ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Πανηγυρισμοί για ... ΕΚΑΣ

Μόνο το 1/3 των συνταξιούχων με τα κατώτερα όρια  σύνταξης, επιδοτείται

«Νερό» στον προεκλογικό «μύλο» της κυβέρνησης ρίχνει η διοίκηση του ΙΚΑ, που με χτεσινή της ανακοίνωση, μας ενημερώνει ότι «ολοκληρώθηκε με επιτυχία», η διαδικασία απονομής του επιδόματος ΕΚΑΣ - το οποίο, οι ίδιοι οι συνταξιούχοι έχουν χαρακτηρίσει επίδομα ντροπής - και πανηγυρίζει πως το 2000 θα το πάρουν 200.825 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, δηλαδή 10.157 συνταξιούχοι περισσότεροι από το '99.

Οι «πανηγυρισμοί» δεν μπορούν βέβαια να κρύψουν την πραγματικότητα. Ετσι, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ με τα κατώτερα όρια σύνταξης - οι έχοντες δηλαδή ανάγκη - ανέρχονται στους 560.000 και η διοίκηση του ΙΚΑ πανηγυρίζει, γιατί από αυτούς θα πάρουν ΕΚΑΣ μόλις 200.825 συνταξιούχοι. Και από αυτούς τους 200.825 περίπου οι μισοί θα πάρουν ολόκληρο το ΕΚΑΣ. Να προσθέσουμε ότι το κόστος του ΕΚΑΣ επιβαρύνει το ΙΚΑ, καθώς η κυβέρνηση και εδώ ακολουθεί την πεπατημένη της άσκησης κοινωνικής πολιτικής με «ξένα κόλλυβα».

Το επίδομα θα καταβληθεί με τη σύνταξη του μήνα Φεβρουαρίου, καθώς και τα αναδρομικά για το μήνα Γενάρη. Για το 2000 τα ποσά του επιδόματος αναπροσαρμόστηκαν και κυμαίνονται από 5.230 δρχ. ως και 20.885 δρχ.

Ειδικότερα, τα ποσά του επιδόματος διαμορφώνονται για το 2000 ως εξής: Οι συνταξιούχοι με συνολικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 1.725.400 δρχ, θα πάρουν σαν ΕΚΑΣ 20.885 δρχ. Οι συνταξιούχοι με συνολικό ετήσιο εισόδημα από 1.725.401 μέχρι 1.793.070 δρχ., θα πάρουν σαν ΕΚΑΣ 15.670 δρχ. Οι συνταξιούχοι με συνολικό ετήσιο εισόδημα από 1.793.071 δρχ. μέχρι 1.838.170 δρχ. θα πάρουν ΕΚΑΣ 10.460 δρχ. Οι συνταξιούχοι με εισόδημα από 1.838.171 δρχ. μέχρι 1.894.560 δρχ., θα πάρουν ΕΚΑΣ 5.230 δρχ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Προχωρούν οι ανατροπές

Προσπάθειες καθησυχασμού την ώρα που προκηρύσσεται  ο διαγωνισμός για τον ξένο «οίκο»

Ενα άγριο «παιχνίδι» παίζεται αυτό το διάστημα σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και των εργαζομένων, με το διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριο, να δημοσιοποιεί... προσωπική του μελέτη κατεδάφισης του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου - για λόγους προεκλογικών σκοπιμοτήτων - με δηλώσεις του να επιχειρεί να καθησυχάσει και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. «Καθησυχαστικές» δηλώσεις που συνοδεύονται από την έναρξη αυτές τις μέρες του διεθνούς διαγωνισμού για την πρόσληψη «ξένου οίκου», που θα αναλάβει να.... μελετήσει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας και να «ράψει» το νέο αντιασφαλιστικό μοντέλο, με βάση τις κατευθύνσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ΟΟΣΑ και της γνωστής κυβερνητικής έκθεσης Σπράου - Τήνιου.

Ο ίδιος ο υπουργός, χτες, κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε καταστήματα, εποπτευόμενων από το υπουργείο Οργανισμών στο Περιστέρι, ανακοίνωσε πως «αυτή τη στιγμή το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών), προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό, ώστε να προετοιμαστούμε να πάμε στις παραπέρα αλλαγές στο ασφαλιστικό», ενώ δεν παρέλειψε να εκθειάσει τις «μεγάλες τομές» που ήδη έχουν γίνει με τον αντιασφαλιστικό νόμο 2676/'99.

Μπροστά στην ασφυκτική πίεση των προεκλογικών αναγκών, έσπευσε, ωστόσο, να συμπληρώσει πως δεν μπαίνει θέμα αύξησης του ορίου ηλικίας προς συνταξιοδότηση, «πέραν των 65 ετών», χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό το όριο θα αφορά, για παράδειγμα, και τις γυναίκες, για τις οποίες σήμερα το όριο είναι 60 έτη. Κατακεραύνωσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για «παραφιλολογία» γύρω από το ασφαλιστικό, αν και ο Μ. Νεκτάριος είναι που τροφοδότησε την... παραφιλολογία.

Λίγο αργότερα ο διοικητής του ΙΚΑ επανήλθε με δηλώσεις του σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού FLASH, όπου εμφανίστηκε αναδιπλωμένος και απέφυγε να επαναλάβει ευθέως τη θέση του για αύξηση των ορίων ηλικίας προς συνταξιοδότηση. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι «το αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης δεν μπορεί να λειτουργήσει στις επόμενες δεκαετίες, όταν θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται όσοι γεννήθηκαν μετά το '50», για να συμπληρώσει πως το αποτέλεσμα θα είναι - αν δεν παρθούν μέτρα - είτε να αυξηθούν τα όρια ηλικίας προς συνταξιοδότηση, είτε να μειωθούν οι παροχές, είτε να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Σαν «λύση» εμφάνισε την εφαρμογή για τις επικουρικές συντάξεις ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος, δηλαδή το να ριχθούν τα αποθεματικά και των επικουρικών Ταμείων στον τζόγο του χρηματιστηρίου.

Στο μεταξύ ο υπουργός κατά τη χτεσινή του περιοδεία στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Περιστέρι, επιχείρησε να εμφανίσει μια «ωραιοποιημένη» κατάσταση, κάνοντας λόγο για σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία του και για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Την ίδια ώρα που γίνονταν οι δηλώσεις, οι ασφαλισμένοι σχημάτιζαν... ατέλειωτες ουρές μπροστά στα ιατρεία του Ιδρύματος. Διαμαρτυρήθηκαν, μάλιστα, έντονα στον υπουργό για τη χαοτική κατάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως χρειάζεται να πάνε στο υποκατάστημα ακόμα και τρεις φορές για να μπορέσει να τους δει γιατρός!

ΑΝΕΡΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συμβολική κατάληψη του ΟΑΕΔ

Απαράδεκτη η συμπεριφορά των αρμοδίων, κατά τη χτεσινή κινητοποίηση ανέργων. Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για την αύξηση της ανεργίας

«Κλείστε τους την πόρτα». Μ' αυτή την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά, αντιμετώπισε η διοίκηση και η διευθύντρια Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ Ε. Σαΐνη τους εκατοντάδες ανέργους και την αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που διαδήλωναν χτες έξω από τα γραφεία του Οργανισμού, διεκδικώντας την άμεση καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας 200 χιλιάδων δραχμών.

Για 20 ολόκληρα λεπτά, η πόρτα ήταν κλειστή, χωρίς να παρουσιαστεί κανείς αρμόδιος, μην επιτρέποντας ακόμα και στο προεδρείο του Εργατικού Κέντρου να μπει μέσα στα γραφεία. Υστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες των ανέργων, η διευθύντρια αναγκάστηκε να επιτρέψει την είσοδο, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Την απαράδεκτη συμπεριφορά της ιδίας και της διοίκησης του ΟΑΕΔ κατήγγειλαν τα μέλη του προεδρείου στη συνάντηση που είχαν μαζί της, ενώ οι άνεργοι, εκφράζοντας την οργή και αγανάκτησή τους, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του Οργανισμού για 2 ώρες.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών και των ανέργων, ορίστηκε για σήμερα στις 12 μ. συνάντηση αντιπροσωπείας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ στην Αθήνα.

Προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί δυναμική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τάκης Τσιόγκας επισήμανε ότι ο αγώνας για τη διεκδίκηση της οικονομικής βοήθειας από τον ΟΑΕΔ πρέπει να συνεχιστεί, προειδοποιώντας ότι οι κινητοποιήσεις που θ' ακολουθήσουν θα είναι ακόμα πιο δυναμικές, εάν η διοίκηση του Οργανισμού και η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσουν το αίτημα των ανέργων.

Παρέμβαση ΚΚΕ

Τις τεράστιες διαστάσεις της ανεργίας στη περιοχή, επισήμανε, με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής.

Η αύξηση της ανεργίας, όπως αναφέρεται και στην Ερώτηση, φαίνεται ακόμη και από τα ελλιπή στοιχεία του ΟΑΕΔ, που δείχνουν ότι στο τέλος του 1997 οι άνεργοι έφταναν τους 8.500, στο τέλος του 1998 έφταναν τους 13.000, ενώ στο τέλος του 1999 τους 19.020 ανέργους!

«Από αυτούς - επισημαίνει στην Ερώτησή του ο βουλευτής - το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες, με ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες εξεύρεσης δουλιάς στο μέλλον, γιατί τα περισσότερα κλωστοϋφαντουργεία και οι επιχειρήσεις ιματισμού που αποτελούσαν τους πιο μαζικούς κλάδους εργασίας στην περιοχή, έχουν ήδη κλείσει, χωρίς προοπτική επαναλειτουργίας. Συνεπώς το πρόβλημα της ανεργίας στη Λάρισα έχει και θα έχει στο μέλλον πιο έντονα και πιο μόνιμα χαρακτηριστικά».

«Η επιδότηση της εργασίας και τα διάφορα σεμινάρια - επισημαίνεται - ακόμη και όταν δεν υποκρύπτουν εικονικά προγράμματα, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ουσιαστικά, σε πολλές περιπτώσεις, χαρίζονται χρήματα στους επιτήδειους. Λόγω αυτής της κατάστασης, όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, πέρυσι δόθηκε από τον ΟΑΕΔ ένα επίδομα 150.000 δραχμές σε ένα μέρος των ανέργων της Λάρισας, που είχαν κάποιες προκαθορισμένες προϋποθέσεις. Αποκλείστηκαν, όμως, πολλοί άνεργοι, γιατί ο ΟΑΕΔ επέμενε στην προϋπόθεση, να έχουν τουλάχιστον 50 ένσημα το 1998, πράγμα ανέφικτο, λόγω της φύσης της ανεργίας στην περιοχή».

«Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας - τονίζεται, τέλος - έχει ζητήσει να δοθεί φέτος βοήθημα 200.000 δραχμές σε όλους τους άνεργους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ με φορολογητέο εισόδημα κάτω των 4 εκατομμυρίων δραχμών, που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας ή άλλο βοήθημα από συλλογικές συμβάσεις και δεν έχουν περισσότερα από 125 ένσημα το 1999».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Εργασίας «εάν θα ικανοποιήσει το παραπάνω δίκαιο αίτημα, που αφορά τους άνεργους της Λάρισας και οι οποίοι δικαιολογημένα ανησυχούν και βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

ΟΕΕ
Ξεκινάνε οι χειμερινές εκδρομές

Την Παρασκευή 14 του Γενάρη, ξεκινάει το πρόγραμμα τριήμερων εκδρομών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, στα χειμερινά θέρετρα Πηλίου, Παρνασσού, Ευρυτανίας και Καλαβρύτων. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 10 βδομάδες και θα υλοποιείται από Παρασκευή απόγευμα μέχρι Κυριακή βράδυ.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι νέοι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους στο νομό Αττικής, που είναι δικαιούχοι των παροχών της Εργατικής Εστίας. Προϋπόθεση είναι, να μην έχουν απογραφεί από το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για το 2000 και να μην ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο θερινό εκδρομικό πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας για το 2000. Τα εισιτήρια του προγράμματος θα διανέμονται κάθε Παρασκευή, μέχρι να εξαντληθούν, από τις 8.30 πμ έως τις 14.00 μμ, με την προσκόμιση από τους δικαιούχους των απαραίτητων δικαιολογητικών. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι: βιβλιάριο ενσήμων με επικολλημένα 50 ένσημα, ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας και αστυνομική ταυτότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ