Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κρεματόρια

Οι δύο νεκροί εργάτες το περασμένο Σάββατο έρχονται ξανά να υπογραμμίσουν ότι πλέον οι συνθήκες εργασίας έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλιάς σε παγίδες θανάτου. Το στατιστικό στοιχείο ότι σχεδόν κάθε 1,75 εργάσιμες ημέρες είχαμε και ένα νεκρό εργάτη κατά τα έτη 2001 και 2002 δείχνουν το μέγεθος της «εγκληματικής» πλέον εργοδοτικής ασυδοσίας.

Ωστόσο, παρά τις διαρκώς οξυνόμενες διαστάσεις του προβλήματος η κυβέρνηση παίρνει μέτρα, όχι για να εμποδίσει αλλά για να ενισχύσει την εργοδοτική τρομοκρατία. Ετσι, ο ρυθμός των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» παραμένει αμείωτος. Εντατικοποίηση της εργασίας, εργοδοτική τρομοκρατία, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι από τις κύριες αιτίες των 54 νεκρών εργατών από τις αρχές του 2003 μέχρι σήμερα, και αυτό σύμφωνα μόνο με τα όσα έχει καταγράψει ο «Ρ». Ενώ, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα οι νεκροί έχουν ξεπεράσει ήδη τους 85.

Η κυβέρνηση για να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει, είτε ως εργοδότης η ίδια είτε ως πολιτικός εκφραστής των συμφερόντων των εργοδοτών, ισχυρίζεται ότι έχει κατορθώσει να μειώσει τα εργατικά «ατυχήματα». Ομως, τίποτα δεν αποδεικνύει τον ισχυρισμό της και η όποια μείωση σημειώνεται κατά καιρούς - η οποία όμως δεν είναι αντιπροσωπευτική της συνολικής αυξητικής τάσης - οφείλεται σε αιτίες όπως η μείωση της παραγωγικής δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, τα κριτήρια που χρησιμοποιεί για το τι θεωρεί εργατικό «ατύχημα» διαστρεβλώνουν από μόνα τους την πραγματικότητα. Γιατί για παράδειγμα, δεν εντάσσονται στα εργατικά «ατυχήματα» όσα συμβαίνουν στο χώρο των ναυτεργατών και σε αγροτικές εργασίες. Ούτε θεωρούνται εργατικά τα ατυχήματα που οφείλονται σε παθολογικές αιτίες ή σε τροχαία έστω και αν αυτά οφείλονται στις συνθήκες εργασίας.


Χρ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ