Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ - ΙΚΑ
Προκλητική απαγόρευση

...Aπό ιδιώτη που χρησιμοποιεί δημόσιο χώρο σαν τσιφλίκι του

Πριν λίγο καιρό άρχισε να λειτουργεί, στα γραφεία του ΙΚΑ που εδρεύουν σε μεγάλες πόλεις της χώρας, η λεγόμενη «γραμμή 184». Πρόκειται για την υπηρεσία κλεισίματος ραντεβού των ασφαλισμένων, που το ΙΚΑ παρέδωσε σε ιδιωτική εταιρία, η οποία και τη λειτουργεί μέσω της τηλεφωνικής γραμμής «184». Η παράδοση έγινε στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση στο ΙΚΑ, όπου έχει ιδιωτικοποιηθεί και η υπηρεσία καθαριότητας κ.ά.

Η «γραμμή 184» λειτουργεί και στη Λάρισα, καθώς η ιδιωτική εταιρία που την έχει αναλάβει προσέλαβε και απασχολεί τέσσερις εργαζόμενες, οι οποίες έχουν εγκατασταθεί σε ειδικό γραφείο που τους παραχωρήθηκε από το ΙΚΑ. Να σημειωθεί ότι η υπηρεσία, που ανήκει, πλέον, σε ιδιώτη, χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό του Ιδρύματος και, γενικότερα, τα λειτουργικά έξοδά της βαρύνουν το ΙΚΑ και, τελικά, τους ασφαλισμένους του.

Φαίνεται, όμως, ότι οι «φιλοξενούμενοι» έχουν αποκτήσει δικαιώματα ιδιοκτησίας! Αλλιώς δεν εξηγείται η αυθαίρετη και προκλητική ενέργεια υπαλλήλου της εταιρίας ν' απαγορεύσει, πριν λίγες μέρες, την είσοδο στο γραφείο σε εκπρόσωπο του ΚΚΕ, που περιόδευε στο ΙΚΑ της Λάρισας, στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος. Μάλιστα, ο εν λόγω υπάλληλος προχώρησε επιδεικτικά στην καταστροφή του ενημερωτικού υλικού του ΚΚΕ! Βεβαίως, οι κομμουνιστές επιμένουν στην ενημέρωση των εργαζομένων και χτες αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας, μαζί με το βουλευτή του Κόμματος Τ. Τσιόγκα ξαναπήγε στα γραφεία του ΙΚΑ κι αυτή τη φορά μπήκε και στο γραφείο της ιδιωτικής εταιρίας.

Στο συμβάν αναφέρεται, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει: «Το ότι η ιδιωτικοποίηση και κατά συνέπεια η εμπορευματοποίηση κάθε υπηρεσίας κοινωνικού χαρακτήρα αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ομολογείται, πλέον, απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις, κυβερνητικές και μη, που με ευλάβεια υποκλίνονται στις επιταγές της μονοπωλιακής ολιγαρχίας». Τονίζει, όμως, ότι «εκείνο που επιμελώς αποκρύπτεται είναι οι συνέπειες αυτών των ιδιωτικοποιήσεων, όχι μόνο αναφορικά με οικονομικούς δείκτες, αλλά κυρίως αυτές που σταδιακά επιφέρουν ριζικές αλλαγές στην κοινωνική και πολιτική ζωή».

«Μοχλός πίεσης»

Αναφερόμενη η ανακοίνωση στο «καθεστώς» λειτουργίας των ιδιωτικών εταιριών μέσα στο δημόσιο τομέα, σημειώνει ότι «είναι φανερό πως αυτές οι υπηρεσίες λειτουργούν με ένα άλλο καθεστώς, σε πλαίσια τρομοκρατίας και αυταρχισμού, με γκετοποίηση των εργαζομένων, όπου αμφίβολο είναι αν αναγνωρίζονται στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα κι επιβάλλουν ένα κλίμα φόβου, προκειμένου να μην ακούγεται καμιά φωνή πλην αυτών που στηρίζουν την πολιτική και τα συμφέροντα της εταιρίας». Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αυτών των εταιριών «λειτουργούν ως μέτρο πίεσης απέναντι στους άλλους εργαζόμενους για την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων».

Τέλος, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, αφού επισημαίνει ότι υπηρεσίες, όπως αυτή του κλεισίματος ραντεβού μέσω τηλεφώνου, μπορούσαν ν' αναπτυχθούν από το ίδιο το ΙΚΑ, καθώς δεν υπάρχει κανένα τεχνικό ή άλλο πρόβλημα που να το εμποδίζει: «Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ότι όλες οι υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα οφείλουν να αναπτύσσονται μέσα στα πλαίσια του δημόσιου τομέα και να βρίσκονται κάτω από κοινωνικό έλεγχο που θα διασφαλίζει την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ