Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συμβολική κατάληψη του ΟΑΕΔ

Απαράδεκτη η συμπεριφορά των αρμοδίων, κατά τη χτεσινή κινητοποίηση ανέργων. Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για την αύξηση της ανεργίας

«Κλείστε τους την πόρτα». Μ' αυτή την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά, αντιμετώπισε η διοίκηση και η διευθύντρια Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ Ε. Σαΐνη τους εκατοντάδες ανέργους και την αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που διαδήλωναν χτες έξω από τα γραφεία του Οργανισμού, διεκδικώντας την άμεση καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας 200 χιλιάδων δραχμών.

Για 20 ολόκληρα λεπτά, η πόρτα ήταν κλειστή, χωρίς να παρουσιαστεί κανείς αρμόδιος, μην επιτρέποντας ακόμα και στο προεδρείο του Εργατικού Κέντρου να μπει μέσα στα γραφεία. Υστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες των ανέργων, η διευθύντρια αναγκάστηκε να επιτρέψει την είσοδο, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Την απαράδεκτη συμπεριφορά της ιδίας και της διοίκησης του ΟΑΕΔ κατήγγειλαν τα μέλη του προεδρείου στη συνάντηση που είχαν μαζί της, ενώ οι άνεργοι, εκφράζοντας την οργή και αγανάκτησή τους, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του Οργανισμού για 2 ώρες.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών και των ανέργων, ορίστηκε για σήμερα στις 12 μ. συνάντηση αντιπροσωπείας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ στην Αθήνα.

Προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί δυναμική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τάκης Τσιόγκας επισήμανε ότι ο αγώνας για τη διεκδίκηση της οικονομικής βοήθειας από τον ΟΑΕΔ πρέπει να συνεχιστεί, προειδοποιώντας ότι οι κινητοποιήσεις που θ' ακολουθήσουν θα είναι ακόμα πιο δυναμικές, εάν η διοίκηση του Οργανισμού και η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσουν το αίτημα των ανέργων.

Παρέμβαση ΚΚΕ

Τις τεράστιες διαστάσεις της ανεργίας στη περιοχή, επισήμανε, με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής.

Η αύξηση της ανεργίας, όπως αναφέρεται και στην Ερώτηση, φαίνεται ακόμη και από τα ελλιπή στοιχεία του ΟΑΕΔ, που δείχνουν ότι στο τέλος του 1997 οι άνεργοι έφταναν τους 8.500, στο τέλος του 1998 έφταναν τους 13.000, ενώ στο τέλος του 1999 τους 19.020 ανέργους!

«Από αυτούς - επισημαίνει στην Ερώτησή του ο βουλευτής - το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες, με ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες εξεύρεσης δουλιάς στο μέλλον, γιατί τα περισσότερα κλωστοϋφαντουργεία και οι επιχειρήσεις ιματισμού που αποτελούσαν τους πιο μαζικούς κλάδους εργασίας στην περιοχή, έχουν ήδη κλείσει, χωρίς προοπτική επαναλειτουργίας. Συνεπώς το πρόβλημα της ανεργίας στη Λάρισα έχει και θα έχει στο μέλλον πιο έντονα και πιο μόνιμα χαρακτηριστικά».

«Η επιδότηση της εργασίας και τα διάφορα σεμινάρια - επισημαίνεται - ακόμη και όταν δεν υποκρύπτουν εικονικά προγράμματα, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ουσιαστικά, σε πολλές περιπτώσεις, χαρίζονται χρήματα στους επιτήδειους. Λόγω αυτής της κατάστασης, όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, πέρυσι δόθηκε από τον ΟΑΕΔ ένα επίδομα 150.000 δραχμές σε ένα μέρος των ανέργων της Λάρισας, που είχαν κάποιες προκαθορισμένες προϋποθέσεις. Αποκλείστηκαν, όμως, πολλοί άνεργοι, γιατί ο ΟΑΕΔ επέμενε στην προϋπόθεση, να έχουν τουλάχιστον 50 ένσημα το 1998, πράγμα ανέφικτο, λόγω της φύσης της ανεργίας στην περιοχή».

«Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας - τονίζεται, τέλος - έχει ζητήσει να δοθεί φέτος βοήθημα 200.000 δραχμές σε όλους τους άνεργους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ με φορολογητέο εισόδημα κάτω των 4 εκατομμυρίων δραχμών, που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας ή άλλο βοήθημα από συλλογικές συμβάσεις και δεν έχουν περισσότερα από 125 ένσημα το 1999».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Εργασίας «εάν θα ικανοποιήσει το παραπάνω δίκαιο αίτημα, που αφορά τους άνεργους της Λάρισας και οι οποίοι δικαιολογημένα ανησυχούν και βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ