ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Επίδομα γάμου και στους άγαμους γονείς

 Θα συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση του επιδόματος και σε περίπτωση διαζυγίου ή θανάτου ενός εκ των δύο συζύγων

Οικογενειακό επίδομα δικαιούνται ακόμη και οι άγαμοι γονείς, καθώς και οι διαζευγμένοι ή χήροι, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Ο εργοδότης δεν μπορεί να σταματάει την παροχή του οικογενειακού επιδόματος σε περίπτωση χωρισμού ή θανάτου του άλλου συζύγου.

Ο Αρειος Πάγος δέχεται ότι «συμπορεύεται με την ίση κατοχυρωμένη αρχή της ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας» (άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος).

Μετά από αυτή την εξέλιξη στον Αρειο Πάγο αναμένεται να κατατεθεί «μπαράζ» αγωγών από άγαμους γονείς, διαζευγμένους ή χήρους, οι οποίοι θα διεκδικήσουν αναδρομικά την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος.

Το δικαστήριο ερμηνεύοντας σειρά νομοθετημάτων των δύο τελευταίων δεκαετιών, σε συνδυασμό με τις συλλογικές συμβάσεις, έκρινε ότι και οι μισθωτοί διαζευγμένοι δικαιούνται το επίδομα γάμου (10%), ανεξάρτητα από το πότε χώρισαν και χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι είναι αδιάφορο αν οι διαζευγμένοι μισθωτοί είναι ή όχι γονείς και αν έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους. Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρει επίσης ότι δεν έχει σημασία το χρονικό σημείο του θανάτου ή της έκδοσης του διαζυγίου, επισημαίνοντας ότι όλοι οι διαζευγμένοι (χήροι ή άγαμοι γονείς) δικαιούνται το επίδομα, αρκεί να το απαιτήσουν μετά το 1989, οπότε υπήρξε η πρώτη νομοθετική ρύθμιση γι' αυτές τις κατηγορίες. Επίσης, η καταβολή του επιδόματος δεν επηρεάζεται από το αν το διαζύγιο ή ο θάνατος προέκυψε πριν ή μετά το 1989.

Το επίδομα γάμου θεσπίστηκε το 1976 και με υπουργική απόφαση του 1989, η οποία ισχύει μέχρι σήμεραμ, ορίστηκε στο ποσοστό 10% για «όλους τους έγγαμους μισθωτούς ανεξαρτήτως φύλλου».

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν τρεις γυναίκες υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδας που η εργοδοσία τις περιέκοψε το επίδομα γάμου (10%), μόλις πληροφορήθηκε ότι είχαν χωρίσει. Η Τράπεζα της Ελλάδας θεώρησε ότι το επίδομα έπρεπε να περικοπεί, επειδή ήταν διαζευγμένες και δεν είχαν παιδιά υπό την επιμέλειά τους.

Ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτή την απόφαση του Εφετείου, όπου αναφερόταν ότι στην εισηγητική έκθεση του νόμου 1849/89 επισημαίνεται η ανάγκη για ιδιαίτερη πρόνοια και γι' αυτούς τους εργαζόμενους, ώστε να μην περιορίζονται οι αποδοχές τους, όταν αλλάζει η οικογενειακή τους κατάσταση και να μην υφίστανται και οικονομικές επιπτώσεις.

Η υπόθεση έφτασε στον Αρειο Πάγο μετά από αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδας εναντίον της εφετειακής απόφασης.

Χειμώνας χωρίς γρίπη δε γίνεται...

Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων δεν έχουν καμιά σχέση με την «επιδημιολογία» μιας μερίδας των ΜΜΕ, που σπέρνουν τον πανικό

Οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν απίθανο να μην υπάρξει έξαρση γρίπης και στη χώρα μας το επόμενο διάστημα. «Χειμώνας χωρίς γρίπη είναι σαν το καλοκαίρι δίχως ήλιο», λένε χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

Ωστόσο, αυτές οι επισημάνσεις των επιστημόνων απέχουν παρασάγγας απ' την «επιδημιολογία» μιας μερίδας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που, αντί να διαφωτίσουν, σπέρνουν πανικό στον κόσμο. Οι γιατροί συνιστούν στο κοινό να αποφεύγει συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, καλή διατροφή, λήψη πολλών υγρών, κυρίως χυμών φρούτων και όχι αντιβιοτικά.

Στα σχολεία δεν υπάρχουν απουσίες απ' τη γρίπη, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Παιδείας Γ. Αρσένης. «Τα παιδιά, είπε ο υπουργός, πηγαίνουν στο σχολείο και είναι η γενικότερη κατεύθυνση. Φυσικά, τα σχολεία και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι σε εγρήγορση, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κρούσματα αυτή τη στιγμή να μας ανησυχούν».

Υφεση παρουσιάζεται στην εξάπλωση της γρίπης στην Κύπρο, εκτός από τη Λεμεσό, όπου αυτή την περίοδο τα κρούσματα γρίπης είναι αυξημένα και το νέο νοσοκομείο είναι υπερπλήρες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς να ταλαιπωρούνται μέχρι να εξεταστούν από γιατρούς των Πρώτων Βοηθειών. Το υπουργείο Υγείας της χώρας έλαβε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, επιστρατεύοντας πρόσθετο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ για την απάμβλυνση του προβλήματος της έλλειψης κλινών, θα ανοίξει για ένα μήνα ο 5ος όροφος του νέου νοσοκομείου, στον οποίο θα τοποθετηθούν 16 κρεβάτια.

Ελαφρά αυξημένα είναι τα κρούσματα γρίπης που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες βδομάδες στις ΗΠΑ, όμως οι αριθμοί δεν είναι τόσο υπερβολικοί, ώστε να εγείρουν ανησυχίες, όπως ανακοινώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών στην Ατλάντα. Σε ανακοίνωσή του το Κέντρο τονίζει ότι στις ΗΠΑ η ασθένεια της γρίπης γνωρίζει έξαρση κυρίως τους μήνες από Δεκέμβριο έως Μάρτιο, ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στις 35 από τις πολιτείες των ΗΠΑ είναι πιο αυξημένα από τα κανονικά επίπεδα. Πάντως, οι θάνατοι από γρίπη και πνευμονία, που έχουν καταγραφεί, είναι κάτω από τους ετήσιους μέσους όρους για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ
Επέτειος
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 16-1-2000, ώρα 1 μ.μ, την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση στη μνήμη των 50 πατριωτών αγωνιστών που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 8-1-1944 στον Υψηλάντη Βοιωτίας. Το Παράρτημα δρομολογεί πούλμαν, δωρεάν, που ξεκινά στις 10.30 πμ από το Α' Γυμνάσιο Λιβαδειάς.
Πρωτοχρονιάτικες πίτες
  • Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της, την ΤΡΙΤΗ 18-1-2000, στις 10.30 πμ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος.

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, κόβουν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους και καλούν τα μέλη τους και τους φίλους της Αντίστασης να παραβρεθούν:

  • ΥΜΗΤΤΟΥ. Θα γίνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 16-1-2000, στις 11.00 πμ, στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Υμηττού.
  • ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Θα γίνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 16-1-2000 στις 10.30 πμ, στα γραφεία του Παρ/τος (Σοφοκλέους 8).
  • ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ. Θα γίνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 16-1-2000, στις 11 πμ, στα γραφεία του Παρ/τος.
  • ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ. Θα γίνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 16-1-2000 στις 10 πμ, στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης(Ηρακλείου 268).
  • ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ. Θα γίνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 16-1-2000 στις 10.30 πμ, στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου, στο Χαλάνδρι(Μεσολογγίου).
  • ΠΕΙΡΑΙΑ. Θα γίνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 16-1-2000 το πρωί, στην αίθουσα τελετών της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21). Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ. Θα γίνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 16-1-2000 στις 10 πμ, στην αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων(28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας).
  • ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ και ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ και ΦΙΛΩΝ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. Θα γίνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 16-1-2000, στο Δημαρχείο Κερατσινίου.
  • ΛΑΥΡΙΟΥ. Θα γίνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 16-1-00 στις 10.30 πμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου..
  • ΒΟΛΟΥ. Θα γίνει την Κυριακή 16-1-00 στις 6 μμ, στο κέντρο «Θεόφιλος» στην πλατεία Δημαρχείου Βόλου.
Απολογιστική Συνέλευση
  • Η ΔΕ του Παραρτήματος ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη της την ΚΥΡΙΑΚΗ 16-1-2000, στις 10 πμ, σε Απολογιστική Συνέλευση, που θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων του 5ου Διαμερίσματος (στην Γκράβα), Ταϋγέτου 60. Παράλληλα θα γίνει και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Τη γρονθοκόπησε μέχρι θανάτου

Αγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της δολοφονίας της 27χρονης Μαρίας Κληρονόμου, που βρέθηκε νεκρή από τους γονείς της χτες τα ξημερώματα στο διαμέρισμά της στην οδό Αλεξανδρείας 90 στη Δάφνη. Ο ιατροδικαστής που κλήθηκε από την αστυνομία, διαπίστωσε ότι το θύμα είχε γρονθοκοπηθεί και έφερε μώλωπες σε διάφορα σημεία του σώματός του. Ο θάνατος προκλήθηκε αρκετές ώρες πριν αποκαλυφθεί το έγκλημα. Η κοπέλα, που αντιμετώπιζε έντονα προβλήματα υγείας, έμενε μόνη της και το γεγονός ότι το σπίτι βρέθηκε κλειδωμένο, κάνει τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι το θύμα γνώριζε το δράστη.

Πιάστηκε για ακάλυπτες επιταγές

Θύμα του και ο Στ. Καζαντζίδης

Συνελήφθη στη Βάρη και οδηγήθηκε χτες στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών ο 65χρονος Σάββας Τσομίδης, εναντίον του οποίου εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις για ακάλυπτες επιταγές, ύψους 240 εκατομμυρίων δραχμών. Συγκεκριμένα, τα δικαστήρια τού έχουν επιβάλει για το αδίκημα αυτό συνολική ποινή φυλάκισης έξι χρόνων. Τις ακάλυπτες επιταγές είχε δώσει σε δύο ανυποψίαστους πολίτες, ο ένας από τους οποίους είναι ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης, που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκε. Ο Τσομίδης άσκησε έφεση κατά των εις βάρος του καταδικαστικών αποφάσεων, ενώ σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αίτηση του ίδιου για αναστολή εκτέλεσης των ποινών του, μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις του σε δεύτερο βαθμό.

Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της νεοϊδρυθείσας ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΟΑΟ)μετά την ολοκλήρωση της εκλογής των Αντιπροσώπων των Μελών, συγκαλεί το πρώτο Συνέδριο της, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο 15 Γενάρη 2000, στις 9.30, στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10).

Σχετική ανακοίνωση υπογράφεται από τους Ν. Τερζόγλου,πρόεδρο και Γ. Αντωνάκο, γενικό γραμματέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ