Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΙΘΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Με το ζόρι να δώσουν τη γη στον Βαρδινογιάννη

Το δημόσιο αλλά και εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να χάσουν τη γη τους, αν τελικά δικαιωθεί μία εταιρία του ομίλου Βαρδινογιάννη και η Μονή Ξενοφώντος, που διεκδικούν έκταση 53.800 στρεμμάτων στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Την τεράστια αυτή έκταση, που στο μεγαλύτερο μέρος της είναι δασική, μεταβίβασε παράνομα η μονή στον όμιλο Βαρδινογιάννη, κατέχοντας τίτλους κυριότητας που αμφισβητούνται από τους κατοίκους της περιοχής. Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σιθωνίας έκλεισε πριν ένα μήνα τα κτηματολογικά γραφεία της περιοχής, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την άρνηση των κατοίκων να υποβάλουν δηλώσεις κτηματογράφησης και να εμπλακούν «εκ του μη όντος σε κατά μέτωπον κατ' ιδίαν αντιδικίες με την εταιρία και τις μονές».

Οπως επισήμανε στην απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο, αν η πολιτεία επιθυμεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνταξης Εθνικού Κτηματολογίου κατά το νομοθετικό και κοινωνικό σκοπό του, αν θέλει η διαδικασία αυτή να μη διαβρωθεί από αθέμιτες σκοπιμότητες και ύποπτα συμφέροντα, είναι ανάγκη να επιδείξει επιτέλους έμπρακτα ειδικό ενδιαφέρον και να παύσει η στενόμυαλη γραφειοκρατική και «τεχνοκρατική» αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σημειώνεται ότι το 1973 η Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Ορους μεταβίβασε στην ΑΕ ΣΕΚΑ, του ομίλου Βαρδινογιάννη, δασική έκταση συνολικού εμβαδού 53.800 τετραγωνικών μέτρων. Το δασόκτημα βρίσκεται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, στην περιοχή μεταξύ των Κοινοτήτων Αγίου Νικολάου, Νικήτης και του χωριού Παρθενώνας.

Το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας από τη Μονή Ξενοφώντος στη ΣΕΚΑ αναφέρει 1.000 δρχ. το στρέμμα πληρωτέο σε 2 ή 5 ή 10 χρόνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΣΕΚΑ είχε προσυμφωνήσει να τα πουλήσει προς 300.000 το στρέμμα.

Η μονή είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δημοσίων Δασών (ΣΙΔΔ) την αναγνώριση δικαιώματος κυριότητας επί της παραπάνω δασικής έκτασης. Στην αρχή το ΣΙΔΔ εξέδωσε γνωμοδότηση με την οποία τασσόταν υπέρ της αποδοχής του αιτήματος, ενώ και ο τότε υφυπουργός Γεωργίας αναγνώρισε ότι το δάσος ανήκει στη μονή. Ο τότε νομάρχης Χαλκιδικής, όμως, δε συμφώνησε σχετικά και το υπουργείο Γεωργίας ζήτησε από το ΣΙΔΔ να επανεξετάσει την υπόθεση αφού στο μεταξύ εκδηλώθηκαν αντιδράσεις και από τις Κοινότητες Νικήτης και Αγίου Νικολάου. Αυτή τη φορά το ΣΙΔΔ απέρριψε την αίτηση της Μονής Ξενοφώντος και το υφυπουργείο Γεωργίας έκανε δεκτή τη γνωμοδότηση. Στη συνέχεια το δημόσιο μόνο ύστερα από τις πιέσεις των Κοινοτήτων Αγ. Νικολάου και Νικήτης κατέθεσε αγωγή, με αίτημα την αναγνώριση της ανυπαρξίας δικαιωμάτων της Μ. Ξενοφώντος. Ωστόσο, η αγωγή μετά από αλλεπάλληλες αναβολές εκκρεμεί για εκδίκαση στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. Ομως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε δίκες ενοχικού περιεχομένου, που έγιναν στον Πειραιά, το δημόσιο έχασε.

Κατά την άποψη του νομικού συμβούλου των Κοινοτήτων Αγ. Νικολάου και Νικήτης, η τελική δικαστική κρίση θα πρέπει να αποβεί υπέρ του δημοσίου και των κοινοτήτων. Ο ίδιος καταλήγει στο συμπέρασμα, με τα στοιχεία που παραθέτει, ότι το συμβόλαιο της ΣΕΚΑ με τη μονή δεν έχει καμία έννομη συνέπεια «εφόσον μ' αυτό μεταβιβάστηκε δημόσια δασική έκταση, η οποία ποτέ δεν ανήκε στην άνω μεταβιβάσασα μονή». Και σημειώνει πως «για τη δικαίωση του δημοσίου και των κατοίκων, χρειάζεται επαγρύπνηση και μαχητικότητα από την πλευρά των κατοίκων»

Το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτησή του, λίγες μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ομως μέχρι τώρα οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν δώσει καμία απάντηση στο δήμο για το πώς θα λύσουν το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Οπως επίσης δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα που τέθηκε προς τους αρμόδιους υπουργούς και αφορά «σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την άμεση κατοχύρωση των δικαιούχων της γης από την απειλή της ΣΕΚΑ και των παράνομων συμβολαίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ