Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χειμώνας χωρίς γρίπη δε γίνεται...

Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων δεν έχουν καμιά σχέση με την «επιδημιολογία» μιας μερίδας των ΜΜΕ, που σπέρνουν τον πανικό

Οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν απίθανο να μην υπάρξει έξαρση γρίπης και στη χώρα μας το επόμενο διάστημα. «Χειμώνας χωρίς γρίπη είναι σαν το καλοκαίρι δίχως ήλιο», λένε χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

Ωστόσο, αυτές οι επισημάνσεις των επιστημόνων απέχουν παρασάγγας απ' την «επιδημιολογία» μιας μερίδας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που, αντί να διαφωτίσουν, σπέρνουν πανικό στον κόσμο. Οι γιατροί συνιστούν στο κοινό να αποφεύγει συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, καλή διατροφή, λήψη πολλών υγρών, κυρίως χυμών φρούτων και όχι αντιβιοτικά.

Στα σχολεία δεν υπάρχουν απουσίες απ' τη γρίπη, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Παιδείας Γ. Αρσένης. «Τα παιδιά, είπε ο υπουργός, πηγαίνουν στο σχολείο και είναι η γενικότερη κατεύθυνση. Φυσικά, τα σχολεία και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι σε εγρήγορση, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κρούσματα αυτή τη στιγμή να μας ανησυχούν».

Υφεση παρουσιάζεται στην εξάπλωση της γρίπης στην Κύπρο, εκτός από τη Λεμεσό, όπου αυτή την περίοδο τα κρούσματα γρίπης είναι αυξημένα και το νέο νοσοκομείο είναι υπερπλήρες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς να ταλαιπωρούνται μέχρι να εξεταστούν από γιατρούς των Πρώτων Βοηθειών. Το υπουργείο Υγείας της χώρας έλαβε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, επιστρατεύοντας πρόσθετο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ για την απάμβλυνση του προβλήματος της έλλειψης κλινών, θα ανοίξει για ένα μήνα ο 5ος όροφος του νέου νοσοκομείου, στον οποίο θα τοποθετηθούν 16 κρεβάτια.

Ελαφρά αυξημένα είναι τα κρούσματα γρίπης που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες βδομάδες στις ΗΠΑ, όμως οι αριθμοί δεν είναι τόσο υπερβολικοί, ώστε να εγείρουν ανησυχίες, όπως ανακοινώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών στην Ατλάντα. Σε ανακοίνωσή του το Κέντρο τονίζει ότι στις ΗΠΑ η ασθένεια της γρίπης γνωρίζει έξαρση κυρίως τους μήνες από Δεκέμβριο έως Μάρτιο, ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στις 35 από τις πολιτείες των ΗΠΑ είναι πιο αυξημένα από τα κανονικά επίπεδα. Πάντως, οι θάνατοι από γρίπη και πνευμονία, που έχουν καταγραφεί, είναι κάτω από τους ετήσιους μέσους όρους για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ