοδότες θα πάψουν να εισφοροδιαφεύγουν και έτσι η μείωση των εισφορών τους θα αναπληρωθεί από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Το πρώτο που «βγάζει μάτι» στις ανακοινώσεις του υπουργού είναι ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη της απαλλαγής των εργοδοτών και της επαναλαμβανόμενης επιδότησης των επιχειρήσεων. Είναι η γνωστή συνταγή του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και της Στρατηγικής της Λισαβόνας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη μείωση του κόστους εργασίας.

Στα πλαίσια αυτά, μόλις πριν δύο χρόνια, με το νόμο 2874 για τις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση μείωσε από 13,67 στο 11,67 τις εργοδοτικές εισφορές (ποσοστό 14,6% περίπου) για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους και για μισθούς μέχρι 200.000 δραχμές. Σημειώνεται ότι η ισχύς της διάταξης λήγει στο τέλος του 2003, αν και υπάρχει πρόβλεψη ότι με υπουργική απόφαση μπορεί να επεκταθεί η χρονική της διάρκεια. Φαίνεται, όμως, ότι οι εργοδότες δε χορταίνουν με αυτές τις επιδοτήσεις, απαιτούν ακόμα περισσότερα. Την απαίτηση αυτή έρχεται να ικανοποιήσει η κυβέρνηση, ανεβάζοντας το ποσοστό μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στο 30% και επεκτείνοντάς το παράλληλα στο σύνολο των εισφορών και όχι μόνο στην κύρια σύνταξη. Από πρώτους υπολογισμούς, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 30% θα αποφέρει στα ταμεία των εργοδοτών 428 δισ. (1.260.000.000 ευρώ).

Αλλά και οι τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης από το λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο» προβλέπουν την επιδότηση εξ ολοκλήρου των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων (π.χ.) για να προσλάβουν άνεργες μητέρες δύο παιδιών και άνω, καθώς και για να αντικαταστήσουν εργαζόμενες μητέρες κατά την περίοδο της κύησης από άλλες εργαζόμενες. Κατά συνέπεια, η κατεύθυνση για συνολική μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Υπηρετεί το στόχο για οριστική απαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και του κράτους, από την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την υγεία, την πρόνοια.

Επανερχόμενος ο Ρ. Σπυρόπουλος χτες με δηλώσεις του στα ΜΜΕ χαρακτηρίζει αυτές τις αποφάσεις «κομβικό σημείο», καθώς όπως υποστηρίζει «το χαμηλότερο έμμεσο μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή η μείωση του συνολικού κόστους της παραγωγής, δημιουργεί καλύτερη θέση της ελληνικής οικονομίας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ανταγωνισμό.» Επαναλαμβάνει, δηλαδή, ο αρμόδιος υπουργός τα τετριμμένα επιχειρήματα, αλλά και αιτήματα του ΣΕΒ.

Μάλιστα, κάνει ακόμα ένα βήμα και προκλητικά καταλογίζει εξίσου ευθύνες στους «επιχειρηματίες που εισφοροδιαφεύγουν» και στους «εργαζόμενους που εισφοροαποφεύγουν». Δηλαδή, όταν ο εργοδότης κλέβει τα ένσημα του εργάτη, φταίνε οι εργαζόμενοι που εισφοροαποφεύγουν..!

Το νέο χτύπημα της κυβέρνησης δεν αφήνει απ' έξω τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και το δικαίωμα ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων να βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα, όταν βέβαια οι επαγγελματικές ασθένειες δεν τους έχουν οδηγήσει πρόωρα στον τάφο. «Για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα - λέει στη συνέντευξή του ο υπουργός - εκτός από κάποια επαγγέλματα π.χ. τα οικοδομοτεχνικά, μια ενδεχόμενη κατάργηση των πρόσθετων εισφορών σημαίνει ότι ο συντελεστής της εσωτερικής αναδιανομής μπορεί να καλύψει αυτό το κόστος». Προκύπτει ότι η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών και για τα ΒΑΕ, κάτι που μαθηματικά θα οδηγήσει στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος συνταξιοδότησης σε αυτές τις πολύπαθες κατηγορίες εργαζομένων. Τα περί «εσωτερικής αναδιανομής», με το οποίο θα καλυφθεί το κόστος των ΒΑΕ, είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Η συνέντευξη του υφυπουργού προκάλεσε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις. Με δήλωσή του ο Χρήστος Κατσιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση «ύποπτες και επικίνδυνες» και καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν την κοινωνική ασφάλιση, να παλέψουν για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και για ταυτόχρονη μείωση των εισφορών των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι «δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». Προφανώς τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ κατανοούν ότι προεκλογικά το κλίμα δε σηκώνει τέτοιες κουβέντες. Στις δηλώσεις του υφυπουργού αντιτίθενται και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ