ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η CDU τρίζει συθέμελα από τα σκάδαλα

Από συνέντευξη τύπου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

Associated Press

Από συνέντευξη τύπου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Πανικός επικρατεί στις τάξεις της «Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης», της CDU, από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της κατά τη διάρκεια των δεκαέξι συναπτών ετών που βρισκόταν στην εξουσία. Η χιονοστιβάδα των σκανδάλων απειλεί πια, εκτός από την υστεροφημία και την ποινική δίωξη του πρώην καγκελάριου και προέδρου της CDU επί ένα τέταρτο του αιώνα, Χέλμουτ Κολ, και τον νυν πρόεδρο Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Η αποκάλυψη ότι ο τότε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU και διάδοχος του Κολ το 1998, Σόιμπλε, είχε και αυτός λάβει μυστικά μία επιταγή μετρητών ύψους 100.000 μάρκων από τον Καρλ-Χάινς Σράιμπερ, έναν έμπορο όπλων με διπλή υπηκοότητα -γερμανική και καναδική- ήρθε να ταρακουνήσει ακόμη περισσότερο τα ταραγμένα νερά των Χριστιανοκοινωνιστών.

Το όνομα του Σράιμπερ πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του Νοέμβρη όταν άρχισαν οι πρώτες αποκαλύψεις και ξέσπασε το σκάνδαλο για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της CDU και εμπλεκόταν για πρώτη φορά το όνομα του Χέλμουτ Κολ. Εκτοτε αποτελεί έναν από τους πυρήνες του σκανδάλου που συνεχώς τροφοδοτεί την κοινή γνώμη με σωρεία νέων ονομάτων. Σύμφωνα με άρθρο της χθεσινής γερμανικής εφημερίδας «Στουτγκάρντερ Τσάιτουνγκ» ο Κολ αντιλαμβανόμενος ότι έχει ριχτεί κυριολεκτικά στην πυρά, πιέζει πλέον τον Σόιμπλε να παραδεχτεί το «έμμεσο λάδωμα». Μέχρι στιγμής πάντως ο Κολ και παρά την ανοιχτή εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται όπου έχει ζητηθεί και άρση της βουλευτικής του ασυλίας, κρατά επισήμως σιωπή ιχθύος και δεν αποκαλύπτει κανένα όνομα από την ατέλειωτη λίστα των «ανώνυμων δωρητών» της CDU, προσπαθώντας κατά ένα τρόπο -σύμφωνα με τους αναλυτές- τη συνοχή αλλά και το ίδιο το κόμμα.

Ομως υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων η πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί αλλιώς. Πολλές είναι οι φωνές που μιλούν ακόμη και για το τέλος της CDU, ενώ πολλά στελέχη κάνουν λόγο για ένα οριστικό ξεκαθάρισμα και την απομάκρυνση τόσο του Κολ όσο και του Σόιμπλε. Παράλληλα, χθες, η εφημερίδα «Ντι Βελτ» έγραφε ότι η περίπτωση Κολ είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου και όταν η έρευνα προχωρήσει, τότε η πλειονότητα των στελεχών θα φανεί αναμειγμένη.

Πάντως, ο ίδιος ο Πρόεδρος της CDU, Βόλφανγκ Σόιμπλε, στην έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί παραδέχεται μεν ότι έχει λάβει αυτή τη χορηγία, αλλά διατείνεται ότι δεν έχει προβεί σε καμία παράβαση του γερμανικού νόμου, που επιβάλλει την απόλυτη διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων. «Δεν έχω τίποτα να κρύψω» θα δηλώσει χθες και θα επαναλάβει την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα της CDU, όπως είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες στο γερμανικό περιοδικό «Στερν»:«Δεν υφίσταται κανένας λόγος για να παραιτηθώ».

ΓΑΛΛΙΑ
Πληθαίνουν τα οδοφράγματα

Ενας από τους πολλούς αποκλεισμένους αυτοκινητόδρομους της Γαλλίας

Associated Press

Ενας από τους πολλούς αποκλεισμένους αυτοκινητόδρομους της Γαλλίας
ΠΑΡΙΣΙ.-

Κλειστά παρέμειναν, για δεύτερη ημέρα χθες, τα περισσότερα μεθοριακά περάσματα στη Γαλλία, καθώς οι οδηγοί - ιδιοκτήτες φορτηγών συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους μην έχοντας λάβει καμία συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματά τους από τη γαλλική κυβέρνηση. Αναμένοντας τα αποτελέσματα των συνελεύσεων των οδηγών - υπαλλήλων φορτηγών για το αν θα συμμετάσχουν και αυτοί στις κινητοποιήσεις, αργά χθες το βράδυ, τα οδοφράγματα στους γαλλικούς αυτοκινητόδρομους πλήθαιναν, χθες, ενώ εκκρεμούσε και η συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των διαδηλωτών και τον υπουργό Μεταφορών Ζαν Κλοντ Γκισό.

Ουρές χιλιομέτρων σχημάτιζαν τα φορτηγά στα σύνορα της Γαλλίας με την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Γερμανία, χθες, ενώ τα οδοφράγματα ξεπέρασαν τα 70 σε όλη τη χώρα. Και χθες επιτράπηκε η διέλευση σε όλα τα επιβατηγά αυτοκίνητα. Εξαίρεση από τα οδοφράγματα αποτέλεσαν, μετά από απόφαση των διαδηλωτών, τα λιμάνια του Καλαί και της Δουνκέρκης καθώς και το γιουροτούνελ, που συνδέει τη Γαλλία με τη Βρετανία.

Πλησιάζοντας στην εκπνοή του τελεσιγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για τη «διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης αγαθών», το γαλλικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε, χθες, ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Ζαν Κλοντ Γκισό και των εκπροσώπων των οδηγών φορτηγών, αργά χθες το απόγευμα. Εντούτοις, δεν έγινε γνωστό αν η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει ως ενδεχόμενο την πιθανότητα ικανοποίησης μέρους των αιτημάτων των διαδηλωτών, οι οποίοι τονίζουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο για μείωση των εβδομαδιαίων εργατικών ωρών, τους καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικούς σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους στην Ευρώπη και οδηγεί σε μείωση των αποδοχών τους. Παράλληλα, διαμαρτύρονται για την, κατά 30%, αύξηση της τιμής των καυσίμων μέσα στους τελευταίους μήνες.

Ατέλειωτο πήγαινε - έλα Αμερικανών στην Αφρική...

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

Ο προεδρεύων επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, που ασχολείται με θέματα αντικατασκοπίας, συναντήθηκε χτες με τον Κενυάτη Πρόεδρο, Ντανιέλ Αραπ Μόι, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιούν εδώ και καιρό διάφοροι Αμερικανοί αξιωματούχοι σε οκτώ χώρες της Αφρικής. Η αφορμή που προβάλλεται για τα μάτια του κόσμου είναι ο φόβος της Ουάσιγκτον μήπως και επαναληφθούν στο μέλλον οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις τον Αύγουστο του '98 σε Κένυα και Τανζανία...

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Προέδρου Μόι, κατά τη συνάντηση με τον γερουσιαστή, Ρίτσαρντ Σέλμπι (Ρεπουμπλικάνος από την Αλαμπάμα) και τον γερουσιαστή Ρίτσαρντ Μπράιαν (Δημοκράτη από τη Νεβάδα), εξετάστηκε η κατάσταση «ασφαλείας και πολιτικής», σε αρκετές περιοχές της Αφρικής.

Οι δύο Αμερικανοί Γερουσιαστές, επιδίδονται από τις 3 Γενάρη σε ένα «σαφάρι» επισκέψεων, που μόνο ο γνωστός (σήμερα πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ) Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα μπορούσε να τους συναγωνιστεί. Λίγο πριν τη χτεσινή τους άφιξη στην Κένυα, είχαν επισκεφθεί την Αίγυπτο και την Τανζανία. Σήμερα, αναμένονται στη Μοζαμβίκη, ενώ μέσα στις προσεχείς μέρες θα έχουν επισκεφθεί τη Μαδαγασκάρη, την Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια.

Αν και από τις πρεσβείες των ΗΠΑ σε Κένυα και Τανζανία δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση ή σχόλιο για τις επισκέψεις των δύο Αμερικανών γερουσιαστών, εντούτοις, τα ΜΜΕ των δύο αφρικανικών χωρών κατέγραψαν, με κάθε λεπτομέρεια τις συναντήσεις (ή μάλλον τις τυπικές χειραψίες και χαμόγελα...) σε Ναϊρόμπι και Νταρ Ελ Σαλάμ. Ετσι, το μόνο που έχει επισήμως ανακοινωθεί από αμερικανικής πλευράς, είναι οι λιτές δηλώσεις του Ντέιβιντ Λέμον, εκπρόσωπος της συγκεκριμένης επιτροπής της γερουσίας, ο οποίος στις 4 του μήνα είχε αναφερθεί ως επί το πλείστον στις γεωγραφικές περιοχές, που θα επισκεφθούν οι δύο αξιωματούχοι. Επί της ουσίας, ο Λέμον, αρκέστηκε να δηλώσει πως οι δύο γερουσιαστές θα εκτιμήσουν «τη λήψη μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί σε διάφορες αφρικανικές χώρες», καταλήγοντας πως το ακριβές περιεχόμενο της ατζέντας των συναντήσεων θα κρατηθεί μυστικό...

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Τα πλήγματα συνεχίζονται...

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν, για πολλοστή φορά τον τελευταίο χρόνο, θέσεις της ιρακινής αεράμυνας στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Β. Ιράκ, απαντώντας, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, σε πυρά που δέχτηκαν, όπως και κάθε άλλη ανάλογη φορά, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης περιπολίας ρουτίνας στην περιοχή. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, οι βομβαρδισμοί έγιναν στην περιοχή γύρω από τη Μοσούλη και την Μπασικάχ, περίπου 400 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης. Τα αμερικανικά αεροσκάφη επέστρεψαν χωρίς απώλειες στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ, της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ, όπως συνήθως, δεν έγινε κανένα σχόλιο από την πλευρά της ιρακινής πρωτεύουσας.

ΙΝΔΙΑ
Χωρίς συμφωνία έληξε η απεργία στη βιομηχανία πετρελαίου

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η απεργία των Ινδών εργαζόμενων στο πετρέλαιο ανεστάλη χθες, μία ημέρα μετά την κήρυξή της, σε μια κίνηση «καλής θέλησης» από πλευράς τους, παρά το ότι δεν υπήρξε συμφωνία με την κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά τους αιτήματα.

Ο υπουργός Πετρελαίου ανέφερε ότι 150.000 εργαζόμενοι των κρατικών επιχειρήσεων του τομέα έλαβαν μέρος στην απεργία, παρά το ότι δικαστήριο την έκρινε «παράνομη». Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να περάσει νόμο διά του οποίου ορίζεται ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας θα εξετάζεται «κάθε 10 χρόνια» (!). Οι διαπραγματεύσεις, που παρέμεναν άκαρπες έως χθες, συνεχίζονται.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ινδία συμφώνησε να άρει κάθε εμπορικό περιορισμό για τις επιχειρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που «χαιρέτισε» η Ουάσιγκτον ως μία δυνητικά «πολύ σημαντική» εξέλιξη, η οποία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της κυβέρνησης Κλίντον για το Εμπόριο, Σαρλίν Μπαρσέφσκι, «θα δώσει σε Αμερικανούς επιχειρηματίες ευκαιρίες για επενδύσεις σε τομείς - κλειδιά της οικονομίας της Ινδίας» και θα «ενισχύσει τις εξαγωγές των ΗΠΑ» προς την αγορά της πολυπληθέστατης χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ